Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Egyetemen hozzáférhető egyéb adatbázisok

Bloomberg

Historikus és valós idejű pénzügyi piaci, kereskedési, valamint fundamentális adatokat kínál, kiegészítésképp céginformációs elemzéseket, beszámolókat, híreket. Vizualizációs eszközök segítik az adatok megjelenítését. A kétmonitoros munkaállomásokon 15 perces késleltetéssel lehet nyomon követni a világ valamennyi nagy tőzsdéjén zajló kereskedést, a legkülönbözőbb gazdasági híreket.
Jelenléti oktatás esetén 16 terminálon érhető el az adatbázis, ebből 12 a Könyvtár FinLab olvasótermében, 4 pedig a Sóházban található. Távolról és helyben is lehet használni, a regisztráció módját ebben a videóban tekinthetik meg. A regisztrációt a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék hagyja jóvá, bővebb információ Szűcs Balázs Árpádtól (balazsarpad.szucs@uni-corvinus.hu) kérhető. 

Frissítés: 2022. július 1-jétől a távelérés megszűnik, csak a termekben (Finlab és Sóház Fszt. 25) lehet majd a terminálokat használni.

Refinitiv (Eikon)

Több mint 60 ezer nemzetközi cég adatait tartalmazza az adatbázis: pénzügyi adatok, tőzsdei ügyletek, értékpapír-kereskedelem, jövedelmi mutatók, árfolyamkockázati adatok, stb. Elemzőeszközök segítik az adatok értelmezését, melyek Excelbe is letölhetőek. Bővebb használati, tartalmi információ a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszéken kérhető Lakatos Zsolt-tól (zsolt.lakatos@uni-corvinus.hu).
Jelenléti oktatás esetén a Könyvtár FinLab termében érhető el 3 terminálon. A táv- és helybeni használatra vonatkozó igényt a szolg@uni-corvinus.hu címen igényelhetik a kívánt felhasználási periódus megadásával (max. 1 hét). A jelszó lecserélésére csak akkor kerül sor a határidő letelte után, ha van újabb jelentkező. Jelenleg 3 felhasználói azonosítóval rendelkezünk, így, ha többen használnák egy időben az Eikon adatbázist, megosztott használatot kérünk felhasználóinktól (max. 3-an osztoznak egy accounton). Egy hallgató többször is jelentkezhet használatra, amennyiben nincs rendelkezésre álló szabad account, várólistára kerül. A szolgáltatást csak corvinusos e-mail címmel lehet igénybe venni.

Qualtrics

A világ vezető kérdőív-szerkesztő szoftvere. Felülete felhasználóbarát, a kérdőívek szerkesztése nem igényel programozói tudást. Több mint 100 féle kérdéstípust építettek bele, így könnyen testre szabható, multimédiás tartalmak is beilleszthetőek a kérdőívekbe. Az eredmények azonnal letölthetőek az elemzéshez használt szoftverekbe (pl. SPSS). Kizárólag kutatási célokra vehető igénybe a szolgáltatás a Corvinus Egyetem oktatói, kutatói, hallgatói számára.
Regisztrációs igény bejelentése: qualtrics@uni-corvinus.hu 

StockTrak

Virtuális oktatási eszköz, mely valós árakkal szimulálja a tőzsdei portfóliókezelést, elővételi jogot, határidős ügyleteket, kötvényeket, befektetési alapokat a legismertebb tőzsdékről.

Használati kör: Corvinus oktatók, kutatók, hallgatók használhatják helyben vagy távolról. A hallgatói regisztrációra azután kerülhet sor, ha az oktató létrehozta a kereskedési ügylet alapjait, s megosztotta a diákokkal a szükséges linket.

