Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Ismerj meg minket!

Területek, bizottságok, munkacsoportok

Rendezvényszervezési Terület

Célkitűzés

Rendszeres, kiszámítható, soha nem látott koncepciójú közgáz bulik, illetve magas színvonalú, értékorientált sportrendezvények szervezése. A munkacsoport magában foglalja a külsős bulik szervezését, a Közgáz Évzáró Fesztivál koordinálását, a Mester Gólyatábor lebonyolítását, illetve az Egyetemen megvalósuló sporteseményeket, sportággondozást. 

Megvalósított projektek

Érdemi munka csak akkor születhet, ha az ember képes megfelelően regenerálódni, feltöltődni. Pontosan ezért teremtettünk a hallgatók számára számos szórakozási lehetőséget a Corvin Nights összefogásával, melyben kiemelt figyelmet élvezett a megbízható szervezési környezet, az egyedi kialakítású díszletek, az ismert belvárosi szórakozóhelyek és a kimagasló előadói karakterek. 

2018/2019/1-es félévnyitó rendezvényünk az Ötkertben került megrendezésre, az érdeklődés pedig minden várakozást felülmúlt: a jegyek 100%-a kevesebb, mint két óra alatt elfogyott. A gólyák kiemelt érdeklődésén túl, az erős előadói line-up is minden kétséget kizáróan hozzájárult a teltházas bulihoz. Rendhagyó módon az eseményre belépőt váltók a Secret Roomba is látogathattak ugyanazzal a belépővel, így 3 különböző zenestílusú teremben találhatta meg mindenki a számára kedves dallamot. A nagyteremben Yamina, Purebeat és Daniel pörgette a legerősebb slágereket, a kisteremben Griko szolgáltatta a forró latin számokat, míg az alapjáraton külön működő Secret Roomban Blaize és Peteriko gondoskodott a talpalávalóról. 

A 2019/2020 évnyitó sikerét tovább fokozva, megszervezésre került a Közgáz Halloween, amely a város egyik legszínvonalasabb halloweeni rendezvényére sikeredett. A halloweeni légkört a szórakozóhely dekorációja is igyekezett megteremteni, mely Drakula kastélyát idézte – a kivételes dekor mellett maga a klub stílusa is hozzájárult az igazi október 31-ei érzés megteremtéséhez. A kiemelt hangulatról ezúttal Metzker Viki, DJ Nara, Adam Ajkay és Daniel gondoskodott. A teltházas eseményt ezúton is hálásan köszönjük és reméljük Ti is felejthetetlen élményekkel gazdagodtatok.

Azonban az igazi nagy dobás az ősz folyamán csak ezek után következett. Bizonyára mindenkiben kedves emlékeket idéz fel a Mikulásnapi ajándékunk: a ’90-es évek
slágereit játszó Necc Party társaságában idén először került megrendezésre a Közgáz Aréna nevű eseményünk. A rendezvény helyszínének Magyarország legpatinásabb szórakozóhelye, az Akvárium adott otthont. A kezdeményezésünkkel egy ismétlődő hagyományt szeretnénk elindítani, melynek keretében minden félévben egy hasonló kaliberű eseménnyel készülünk Nektek.

A sikeres rendezvények tükrében indítottuk el a következő félévtervezést, állítottuk össze a tematikát a Corvin Nights kardinális hozzájárulásával. 2019 februárjában a vizsgaidőszak fáradalmaira a Remixben megszervezett Vizsgatemető szolgáltatta a gyógyírt, mely méltó zárása volt másfél hónapnyi vizsgasorozatnak és megszerzett krediteknek. Az est hangulata nem lehetett volna teljes Pixa, Purebeat, Daniel és DJ Peteriko jelenléte nélkül.

