Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

140 éves a BCE Főépülete

Ybl 200 emlékév

2014-ben dupla ünneplésre ad okot az éppen 140 éves Fővám Palota és a Corvinus név 10 évvel ezelőtti felvétele. Május 17-én délelőtt újra – bár ezúttal csak jelképes – kulcsátadásra került sor Egyetemünkön. A rendezvény az Ybl Egyesület szervezésében jött létre, az Ybl Miklós emlékév részeként.

Délelőtt Rostoványi Zsolt rektor úr köszöntőjével vette kezdetét a program, amelyen felléptek a Bartók Béla XVII. kerületi Zeneiskola tanárai és diákjai, a Hoppart Társulat pedig felelevenítette a 140 évvel ezelőtti avató ceremóniát Ferenc József császár és Sisi, Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök és Báró Podmanicky Frigyes, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa alelnökének megformálásával.

A ceremónia részeként, az épület kulcsának átadása és a műemlék dunai homlokzatán elhelyezett bicentenáriumi emléktábla avatása után az aulában az építészekből álló YBL 5ÖS amatőr kamarazenekar adott koncertet.

Az ünnepséget követően Zsidi Vilmos történész, az Egyetemi Levéltár vezetője mutatta be Egyetemünk Főépületét.

– – –

Lónyay Menyhért pénzügyminiszter 1869-ben bízta meg Ybl Miklóst a Schopper-Platzra építendő vámház tervének kidolgozásával. 1870-ben Ybl terveit a városatyák városrendezési okokra hivatkozva kétszer is visszautasították, így a neoreneszánsz épület csak 1874. május 1-jére készült el a harmadik, módosított terv alapján. Az építkezést Wechselmann Ignác vezette, a szobrokat Sommer Ágoston, a lépcsőházi vasdíszítményeket Jungfer Gyula, a belső falak festését Scholz Róbert, az üvegezést pedig Róth Márk végezte.

A Fővámpalotában a vámhivatal, a pesti pénzügyigazgatóság, a központi árüzleti igazgatóság és a bányatermék-igazgatóság működött. Az épület alá raktárként szolgáló pincerendszer épült, amelyből négy, zsilippel elzárható alagúton volt kijárás a Duna-partra. Az épület végső, mai környezete a századforduló előtti években alakult ki: rendezték a Ferenc József rakpartot és a Csepel-rakodópartot, 1896-ra felépült a Szabadság híd (korábban Ferenc József híd) és a központi Vásárcsarnok.

A háború alatt súlyos sérüléseket szenvedett épületet a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem céljára állították helyre és az intézmény az 1950/51-es tanévben vehette birtokba. A Budapesti Corvinus Egyetem nevet 2004-ben vette fel az intézmény.


(Forrás: MTI / CHM, fotók: CHM)

140 éves a főépület, Corvinus, E

 

 

 

Vágólapra másolva
GEN.:2021.09.24. - 08:12:59