Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

2019-ben sem áll meg a munka a Megújulás projektszervezetben

A Budapesti Corvinus Egyetem új működési modelljéből fakadó belső megújulási folyamatért felelős projektszervezet több alprojektje is ülésezett januárban.
Január 16-án a HR stratégia és foglalkoztatásért felelős alprojekt megbeszélésen a 2023-ig kitűzött új HR stratégia megalkotásához szükséges helyzetértékelés szempontjainak kialakításáról volt szó, amelyhez a kollégákat szélesebb körben tervezik bevonni. Ennek egyik első lépése a szervezeti kultúrát felmérő kérdőív lesz; az eredmények tudományos feldolgozása és kiértékelése után felmérik a szervezeti egységek közötti esetleges különbségeket is. A stratégia kialakításához a HR-mutatókkal rendelkező nemzetközi rangsorokat is segítségül hívják majd szempontként. Az ülésen a kollégák véglegesítették a kérdőívet, és felvázolták az alprojekt további ütemtervét, illetve áttekintették a többi alprojekttel való együttműködést a párhuzamosságok elkerülése érdekében.

A szervezetfejlesztési alprojekt január 17-i ülésén kreatív workshop keretein belül kísérelte meg felmérni az egyetem szervezeti működésének legfontosabb jellemzőit. Az ún. "world café" módszer értelmében a kollégák fél óránként asztalt cseréltek, és három témában vizsgálták a folyamatokat: az akadémiai, a szolgáltató-adminisztratív és a döntéshozatali szintek működését. A feljegyzett észrevételekhez a többi csoport is hozzászólt, a beszélgetések fókusza pedig az erősségek és a problémák megfogalmazásán volt.

Szóba került a dinamizmus és a stabilitás ellentétpárja, az alulról szerveződő és a felülről irányított folyamatok viszonya, a prioritások meghatározásának fontossága, valamint, hogy egy kitűzött stratégiát hogyan lehet a hétköznapi munkánkkal elérni. A végső cél pedig a Corvinus folyamatainak és struktúrájának pontos diagnózisa volt. Egy ilyen kötetlenebb workshop segítségével a kollégák könnyebben tudnak kissé hátralépve, a közvetlen környezetünkre külső szemmel tekintve vizsgálódni, később pedig javaslatokat tenni az ideális működésre.
Vágólapra másolva