2019. Március 13-án magunkra kaptuk a lakkcipőnket, élére vasaltuk a kisestélyinket és összehoztuk minden idők legelegánsabb Közgáz Felezőjét a Symbolban. Az ország legexkluzívabb klubhelységében emlékeztünk meg a gyorsan múló szemeszterekről és a tanulmányaink felezéséről. Az éjjel hangulatfelelősei: DJ Alan, Willcox, Adam Ajkay, DJ Peteriko és Daniel, akik 2 teremben varázsoltak csodás hangulatot a résztvevők számára.

5 teltházas éjszaka után, rengeteg élménnyel gazdagodva hoztuk össze április 17-én a félév utolsó táncát és emeltük az ünneplést egy magasabb fokozatra. A Közgáz kedvenc fellépőjével újra tető alá hoztuk a szemeszter legnagyobb hallgatói házibuliját, hogy méltó módon zárjuk a tanévet! Ahogy 2018-as év decemberében, most is a Necc Party felelt a jelenlévők megmozgatásáért és táncra hívásáért. Azonban sikerült szintet lépni, hiszen a VOLT Lokál termet is megnyitottuk számotokra. Így nagyjából 1700 közgázos mutathatta meg, hogy a corvinusosok tudnak a legjobban bulizni!

Közgáz Évzáró Fesztivál nélkül nincs Corvinus, így ennek a tudatában a 2019-es felsztiválra már előző októberben elkezdtük a szükséges előkészületeket az Egyetemmel és az EFOTT Kft.-vel. A pontos koordinációnak köszönhetően már márciusban olyan fellépőket tudhatott magának a fesztivál, mint a Punnany Massif, Follow the Flow, Brains és a Necc Party. A hasonlóan a korábbi félévhez, 2019-ben is úgy gondoltuk, hogy tiszteletbérlettel lepjük meg azokat a hallgatókat, akik kiemelkedő tanulmányi eredménnyel zárták az őszi félévet és az eddigi tanulmányikat. Ebből kifolyólag a Hallgatói Önkormányzat több mint 4 millió forint értékben vásárolt bérletet az erre érdemes hallgatók számára, kiemelve és értékelve az ő teljesítményüket. Az Évzáró szervezésében minden erőnkkel azon voltunk, hogy az eddigi legjobb fesztivált tudjuk megrendezni számotokra. A prominens fellépőkön kívül több újítást is sikerült beiktatnunk Alsóörsre. Bevezetésre került a VIP jegy, a diákszervezeti kedvezmény igénybevételére is lehetőséget teremtettünk, rengeteg nappali programot szerveztünk Nektek (hogy igazi fesztivál-feelingben legyen részetek) és egy új színpaddal (techno) is bővült a repertoár. Szerencsére idén az időjárás sem hagyott minket cserbe.

A mesterszakos tanulmányokba nem lehet csak úgy beleugrani közös alapozás, hangolódás nélkül. Ezt az elvet mi sem vetjük meg, így 2019-ben egy teljesen új köntösbe csomagolt gólyatábort hozunk el az érintetteknek. Hasonlóan a Közgáz Évzáró Fesztiválhoz, itt sem bíztuk a véletlenre az előkészületeket, és már 2018-as év decemberében lefektettük az alapokat. Tekintettel a keresztféléves eljárásban felvett hallgatókra, a tábor Facebook eseménye már 2019. május eleje óta várta az érdeklődőket.

A sikeres tárgyalásoknak köszönhetően 2019-ben jegykedvezményben részesültek azok a corvinusos hallgatók, akik a Franciaországban megtartott Snowattack 2019-en vettek részt. A jegykedvezmény mellett külön apartmantömbökben kaptak szálláslehetőséget a közgázosok, elősegítve ezzel Egyetemünk hallgatói közösségének építését. 

