Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Segítségnyújtás az orosz-ukrán háború menekültjeinek

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve szervezzük a Hallgatói Önkormányzattal közös egyetemi jótékonysági aktivitásokunkat, melynek célja az Ukrajnából hazánkba érkező menekültek segítése.   

A tárgyi adománygyűjtés az orosz-ukrán háború menekültjei számára jelenleg szünetel.

Az elmúlt időszakban nagyon sok tárgyi felajánlást kaptunk, amit eljuttatunk a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek. Jelenleg nem tudnak további tárgyi adományokat fogadni, így a gyűjtést akkor indítjuk újra, amikor az ismét szükségessé válik.

Büszkék vagyunk az elmúlt időszakban tapasztalt összefogásra, köszönjük a segítségeteket!

A következő további módokon tudunk közösen segíteni a háború elől menekülőknek:  

Hazánkba érkező oktatóknak és hallgatóknak

Híd Kárpátaljáért

Tempus Közalapítvány várja azoknak a felsőoktatási hallgatóknak a jelentkezését, akik Ukrajnában megkezdett teljes vagy részképzésüket szeretnék Magyarországon folytatni, illetve olyan felsőoktatási oktatók jelentkezését, akik szeretnének magyarországi oktatói mobilitási programban részt venni.

A kapcsolatfelvétel ezen a linken keresztül lehetséges. 

Telefonos információk (6:00 és 22:00 között): 003612371317

 

Makovecz Program

Módosították a Makovecz ösztöndíjprogram pályázati kiírását, amely lehetővé teszi, hogy kárpátaljai magyar hallgatók, oktatók és felsőoktatásban közreműködő szakemberek ösztöndíjban részesülhetnek, valamint bekapcsolódhatnak a magyarországi, illetve a teljes Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatásba.

A módosított pályázati felhívás itt található.

 

×

Pénzadományok

Két adománygyűjtő perselyt helyeztünk el: az egyiket a C épület bejáratánál, közvetlenül a biztonsági szolgálat mellett találjátok, a másikat pedig az E épület déli bejáratával szemben. Ezekben a perselyekben gyűjtjük pénzadományaitokat, amelyeket a Magyar Ökomenikus Segélyszervezeten keresztül juttatunk el a rászorulókhoz. Az Egyetem vezetése pedig ezzel párhuzamosan 500.000 Ft-ot ajánl fel a központi költségvetésből a háború elől menekülők megsegítésére.

Egyéni adományok eljuttatására egyénileg is van lehetőség a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számára, kétféle módon:

  • adományvonalon keresztül: 1353 – 250 Ft/ hívás
  • számlaszámukon keresztül: 11705008-20464565-00000000 (közlemény: a támogatni kívánt cél)

Az Egyetem vezetése eddig nyolc ukrajnai gazdaságtudományi intézménnyel vette fel a kapcsolatot és ajánlotta fel segítségét. Közülük eddig a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola jelezte, hogy jelen helyzetben pénzadományokra lenne a legnagyobb szükségük. Mindazok, akik az orosz-ukrán háború okozta helyzetben anyagilag támogatnák a beregszászi főiskolát, az alábbi bankszámlaszámon vagy banki befizetéssel tehetik meg:

Számlatulajdonos: Kárpátaljai Magyar Felsőoktatásért és Közoktatásért Alapítvány
Kedvezményezett: Kárpátaljai Magyar Felsőoktatásért és Közoktatásért Alapítvány
Erste Bank Hungary Zrt. 11600006- 00000000- 97955522
IBAN: HU1911600006-00000000-97955522
SWIFT KÓD: GIBAHUHB

Tolmácskapacitások felajánlása  

Több szervezethez is csatlakozhatsz, ha szeretnél aktívan segíteni az ukrán-orosz háború miatt rászorulóknak.  

Az elmúlt napokban folyamatosan gyűlt azoknak a tárgyi- és pénzadományoknak a mennyisége, amit a menekülteknek ajánlottatok fel. Arra is van azonban lehetőségetek, hogy a szabadidőtökben tolmácsolás formájában segítsetek azoknak, akiknek most a legnagyobb szüksége van erre. Összegyűjtöttünk néhány olyan lehetőséget, ahol ezt megtehetitek. 

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 
Önkéntes tevékenység 
Szükséges nyelvtudás: magyar-ukrán-angol (mindhárom nyelv ismerete szükséges). 
Jelentkezés: kommunikacio@uni-corvinus.hu. A jelentkezőket összekötjük a Magyar Ökomenikus Segélyszervezettel, akik ezt követően egyénileg egyeztetnek az önkéntes tolmácsokkal.  Kérjük, hogy küldd el a nevedet, az e-mail címedet és a telefonszámodat. 

Híd Kárpátaljért – Felsőoktatási Infóvonal 
Önkéntes tevékenység vagy munkavégzés 
A Tempus Közalapítvány a Híd Kárpátaljáért segélyprogram keretein belül felsőoktatási infóvonalat működtet az Ukrajnából menekült hallgatóknak és oktatóknak, amelyhez tolmácsok jelentkezését várják. A felsőoktatási infóvonal a hét minden napján 6-tól 22óráig üzemel. 
Heti minimum 20 órás segítség esetén munkaviszony keretében foglalkoztatják a jelentkezőket, önkéntestként azonban ennél kevesebb vállalt óraszámmal is segíthetsz. Az együttműködés előre egyeztetett beosztási szerint zajlik. Előnyben részesítik a több órát, valamint hétvégi munkavégzést is vállaló jelentkezőket.  
Szükséges nyelvtudás: a magyar és az angol elengedhetetlen, az ukrán előnyt jelent. 
Jelentkezés: titkarsag@tpf.hu  Kérjük, hogy küldd el a nevedet, az e-mail címedet, a telefonszámodat és a vállalt óraszámot. 

Közigazgatási Ügyfélvonal – általános menekültügyi tájékoztató 
A résztvevők ösztöndíjat kaphatnak 
A 1818-as Közigazgatási Ügyfélvonal általános menekültügyi tájékoztató vonalat hoz létre, amelyhez várják nyelvtudással rendelkező hallgatók jelentkezését. 
Szükséges nyelvtudás: fontos, hogy beszélj oroszul vagy ukránul, és magyarul, az angol pedig előnyt jelent. 
Jelentkezés: ezen az online űrlapon keresztül

Tárgyi adományok az Egyetem épületeiben

A tárgyi adománygyűjtés az orosz-ukrán háború menekültjei számára jelenleg szünetel.

Köszönjük a felajánlásokat!

Vágólapra másolva
X
GEN.:2022.07.05. - 19:54:29