Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Kutatások

Feltöltés alatt.
A projekt célja a TIMES energiamodell adaptálása Magyarországra, amely használható a Nemzeti Energia- és Klímaterv végső változatának elkészítéséhez.
A modell lefedi a teljes hazai energiaszektort, beleértve az átalakítási ágazatokat, az ipari, a közlekedési szektor energiafelhasználását, valamint az épületekhez köthető energiafelhasználást, ide értve a lakossági és a szolgáltatási szektort is. A TIMES modell 2050-ig használható, így 2030-as és a 2050-es célok vizsgálatára is alkalmas. A modell központi eleme lehet a nemzeti energia- és klímaterveknek, az összeköthető más szektorokat lefedő modellel (LULUC szektor, mezőgazdaság, stb.).

Mezősi András andras.mezosi@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont
Kutató / Researcher
E épület, 117.1
Telefon: +36 1 482 5153 • Mellék: 5153
A vizsgálat fókusza a hazai megújuló energiaforrások vizsgálata. Egyrészt megbecsüljük, hogy az egyes területek mekkora rendelkezésre álló potenciállal rendelkeznek, másrészt, hogy milyen költségek mellett aknázhatóak ki. Az elemzés során elsősorban az innovatív technológiákat vizsgáljuk, a tanulmánynak nem tárgya például a háztartási tűzifa részletes elemzése, illetve a hőszivattyún és a napkollektoron kívüli egyéb, nem távhő alapú megújuló hőfelhasználás.
Az elemzés segítséget nyújt abban, hogy Magyarország olyan 2030-ra vonatkozó megújuló célt határozzon meg, amely reális költségek mellett teljesíthető. Ebből kifolyólag felvázoljuk a 2030-ra várható megújuló költséggörbét, bemutatva, hogy az egyes technológiák esetén mekkora az egységnyi megújulóenergia-felhasználás növelésének támogatásigénye.

Mezősi András andras.mezosi@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont
Kutató / Researcher
E épület, 117.1
Telefon: +36 1 482 5153 • Mellék: 5153
Vágólapra másolva