A rengeteg munka, tanulás mellett kiemelt fontossággal bír a fizikális képességünk karbantartása, így a 2018/2019-es tanév során két sporthetet, illetve számos egyéb sporteseményt szerveztünk a hallgatóság számára. A novemberi sporthét portfóliója a röplabdára, kosárlabdára és a focira fókuszált, kiemelve a három legnépszerűbb sportot egyetemünkön. Bővítve a kínálatot, a tavaszi félév keretében rendeztük meg először a Közgáz Fitness & Gym délutánt a BioTechUSA termékszponzorációs és edzői támogatásában, illetve egy FIFA Bajnokságot a Fütyülős hozzájárulásával. A két sporthét keretében közel 600 hallgatót sikerült megmozgatnunk és ennél is többet elérnünk a felhívással. Fontos megemlíteni, hogy ez még mindig csak a kezdet, és következő félélvekben még komplexebb, még sokoldalúbb sporthéttel fogunk jelentkezni. 

Igyekeztünk mindenkinek megadni a lehetőséget a gólörömre, ezért a 2018/2019-es tanévév során több alkalommal is olyan mini-kupákkal kedveskedtünk Nektek, mint a Fifa– vagy a Sörpong bajnokság. A játék tétjét az értékes nyeremények is növelték. Ezek olyan egész estés rendezvények, melyek kiváló platformot nyújtanak a kikapcsolódásra, a versenyzésre és nem utolsó sorban egymás megismerésére.

Az 2019-es évben először került megrendezésre a Közgáz Squash Kupa, amely kapcsán bízunk abban, hogy egy hagyományt sikerült útjára indítanunk. A világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportág Magyarországon is egyre jelentősebb teret hódít magának, így világos volt, hogy haladnunk kell a korral. Az eseményre meglepően nagy érdeklődés volt a hallgatóság részéről, így várhatóak még további squash versenyek is. Az eseményre egy modern csarnokban került sor, ahol minden igényt kielégítő felszereltséget tapasztalhattak a résztvevők.

A 2018/2019 tanévben 2 előadás szervezésével is kedveskedtünk a hallgatóság számára. Igyekeztünk izgalmassá és érdekessé tenni őket Nektek, így mindkét esetben egy kötetlenebb, mégis szakmai kerekasztal beszélgetés formájában jöttek el felszólalni az előadók. Ősszel a sporthét keretein belül megtudhattuk, hogyan lehet összeegyeztetni a felsőoktatási tanulmányokat a versenyszerű profi sporttal. A különböző trükkökről és a kettős terhelés nehézségeiről első kézből számoltak be országunk élsportolói közül néhányan: Dibusz Dénes, magyar labdarúgó válogatott játékos, Rasovszky Kristóf, kétszeres Európa-bajnok és junior világbajnok magyar nyíltvízi úszó és Herr Orsolya, a magyar kézilabda válogatott csapat volt játékosa. A beszélgetést sokak kedvenc sportkommentátora, Knézy Jenő moderálta.

tavaszi előadás központi tematikája a futball hazai infrastruktúrája, illetve a támogatási hátterének a teljeskörű bemutatása volt. Vida Máté magyar válogatott labdarúgó, Szabados Gábor sportkommentátor, Horváth Csenger játékos-megfigyelő és Csank János a magyar labdarugó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya beszélgetését hallhattuk. Az előadás moderálása Gaál Tamás hozzájárulásával valósult meg. A május 9-ei eseményre kilátogatók egy remek emlékkel gazdagodhattak, hiszen az előadók óriási tapasztalattal és szaktudással rendelkeznek.

A MEFOB versenyek is nagy hangsúllyal szerepeltek a programtervünkben. Egyetemünk hallgatói rengeteg sportágban képviselték a Corvinust, illetve 2 MEFOB megszervezését is megpályáztunk: squash és strandröplabda. A squash MEFOB április 13-án került megrendezésre a City Squash & Fitness Club-ban (ahol a Közgáz Squash Kupa is volt), míg a MEFOB strandröplabda az EFOTT Fesztiválon került megrendezésre.

