Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

8 dolog, amit tudni kell az EQUIS re-akkreditációról

2021-09-24 07:42:46

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

De mit takar ez a cím, ki dönt az odaítéléséről, mi kell ahhoz, hogy megőrizze az intézmény és mit nyer, ha ez sikerül? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Corvinus

Mit kell tudni az EQUIS-ről?

A European Foundation for Management Development (EFMD) által alapított EQUIS a világ egyik legelismertebb nemzetközi akkreditációs rendszere. 1997-es alapítását követően eleinte csak európai egyetemeket akkreditált, napjainkban már globálisan jelen van az összes kontinensen. Folyamatosan bővül az általuk akkreditált iskolák listája, hiszen míg 2000-ben még mindössze 5 ország 21 iskolája szerepelt náluk, 2018-ban már ugyanez a szám 42 ország 174 intézményére nőtt. Jelenleg 197 egyetem tagja ennek a szűk körnek, melynek több mint a fele, 104 intézmény Európában található.

Az EQUIS presztízsét jól mutatja, hogy ha például megnézzük a Financial Times 2019-es Európai Üzleti Iskolák rangsorában szereplő első 20 intézményt, kiderül, hogy mindegyik rendelkezik EQUIS akkreditációval. Ezen kívül az EQUIS az AACSB és az AMBA akkreditációk mellett szükséges az úgynevezett háromkoronás minősítés eléréséhez, amivel csak a top menedzsment iskolák rendelkeznek a világon, jelenleg mintegy 100 intézmény. A Corvinus az optimista forgatókönyv szerint 2022-ben szerezheti meg a harmadik legnagyobb presztízsű elismerést, az AACSB akkreditációt, ezzel bekerülve a világ élvonalába.

Magyarországon jelenleg a Corvinus Egyetem az egyetlen EQUIS akkreditált egyetem, de Közép-Európában is mindössze öt intézmény büszkélkedhet ezzel a címmel: a bécsi WU Vienna University of Economics and Business; a ljubljanai School of Economics and Business, University of Ljubljana; a prágai University of Economics, Prague – Faculty of Business Administration valamint két varsói intézmény, a Kozminski University; és a Faculty of Management, University of Warsaw.

Miért hasznos az egyetem számára az EQUIS akkreditáció?

Szerte az egész világon legalább 20 ezer gazdaságtudományi képzés verseng azért, hogy minél több hallgatót tudjon magához csábítani. Ebből a hatalmas kínálatból nem könnyű kitűnni, de az elismert akkreditációk megszerzése segíthet benne. Az akkreditáció ugyanis minőségbiztosítást jelent a külvilág számára, amelyből az intézmény és az egyetem polgárai egyaránt profitálnak.

A hallgatók diplomája nemzetközileg is versenyképesebb, hiszen a külföldi cégek számára megnyugtató olyan munkaerőt felvenni, aki egy elismert intézményben szerzett diplomát. Az oktatók és kutatók számára is előnyös egy EQUIS akkreditációval rendelkező intézményben dolgozni, hiszen ez a nemzetközi tudományos kapcsolataik fejlesztéséhez is kiváló alapot kínál.

Az intézmény pedig fel tudja mutatni, hogy független minőségbiztosítási bizottság vizsgálata alapján is helye van a legjobb egyetemek között.

Hogyan zajlik az akkreditáció folyamata?

Az egyetemnek össze kell állítania egy 10 fejezetből álló, kb. 150 oldalas önértékelési riportot, amelyben nyilatkozik többek között rövid-hosszú távú céljairól, stratégiájáról, az intézményi identitásról, a hallgatóság és az oktatók összetételéről, pénzügyi helyzetéről, illetve nemzetközi kapcsolatairól. A 4 tagú látogatóbizottság tanulmányozza az anyagot, majd kijelölik a bírálat időpontját. Erre az egyetemnek újabb terjedelmes adat-dokumentációt kell előkészítenie, hogy igazolja: megalapozottak voltak a megfogalmazott állítások.