További információ kérhető: Thomas Reti (treti@stocktrak.com)

KRTK-Adatbank

A Corvinus Egyetem és KRTK együttműködésének köszönhetően az alábbi adatbázisokhoz férünk hozzá:

  • Az Admin2 kapcsolt panel adatbázis a 2003 januárjában 5-74 éves népesség felének (4 602 000 fő) munkaerőpiaci pályáját követi 2011 végéig. Havi felbontásban ismert, hogy a megfigyelt (anonim) személy dolgozik-e, milyen munkakörben, mennyit keres, mik a munkáltatójának főbb ismérvei. Ha nem dolgozik, regisztrálták-e munkanélküliként, kap-e valamilyen transzfert. Ezeket az adatokat az egészségi állapotra utaló indikátorok és a fiatalabbaknál az oktatási részvételre vonatkozó információk egészítik ki.
  • A GEO adatbázis 45 555 népszámlálási körzethez rendeli a magyarországi oktatási és egészségügyi intézményeket, valamint vállalati telephelyeket, továbbá, megadja a körzetek közötti elérési távolságokat, időket és költségeket. Az adatbázis a KSH, a Geox Kft, a Terra-Laky Kft, az AntaresNav Kft, a CEU és a KRTK közreműködésével készült, az MTA támogatásával, 2013-2015-ben. Az adatbázis segítségével meghatározható – és gazdasági, oktatási valamint egészségügyi mutatókkal jellemezhető – bármely számlálókörzet lakosainak és vállalatainak valamely távolság-kritérium alapján relevánsnak minősíthető környezete.
  • A T-Star adatbázis településenként, éves bontásban tartalmaz az adott évre vagy annak valamely időpontjára vonatkozó, széleskörű települési adatokat, 1990-2020-ig. (A 2020-as állomány 2022. július 1-jétől lesz elérhető)
  • A KIR-Stat adatbázis oktatási intézményenként, különböző szinteken éves bontásban 2001-2020 között tartalmazza az adott év októberére vonatkozó legfontosabb közoktatási adatokat.
  • Admin3 kapcsolt panel adatbázis a 2003 januárjában 0+ éves népesség felének (5.174.486 fő) demográfiai, ellátási és jogviszony, oktatási, álláskeresési adatait tartalmazza. Az adatok az OEP, ONYF, NAV, NMH, OH államigazgatási szervek adminisztratív adatait dolgozza fel havi bontásban. (2022. július 1-jétől lesz elérhető)
  • Az adatbázisok részletes tartalmát lásd ezen a linken.

Az adatok a KRTK Adatbankja (AB) által a Corvinus számára dedikált szerveren találhatók, Stata 13 és Stata 16 formátumban. Az adatok más, a Stata fájlokat beolvasni képes szoftverrel (például R, Python) is használhatók.

A KRTK felhasználói támogatás keretében STATA-tanfolyamot hirdet három alkalommal 2022. február elején, az érdeklődőkkel egyeztetett időpontokban. Helyszín: MTA Humán Tudományok Kutatóháza, IX. Tóth Kálmán utva 4. A tanfolyam tematikája itt olvasható.

A tanfolyamra az alábbi címen lehet jelentkezni: adatbank@krtk.hu

Az adatbázisok használatához kutatási tervet kell készíteni, melyet az alábbi nyomtatványon kérünk beküldeni aláírva a KRTK_adathozzaferes@uni-corvinus.hu email címre. A kutatási tervet az Egyetem szakmai testülete bírálja el. Pozitív elbírálás esetén az egyéb szükséges nyomtatványokat (Kutatói adatlap, Titoktartási nyilatkozat) elküldjük a jelentkezőnek, majd továbbítjuk a teljes dokumentációt a KRTK-hoz.
Használati kör: BCE-vel munkaviszonyban álló Kutatók, BCE-s hallgatók (BCE-s munkaviszonnyal rendelkező kutató projektvezetése mellett).

OKFŐ (Országos Kórházi Főigazgatóság) – Pulvita Egészségügyi Adattárház

A PULVITA Egészségügyi Adattárház az egészségügyben létező legfontosabb információforrásokat egyesíti (NEAK, KSH, OTH). Használatához előregisztráció szükséges, melyet az adatbázis nyitóoldalán lehet megtenni. A regisztrációnál az intézményi e-mailcímet kell feltüntetni (@uni-corvinus.hu). Az online előregisztráció kitöltése után egy visszaigazoló e-mail érkezik, benne a regisztrációs űrlap linkjével. Ezt az űrlapot kell kitöltve, aláírva visszaküldeni a pulzusreg@okfo.gov.hu e-mailcímre.

Vágólapra másolva
GEN.:2022.05.23. - 05:01:40