A 2018/2019-es tavaszi félévet egy közös szigetkör-futással zártuk az Adidas Runners Team-mel. A sikeres együttműködésnek hála először került megrendezésre ilyen kaliberű és típusú sportesemény egyetemünkön. Az Adidas edzői tökéletesen vezényelték le a programot és a résztvevők a jóleső fáradtságon kívül értékes nyereményekkel is gazdagodhattak. Egy biztos: legközelebb is bevesszük a Margitszigetet, Veletek együtt, közösen! 

HR Terület

Célkitűzés

Folyamatos emberi erőforrás biztosítása az egyetem által támasztott eseményekre, rendezvényekre, illetve a HÖK munkacsoportjaiban zajló projektekre. Az ad-hoc jellegű HR szükségletek kielégítése mellett kiemelt felelősségi kört tudhat magának a divízió a HÖK teljes szervezeti kultúrájának a kialakításában, fenntartásában, formálásában, valamint a képzési és integrációs programok szervezésében. 

Megvalósított projektek

Az 2018/2019-es őszi toborzási kampányunk keretében közel 60, míg a tavaszi megjelenésünk hatására 40 hallgatótársunk jelezte a csatlakozás szándékát a szervezetbe, ami a korábbi évek eredményességét jelentősen felülírta. Szakítva a múlttal, a két szemeszter folyamán magas színvonalú kiválasztási rendszert alkalmazva a Hallgatói Önkormányzat 100 jelentkezőből 46 főt vett fel összesen a divíziókba. A felvételi eljárás során a HR Divízió felelt a 3 körös felvételi folyamat koordinációjáért, vagyis a benyújtott szakmai anyagok ellenőrzéséért, az Assesment Centerek előkészítéséért és lebonyolításáért, a személyes interjúk levezetéséért és a jelentkezők adminisztrációjáért.

A sikeresen felvételizett tagok két szintű integrációs és képzési rendszerrel találkozhattak, mely a következő pillérekből állt össze:

Integrációs előadások: a több héten át tartó előadássorozat eredményeként átfogó ismerettel gazdagodhattak az újonnan felvett hallgatók a HÖK felépítéséről, érdekképviseleti vonaláról, illetve a szervezet gazdasági és szabályzati beágyazottságáról. 

Integrációs csapatépítők: a két félév során kiemelt hangsúlyt fektettünk a tagok megfelelő integrációjára, a szervezetbe való beilleszkedésükre. Ezt a célt hivatott elősegíteni mind az őszi, mind a tavaszi bevonó táborunk is. A két-két napos tábort számos közösségi és csapatépítő program színesítette, amik közül kiemelt sikernek örvendett a mentorest és a különböző sorversenyek. A sikeres szerevezésnek köszönhetően, a két tábor résztvevőszáma meghaladta a 100 főt. 

A munkacsoportok határait áthidaló integráció jegyében valósultak meg az olyan közösségépítő programok, mint a szeptember eleji 3 napos balatonföldvári összerázó tábor, a szervezeti szintű pub quiz, HÖKarácsony, illetve a Mester Gólyatáborra felkészítő két napos velencei táborunk is.

Integrációt elősegítő mentorprogram: a szervezet már korábban csatlakozott tagjai mentorként segítik az újonnan felvett tagokat a felvétel szemeszterében. A párokban kiteljesedő mentorprogram elsődleges célja, hogy a mentorpárosok a félév során minél jobban megismerjék egymást, sok közös emléket szerezzenek, egy szuper élménnyel, új baráttal gazdagodjanak.

Integráció a munkacsoportokban: a Hallgatói Önkormányzat működési portfóliója két nagyobb közösségi struktúrára bontható: a Hallgatói Önkormányzat mint 90 fős közösség, illetve a divíziós szintű csoportosulások. Utóbbi mikroközösségekbe való mély integráció kiemelt célértékkel bír a HÖK-ben végzett tevékenységek hatékonysága során, ezért az össz-szervezeti szintű integrációval párhuzamosan, havi szintű csapatépítők és tréningek színesítik a munkacsoportokat, elősegítve ezzel a csoportkohézió folyamatos fejlesztését és a divíziós szintű szervezeti kultúrát. 

