Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Ösztönzés, támogatás

A minőségi kutatómunka egyik kulcseleme a folyamatos szakmai fejlődés hazai és nemzetközi szinten egyaránt, és ebben az Egyetem kiemelten is támogatni kívánja az oktatókat-kutatókat. A Kutatásmenedzsment Iroda célja, hogy különböző szakmai programokkal, kezdeményezésekkel segítse a kollégákat, pénzügyi források biztosításával hozzájáruljon a sikeres kutatómunkához és biztosítsa az eredmények elismerését.

C-PAP

A Corvinus Professional Acculturation Program (C-PAP) – ösztöndíjprogram – célja a Corvinus oktatók-kutatók szakmai karrierjének fellendítése. Az ösztöndíj keretében a fiatal oktatók öt hónapot tölthetnek el elsősorban az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland kiválasztott egyetemén, ahol oktatnak, kutatnak és aktívan részt vesznek a fogadó egyetem életében. A program -amely a 2020. októberi vezetői beszámoló keretében került először bemutatásra – 2022-ben veszi kezdetét. A pályázati felhívás várhatóan 2021 őszén/szeptemberében kerül kiírásra.

Bővebb információ hamarosan.  

Konferenciaszervezés

Az Egyetem támogatja az intézetek szakmai profiljába illeszkedő, nemzetközi tudományos rendezvények szervezését a Campuson. A pályázat keretei között kizárólag rangos nemzetközi rendezvények szervezésével kapcsolatos költségekre lehet pályázni (pl. egyetemi létesítmények kedvezményes használata, catering költség). Kizárólag a Budapesti Corvinus Egyetem Intézeteinek olyan nemzetközi rendezvénye (konferencia, workshop, kutatási-képzési program stb.) támogatható, amelynek helyi szervezőbizottsága (local organising committee) többségében a BCE oktatóiból, kutatóiból áll, a rendezvény helyszíne Budapesti Corvinus Egyetem valamelyik telephelye, a rendezvény nyelve angol.

Mikroprojektek

2020-ban megkezdődött a kutatási mikroprojektek előkészítése. Ezek olyan kisebb volumenű, rövidebb időtávú kutatások, amelyek alkalmasak arra, hogy a pályájuk elején lévő kollégák (például doktoranduszok vagy tanársegédek, adjunktusok, vagy akár graduális hallgatók) tapasztalt kollégáikkal együttműködésben elsajátítsák a későbbi nagyobb projektekhez szükséges tudást és rutint, és ezáltal még inkább a kutatói pálya felé orientálódjanak.

A workflow rendszeren keresztül belső egyetemi forrásokból pályázati lehetőséget biztosítunk olyan mikroprojektekre, kutatásokra, amelyek más forrásokból nem támogathatók. Itt személyenként fél évre legfeljebb bruttó 500 ezer forintot lehet elnyerni anyagi ráfordítás formájában, ami egy kisebb kutatócsoport esetében összeadódik. Mikroprojekt pályázatot többek között az alábbiakra lehet benyújtani:

  • intézeten belüli minikutatások a pályakezdő kutatók, illetve az inaktív kollégák bevonására;
  • intézetközi kutatások az intézetek közötti kapcsolatok erősítésére interdiszciplináris témák esetén;
  • kutatási terv fejlesztése későbbi nagyobb volumenű kutatások proaktív előkészítésére.

A program kidolgozás alatt van, várhatóan a szeptemberi Elnöki Testületi ülésen kerül ismét előterjesztésre.  

Research Seminar

A Budapesti Corvinus Egyetem kuratóriuma és vezetősége egyértelmű célként tűzte ki a nemzetközi egyetemi rangsorokban történő előrelépést. Ennek eléréséhez szükséges a magas színvonalú nemzetközi publikációk számának emelése és ezáltal az Egyetem nemzetközi láthatóságának növelése. A kiemelkedő publikációs tevékenység támogatására hívta életre a Kutatásmenedzsment 2021-ben a Corvinus Research Seminar kezdeményezést, amelynek keretén belül anyagi támogatással is hozzájárul kutatási események létrejöttéhez.

Az Intézetek által megszervezendő kutatási szemináriumok, workshopok lehetőséget biztosítanak arra, hogy olyan szakértőket és vendégeket hívjanak meg, akik tudásukat és nemzetközi környezetben szerzett szakmai tapasztalataikat is megosztják az Egyetem munkatársaival, ezáltal biztosítva, hogy a kollégák strukturált keretek között kapjanak visszajelzést kutatási ötleteikre, folyamatban lévő munkáikra, és így hosszú távon eredményesebben publikálhassanak.

Az első Research Seminar a Vállalatgazdaságtan Intézet és az azon belül működő Sportgazdaságtani Kutatóközpont szervezésében 2021. június 24-én valósult meg. A vendég Dr. Pamela Wicker, a Bielefeld Egyetem professzora volt. 

Vágólapra másolva
GEN.:2022.01.20. - 11:57:06