Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

A Corvinus diploma előny a munkaerőpiacon

2021-03-12 08:25:04

A Corvinuson diplomát szerzettek már indulásukkor magasabb átlagfizetést kapnak

A Corvinuson diplomát szerzettek már indulásukkor magasabb átlagfizetést kapnak a hazai egyetemek azonos szakjain végzett hallgatók országos átlagához képest, a különbség pedig az idő múlásával egyre nő, derül ki a DPR AAE legújabb, 2020-as adataiból.

Corvinus egyetem C épület

 
A Diplomás Pályakövetési Rendszer Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése (DPR AAE) egyik célja a felsőoktatási életutak nyomon követése, ami révén mérhetővé és összehasonlíthatóvá válik a hazai felsőoktatási intézményekben szerzett diplomákkal rendelkezők átlagjövedelme, ennek révén pedig az egyes végzettségek munkaerőpiaci értéke és versenyképessége.

A 2020-as adatok a 2019. évi havi bruttó átlagjövedelmeket tartalmazzák és az abszolutórium megszerzése utáni 1-1,5 évtől 7-7,5 éves távlatig követhetjük vissza az egyes egyetemeken végzett hallgatók átlagos keresetét. Elemzésünk során a Corvinus volt hallgatóinak átlagjövedelmét hasonlítottuk össze az országos eredményekkel, azaz a hazai egyetemek azonos szakjain végzettek átlagkeresetével.

A kapott adatok alapján megállapítható, hogy a Corvinuson végett hallgatók mind alap, mind mesterszakok esetén az országos átlagnál magasabb jövedelemre számíthatnak a hazai egyetemek azonos szakjain végzettek átlagához képest. A különbség pedig mindkét képzési forma esetén egyre jelentősebbé válik a karrierút előrehaladtával.

Az alapszakokon végzett corvinusos hallgatók átlagkeresete a diploma megszerzését követő 1-1,5 évben már 21%-kal magasabb a Corvinuson is induló alapszakot végzettek országos átlagához képest, a vizsgált időszak végén pedig előnyüket nemcsak megtartják volt hallgatóink, hanem 43%-ra növelik.

A mesterszakok esetén hasonló tendencia figyelhető meg, azaz már frissdiplomásként magasabb jövedelemmel rendelkeznek azok, akik a Corvinuson szerezték diplomájájuk és ez a különbség a pályájuk 7-7,5. évére még nagyobb lesz.

A legkiemelkedőbb különbségek között érdemes kiemelni a vidékfejlesztési agrármérnök alapszakos diplomával rendelkezőket, akik a vizsgált időszak kezdetén 49%-kal, végén pedig 64%-kal keresnek jobban az ugyanilyen diplomával rendelkezők országos áltaghoz képest, de kommunikáció és médiatudomány alapszakos hallgatónk is 55%-kal többet visznek haza 7-7,5 év után.

A gazdálkodási és menedzsment, valamint a pénzügy és számvitel alapszakok szintén jól teljesítenek: már induláskor 30% körüli többletfizetésre számíthatnak, ami az idő múlásával 40, illetve 44%-ra emelkedik.

Az elemzésből az is világosan látszik, hogy nem érdemes megállni az alapképzés megszerzését követően, hiszen a vizsgált időszak alatt 30% körüli összeggel keresnek jobban a mesterszakot végzettek országosan.

A legjobban fizetett mesterképzésünk a biztosítási és pénzügyi matematika, az itt végzett hallgatóink 7-7,5 év után átlagosan bruttó 985 ezer forint jövedelemmel rendelkeznek, de hasonló összeget keresnek az azonos időszakban végzett gazdaságinformatika mesterszakos corvinus-diplomások, akik átlagosan bruttó 891 ezer forintot keresnek.   

Vágólapra másolva
GEN.:2022.01.21. - 21:10:00