Készségfejlesztés: a személyi készségek megfelelő szintű fejlesztése csak egy kiszámítható, gyakorlatorientált, megfelelő koordinációval ellátott és a HÖK szervezeti működésébe egyaránt beépíthető kurzussorozat keretében valósulhat meg. Eleget téve a kitűzött célnak, havi szintű rendszerességgel szerveztünk a tagság számára olyan kompetenciákat erősítő tréningeket, amik többlet tudással és értékkel bírnak a későbbi munkaerőpiaci érvényesülésben. Tényleges példákkal élve: 

 • Sikeres Álláskeresés Tréning,
 • DISC Személyiségtipológia Konfliktuskezelés Tréning,
 • Prezencáció és Tárgyalástechnika Tréning,
 • Assessment Center Szimulációs Tréning,
 • Pályázatírás és Projektmenedzsment Tréning. 

Fontos megemlíteni, hogy a HR további operatív feladatokkal, funkciókkal támogatja a HÖK általános és akadálymentes működését, melyek tematikusan az alábbi formát öltik fel: 

 • A közép- és felsővezetés számára rendszeres és minőségi névjegykártyák gyártása szorosan együttműködve a Kommunikációs és Gazdasági Divízióval,
 • A HÖK általános taglistájának a folyamatos frissítése,
 • Az új tagok számára egyedi pólók készítése a Kommunikációs és a Gazdasági Divízió együttműködésével,
 • Konfliktuskezelés, valamint az egyes divízióvezetők és középvezetők szakmai támogatása és személyes mentorálása. 

A HÖK általános működését tekintve két nagyobb érintetti kört tudunk meghatározni, akikkel kapcsolatban vagyunk nap mint nap és akik kéréseit kiszolgáljuk. Az elsőszámú ilyen érintett csoport az a hallgatóság, akik – választás keretében – éves szinten választják meg az aktuális Önkormányzat képviselőtestületének összetételét. Azonban a szervezet működése inkább tekinthető egy kapcsolati hídnak az Egyetem és a hallgatóság közt, melynek gyakorlati megnyilvánulása számos kari és egyetemi szintű kérés teljesítése. Ezek az igények a HÖK szervezeti felépítését nézve divíziókon átívelő együttműködést foglal magában, tehát több munkacsoport gyakorlati támogatása szükséges a kérés teljesítéséhez. Ebből kifolyólag, jelen bekezdésben csak azokat az eseményeket soroljuk fel, amikért a HR munkacsoport, mint hallgatói toborzást kivitelező testület felel az egyetemnek: Megfelelő mennyiségű hallgató toborzása …

 • a tanévnyitó és egyéb díjátadó ünnepségre,
 • a beiratkozáshoz szükséges adminisztráció támogatására, a márciusi és a júniusi diplomaátadókra,
 • az Erasmus és egyéb külföldi tanulmányutaknál előírt szóbeli meghallgatásokra,
 • a mesterszakos felvételi második fordulójának tekinthető szakmai és motivációs beszélgetésekre,
 • az alapszakos és mesterszakos nyílt napok hallgatói képviseletére, az éves szinten megrendezett 3 napos Educatiora, illetve
 • a számos középiskolában megtartott pályaorientációs és tájékoztató előadásra az egyetem közösségi és tanulmányi közegéről. 

Kommunikációs Terület

Célkitűzés

Egy egységes, átlátható és konzisztens kommunikációs stratégia kialakítása és implementálása a közösségi felületeinken. A divízió működése magában foglalja a Facebook oldalunk kezelését, a brand és marketing kampányok koordinációját, az évfolyam és szakos csoportok kezelését, valamint a hallgatók naprakész tájékoztatását.

