Budapesti Corvinus Egyetem ×

Aktuális hírek


Kedves Hallgatótársaink!

Szeretnénk tájékoztatni Titeket, hogy  kiadásra került az új Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat. Szeretnék azokat a dolgokat kiemelni, amik egyaránt érintik a Hallgatói Szociális Bizottságot és Titeket is.

1. Tanulmányi Ösztöndíj

  • Az ősszel, azaz 2019/2020/1 félévben felvett és a mostantól felvételt nyerő hallgatóknak újfajta tanulmányi ösztöndíj számítás lép életbe. Az önköltséges hallgatók is részesülhetnek majd a juttatásban, valamint számukra magasabb összegek kerülhetnek megállapításra. Mindez viszont azzal is jár, hogy nem a hallgatók felső 50%-a nyerheti el, hanem egy sokkal szűkebb rétegről, a legjobban teljesítők legalább 20%-ról beszélhetünk esetükben.
  • A mester elsős hallgatóknak az idei keresztfélévtől nem automatikusan jár majd az eddig fix összegű ösztöndíj, hanem a felvételi pontszámukból képzett átlag alapján kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat. Tehát már a 2019/2020/2 félévben felvett hallgatókra is ez vonatkozik.
  • A 2018/19/2 és korábban felvett hallgatók számára változatlan marad a tanulmányi ösztöndíj, azaz a mediántól jobban teljesítő hallgatók kaphatnak majd ösztöndíjat.

2. Rendszeres és Rendkívüli Szociális Ösztöndíj

Az idei félévtől kezdve az önköltséges hallgatók is leadhatják a rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíjat.

A rendszeres szociális ösztöndíj pontozási rendszere az alábbiak szerint változott:
A szociális helyzet alapján szerezhető pontok száma:
- A pályázón kívül közös háztartásban elő eltartottakra kapható pont 3-ról megemelkedett 5-re,
- A gyermekét egyedül nevelő szülők/eltartók esetén 8 helyett mostantól 10 pont kapható,
- Fogyatékossággal elő családtag esetén 10/fő-ről 12/fő-re emelkedett a kapható pontszám
- Valamint az egy főre jutó jövedelem kategóriában az eddigi 0 - 99 900 Forintos rendszer helyét, átveszi a 0 - 109 900 Forintos pontozási rendszer.

3. Kiemelt Kari Ösztöndíj

  • Ez az ösztöndíjunk sajnos eltörlésre került, azon elvet követve, hogy minden tevékenységre egy ösztöndíj legyen leadható. Ennek megfelelően elnyerhető például tanulmányi ösztöndíj és demonstrátori ösztöndíj, valamint a Kiemelt Kari Ösztöndíj egy szeletét veszi át majd a Hallgatói Önkormányzat által létrehozott Tudományos Ösztöndíj.

4. Külföldi Részképzési Ösztöndíj

  • A Külföldi Részképzési Ösztöndíj átalakításra került, hiszen azt tapasztaltuk, hogy a korábbi tevékenységenként adható 3-3 pont nem adott valós képet a tevékenységeitekről. A pályázatot két részre lehet majd bontani, melyek a tanulmányi és szakmai tevékenységetek, valamint a mobilitási pályázatotokra vonatkozó adatok (pl. külföldön tartózkodás ideje). A korábban használt korrigált kreditindex helyét pedig mostantól a tanulmányi ösztöndíj-átlag veszi át.

A megváltozott HTJSZ-t az alábbiakban találjátok: http://www.uni-corvinus.hu/…/2_HTJ…/HTJSZ_2020_februar_1.pdf

Ha bármilyen kérdésetek támad a változtatásokkal, vagy az általunk bírált ösztöndíjakkal kapcsolatban nyugodtan keressetek minket Facebookon, vagy a hszb@uni-corvinus.hu e-mail címen!

Üdvözlettel,
HSZB


Vágólapra másolva