A látogatóbizottságban nemzetközileg jegyzett egyetemek rektorai és dékánjai ülnek, akik az összeállított anyagok áttanulmányozása után kérdéseket tesznek fel, illetve interjúkat készítenek az egyetem vezetőivel, oktatóival és kutatóival, volt és jelenlegi hallgatóival, céges partnereivel.

A bírálat végén egy részletes jelentés készül, ezt továbbítják az EFMD vezetőségének, s ők hozzák meg a végső döntést az akkreditációról. A jelentést az egyetem is megkapja, mely a döntés mellett tartalmaz ajánlásokat is az intézmény számára.

Mit javasolt legutóbb a látogató bizottság, min kellett változtatnia az egyetemnek?

A legutóbbi, 2018-as akkreditáció során négy ajánlást fogalmazott meg a bizottság:

  • Bátrabb víziót megfogalmazni
  • Javítani az oktató/hallgató arányon
  • Jobban nyitni a nemzetköziesedés terén
  • Meghatározni és implementálni a kutatási stratégiát

A legutóbbi értékelés a modellváltás előtt történt, s a korábbi Gazdálkodástudományi Kar volt az akkreditáció alanya. Azóta mindegyik területen jelentősen előrelépett a Corvinus, mint új akkreditációs entitás. Ezt hangsúlyozzuk és tényekkel támasztjuk alá a benyújtott önértékelésben.

Milyen módon kérdezik meg az alumni közösség és a hallgatók véleményét?

Az EQUIS nagyon komolyan veszi, hogy az intézményről külső véleményeket is figyelembe vegyen az akkreditáció során, ezért az írásos anyaghoz csatolni kell egy ún. Students Reportot, amit a diákok állítanak össze, az egyetem munkatársai pedig nem módosíthatnak rajta.

A bizottság interjút is készít 16 hallgatóval, ezen kívül az alumni közösség több tagjával is találkoznak. Ezeken a beszélgetéseken az egyetem munkatársai nem vehetnek részt.

Ha 2018-ban már sikeresen akkreditált a Corvinus, miért kell újból végigmenni a folyamaton?

Két okból. Első, hogy az EFMD három vagy öt évre ad akkreditációt, minden intézménynél felülvizsgálják, miként sikerült az időszakban fejlődni és változtatni a korábbiakhoz képest.

A második ok a Corvinus megújulási folyamata. A 2018-as évben a Gazdálkodástudományi Kar kapta meg az akkreditációt, majd a modellváltás során a korábbi kari struktúrát egy agilis mátrixszervezet váltotta fel, amit az EFMD felé is kommunikált az egyetem. Az erre a helyzetre adott EFMD válasz után EQUIS akkreditált intézmény maradhatott a Corvinus. A mostani audit során kiemelten elemzik majd, hogy minden minőségi szempontnak megfelel-e a teljes egyetemi szervezet.

Milyen területeken segítené a Corvinust a sikeres akkreditáció?

A korábban már említett minőségfejlesztés mellett az EQUIS akkreditáció egyet jelent azzal, hogy az egyetem egy nemzetközi elitklubhoz tartozik, egy olyan szakmai közösség tagja marad, ahova jelenlegi stratégiája szerint tartozni szeretne. Ez együtt jár azzal is, hogy a Corvinus ezáltal egy folyamatos szakmai tapasztalatcsere részese.

Nemzetközi partneri kapcsolatokat is könnyebben alakítanak ki egymással a hálózat egyetemei, így oktatói- és hallgatói mobilitást, közös kutatásokat, konferenciákat és egyéb hosszú távú együttműködéseket is eredményeznek az itt létrejött intézményi kapcsolatok.

Mikor dől el, hogy megkapja-e a Corvinus az akkreditációt?

A látogatás 2021. október 5. és 8. között zajlik, a koronavírus járvány miatt online formában. A negyedik napon a bizottság szóban közli a véleményét az egyetem vezetőivel, de a végleges re-akkreditációs döntés decemberben a vezetőségi ülésen születik majd meg.

Vágólapra másolva
GEN.:2021.10.23. - 07:56:36