Megvalósított projektek

2018 nyarán sikerült kialakítani és egyben véglegesíteni a HÖK arculatát, beleértve az online és offline megjelenéshez szükséges grafikai elemeket. Elengedhetetlen, hogy az egységes arculat mellett a koherencia és a konzisztencia is folyamatosan jelen legyen a divízió és a HÖK mindennapi működésében.

A 2018/2019-es tanév során számos kommunikációs és marketing kampány koordinációjáért, felépítésért felelt a munkacsoport, melyek tételesen a következő formában testesültek meg: 

Az utánpótlás megfelelő mértékű biztosítása miatt két toborzási kampányt is lefolytattunk a két félév során, mely projektek eredményeként több, mint 100 hallgató jelentkezett a HÖK-be, túlszárnyalva ezzel az elmúlt évek számadatait. A Kommunikációs Divízió bonyolította le a kampány offline és online részét is. Előbbi főleg a több napos kitelepülésben és a plakátkampányokban merült ki, míg az online rész keretében bemutattuk az egyes divíziókat, magát a HÖK-öt, a szervezetünkön belüli életet és lehetőségeket, a hozzánk való csatlakozás menetét, illetve megszerveztük a tájékoztató Infóestünket is.

Az őszi félév második nagyobb marketing kampánya az Erasmus+ és a külföldi tanulmányi mobilitás népszerűsítését felölelő projekt volt. Az átfogó online és offline marketing tevékenységnek köszönhetően, a 2018/2019-es őszi pályázati időszakban több mint 100 – a megszokott számokon felül – jelentkezői többlettel számolhatott egyetemünk, ellentétben a korábbi években. Reméljük a kiutazók aránya is ilyen mértékű növekedéssel párosul.

A tavaszi félévünket az előző félévben meghonosított „Félév Tanára” projekttel zártuk. Az őszi projekt tanulságaiból kiindulva, fejlesztettünk és újításokat vezettünk be. Ezek közül a legkiemelkedőbbek: a „Félév Tanára” megjelent a Székesfehérvári Campuson is, kétnyelvű kommunikáció került bevezetésre, átdolgoztuk a jelöléseket és az egyes kategóriákat. Immár második alkalommal megrendezett projekt sikerét látva határozottan állíthatjuk, hogy sikerült új hagyományt teremtenünk a hallgatóság körében.

Az említett nagyobb kampányaink mellett több kisebb, de szintén jelentős projekt lebonyolításában vett részt a Kommunikációs Divízió:

Először került megrendezésre a keresztféléves eljárásban felvett hallgatók felkarolása és különböző rendezvények szervezése. Célunk, hogy a szeptemberi kezdéssel meginduló gólyákhoz hasonlóan, számukra is biztosítsuk a közösségi integrációt, segítsük a beilleszkedésüket az egyetemi életbe, valamint átfogóan bemutassuk az akadémiai portfólió vilá- gát. Divíziónk végezte a projekt lekommunikálását a hallgatóság felé, a szakos csoportok létrehozását, illetve kezelte a 0. szakmai-bevonó hetük eseményét.

A legaktuálisabb és hallgatókat leginkább érintő és foglalkoztató témakör az egyetemünk átalakulása. Annak érdekében, hogy a hallgatók megkapjanak minden szükséges információt hallgatói fórumot szerveztünk az egyetem átalakulásával kapcsolatban a Rektor Úr és a Kancellár Asszony közreműködésével. Oldalunkon folyamatosan tájékoztatjuk a hallgatóságot, az átalakulást érintő műhelybeszélgetés sorozattal kapcsolatban. Nem mehetünk el szó nélkül az átalakulással kapcsolatos egyetemi kérdőív mellett sem. Ez a kérdőív nemcsak azért különleges, mert a HÖK tagjai kardinálisan is részt vettek az összeállításában, hanem mert az egyetemi felsővezetői kérésre olyan kampányt tudtunk szervezni köré, ami 3 hét leforgása alatt több, mint 2500 kitöltést generált.

