Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Egyetemen hozzáférhető egyéb adatbázisok

Bloomberg

Historikus és valós idejű pénzügyi piaci, kereskedési, valamint fundamentális adatokat kínál, kiegészítésképp céginformációs elemzéseket, beszámolókat, híreket. Vizualizációs eszközök segítik az adatok megjelenítését. A kétmonitoros munkaállomásokon 15 perces késleltetéssel lehet nyomon követni a világ valamennyi nagy tőzsdéjén zajló kereskedést, a legkülönbözőbb gazdasági híreket.
Jelenléti oktatás esetén 16 terminálon érhető el az adatbázis, ebből 12 a Könyvtár FinLab olvasótermében, 4 pedig a Sóházban található. Jelenleg távelérés keretében lehet hozzáférni, ennek módja az alábbi videóban megtekinthető. A regisztrációt a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék hagyja jóvá, bővebb információ Szűcs Balázs Árpádtól (balazsarpad.szucs@uni-corvinus.hu) kérhető. 

Refinitiv (Eikon)

Több mint 60 ezer nemzetközi cég adatait tartalmazza az adatbázis: pénzügyi adatok, tőzsdei ügyletek, értékpapír-kereskedelem, jövedelmi mutatók, árfolyamkockázati adatok, stb. Elemzőeszközök segítik az adatok értelmezését, melyek Excelbe is letölhetőek. Bővebb használati, tartalmi információ a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszéken kérhető Lakatos Zsolt-tól (zsolt.lakatos@uni-corvinus.hu).
Jelenléti oktatás esetén a Könyvtár FinLab termében érhető el 3 terminálon. A táv- és helybeni használatra vonatkozó igényt a szolg@uni-corvinus.hu címen igényelhetik a kívánt felhasználási periódus megadásával (max. 1 hét). A jelszó lecserélésére csak akkor kerül sor a határidő letelte után, ha van újabb jelentkező. Jelenleg 3 felhasználói azonosítóval rendelkezünk, így, ha többen használnák egy időben az Eikon adatbázist, megosztott használatot kérünk felhasználóinktól (max. 3-an osztoznak egy accounton). Egy hallgató többször is jelentkezhet használatra, amennyiben nincs rendelkezésre álló szabad account, várólistára kerül. A szolgáltatást csak corvinusos e-mail címmel lehet igénybe venni.

Qualtrics

A világ vezető kérdőív-szerkesztő szoftvere. Felülete felhasználóbarát, a kérdőívek szerkesztése nem igényel programozói tudást. Több mint 100 féle kérdéstípust építettek bele, így könnyen testre szabható, multimédiás tartalmak is beilleszthetőek a kérdőívekbe. Az eredmények azonnal letölthetőek az elemzéshez használt szoftverekbe (pl. SPSS). Kizárólag kutatási célokra vehető igénybe a szolgáltatás a Corvinus Egyetem oktatói, kutatói, hallgatói számára.
Regisztrációs igény bejelentése: qualtrics@uni-corvinus.hu 

StockTrak

Virtuális oktatási eszköz, mely valós árakkal szimulálja a tőzsdei portfóliókezelést, elővételi jogot, határidős ügyleteket, kötvényeket, befektetési alapokat a legismertebb tőzsdékről.

Használati kör: Corvinus oktatók, kutatók, hallgatók használhatják helyben vagy távolról. A hallgatói regisztrációra azután kerülhet sor, ha az oktató létrehozta a kereskedési ügylet alapjait, s megosztotta a diákokkal a szükséges linket.

További információ kérhető: Thomas Reti (treti@stocktrak.com)

KRTK-Adatbank

A Corvinus Egyetem és KRTK együttműködésének köszönhetően az alábbi adatbázisokhoz férünk hozzá:

  • Az Admin2 kapcsolt panel adatbázis a 2003 januárjában 5-74 éves népesség felének (4 602 000 fő) munkaerőpiaci pályáját követi 2011 végéig. Havi felbontásban ismert, hogy a megfigyelt (anonim) személy dolgozik-e, milyen munkakörben, mennyit keres, mik a munkáltatójának főbb ismérvei. Ha nem dolgozik, regisztrálták-e munkanélküliként, kap-e valamilyen transzfert. Ezeket az adatokat az egészségi állapotra utaló indikátorok és a fiatalabbaknál az oktatási részvételre vonatkozó információk egészítik ki.
  • A GEO adatbázis 45 555 népszámlálási körzethez rendeli a magyarországi oktatási és egészségügyi intézményeket, valamint vállalati telephelyeket, továbbá, megadja a körzetek közötti elérési távolságokat, időket és költségeket. Az adatbázis a KSH, a Geox Kft, a Terra-Laky Kft, az AntaresNav Kft, a CEU és a KRTK közreműködésével készült, az MTA támogatásával, 2013-2015-ben. Az adatbázis segítségével meghatározható – és gazdasági, oktatási valamint egészségügyi mutatókkal jellemezhető – bármely számlálókörzet lakosainak és vállalatainak valamely távolság-kritérium alapján relevánsnak minősíthető környezete.
  • A T-Star adatbázis településenként, éves bontásban tartalmaz az adott évre vagy annak valamely időpontjára vonatkozó, széleskörű települési adatokat, 1990-től napjainkig.
  • A KIR-Stat adatbázis oktatási intézményenként, különböző szinteken éves bontásban 2001-2018 között tartalmazza az adott év októberére vonatkozó legfontosabb közoktatási adatokat.
  • Részletesen lásd ezen a linken.

Az adatok a KRTK Adatbankja (AB) által a Corvinus számára dedikált szerveren találhatók, Stata 13 és Stata 16 formátumban. Az adatok más, a Stata fájlokat beolvasni képes szoftverrel (például R) is használhatók.

A KRTK felhasználói támogatás keretében STATA-tanfolyamot hirdet három alkalommal 2022. február elején, az érdeklődőkkel egyeztetett időpontokban. Helyszín: MTA Humán Tudományok Kutatóháza, IX. Tóth Kálmán utva 4. A tanfolyam tematikája itt olvasható.

A tanfolyamra az alábbi címen lehet jelentkezni: adatbank@krtk.hu

Az adatbázisok használatához kutatási tervet kell készíteni, melyet az alábbi nyomtatványon kérünk beküldeni aláírva a KRTK_adathozzaferes@uni-corvinus.hu email címre. A kutatási tervet az Egyetem szakmai testülete bírálja el. Pozitív elbírálás esetén az egyéb szükséges nyomtatványokat (Kutatói adatlap, Titoktartási nyilatkozat) elküldjük a jelentkezőnek, majd továbbítjuk a teljes dokumentációt a KRTK-hoz.
Használati kör: BCE-vel munkaviszonyban álló Kutatók, BCE-s hallgatók (BCE-s munkaviszonnyal rendelkező kutató projektvezetése mellett).

Kapcsolódó dokumentumok

KRTK igénybejelentő

OKFŐ (Országos Kórházi Főigazgatóság) – Pulvita Egészségügyi Adattárház

A PULVITA Egészségügyi Adattárház az egészségügyben létező legfontosabb információforrásokat egyesíti (NEAK, KSH, OTH). Használatához előregisztráció szükséges, melyet az adatbázis nyitóoldalán lehet megtenni. A regisztrációnál az intézményi e-mailcímet kell feltüntetni (@uni-corvinus.hu). Az online előregisztráció kitöltése után egy visszaigazoló e-mail érkezik, benne a regisztrációs űrlap linkjével. Ezt az űrlapot kell kitöltve, aláírva visszaküldeni a pulzusreg@okfo.gov.hu e-mailcímre.

Vágólapra másolva
GEN.:2021.12.07. - 07:06:17