Fontosnak tartjuk, hogy ne csak személytelenül, magát a HÖK-öt ismerjétek, hanem azokat az arcokat is, akik szervezetünk mögött állnak, és kiemelkedő proaktív munkájukkal segítik működésünk. E célból, a tavaszi félév elején egy nagyobb hangvételű HÖK Fotózás keretében megismertettük tagjaink egy részét.

A 2019/2020-as Közgáz Mester GT tábor szervezése már 2018 decemberében elkezdődött, a Facebook esemény pedig már 2019 május óta várta az érdeklődőket. A tábor népszerűsítésére külön offline és online kampányterv született. Az offline kampánnyal már találkozhattak a felvételiző hallgatók. Plakátokkal, szórólapokkal buzdítottuk őket a sikeres felvételire és a gólyatáborban való részvételre. Ezen felül, a szóbeli felvételiken a HÖK-ös delegáltak a hallgatói érdekképviselet mellett a tábort népszerűsítésében is aktívan részt vettek. Az online kampány a nyár folyamán indul, igazi gőzerővel viszont csak a felvételi ponthatárok kihirdetése után. Szerettük volna egy új szintre emelni a mesteres gólyatábori élményt, és ezáltal egy soha nem látott márkát is létrehozni a számára. 

Egyetemünk hallgatói életének különlegessége a Közgáz Évzáró Fesztivál. Az országban a főiskolák és egyetemek közül egyedül a Corvinusnak van ekkora, kifejezetten rászabott, saját fesztiválja. Magának egy fesztiválnak a kommunikációja is egy komplex feladat. Az Évzáró az EFOTT Kft.-vel való partnerség révén tud megvalósulni, így a külső kommunikáció mellett a Kommunikációs Divízió a HÖK döntéshozói és az EFOTT közti kapcsolattartást is folyamatosan biztosítani kell. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Fesztivál iránti érdeklődés évről évre töretlen. Ez is motivál minket arra, hogy a lehető legjobb munkát végezzük e téren.

Bár a Dunai Regatta 2019-ben technikai okok miatt elmaradt, helyette számos izgalmas projektlehetőség adódott számunkra, hála az EFOTT Kft-vel való szoros együttműködésünknek. 2019 nyarán a Corvinus is képviselte magát az ország legnagyobb főiskolásoknak és egyetemistáknak szóló fesztiválján, az EFOTT-on. Standunk minden nap nyitva állt az érdeklődők előtt, akiket szórakoztató programokkal és promóciós termékekkel vártunk. Az EFOTT után, szinte közvetlenül a felvételi ponthatárok kihirdetésére szolgáló Pont Ott Party-n szintén megtalálhatók voltunk. A rendezvényeken való HÖK megjelenés megvalósítása nem kis feladat, ugyanakkor a Kommunikációs Divízió felelős tagjai töretlen lelkesedéssel végzik munkájukat. 

A Kommunikációs Divízió működésének másik alappillére a hallgatók tájékoztatása. E célból az alábbi tevékenységeket végezzük állandó jelleggel:

A szélesebb körű tájékoztatás megvalósításáért havi rendszerességgel frissítettük az egyes évfolyam és szakos csoportok borítóképét, továbbá a csoportleírásokat, hogy minden hallgató időben értesüljön az előttünk álló kari és egyetemi határidőkről, eseményekről. Ezen felül a legfontosabbnak ítélt tájékoztatók, kérdőívek, nyereményjátékok, pályázati lehetőségek folyamatosan megosztásra kerülnek a szakos csoportokban.

Instagram oldalunkon a HÖK belső oldalát igyekszünk közvetíteni felétek. Itt találhatjátok meg a csapatépítőinkről, közgyűléseinkről, kirándulásainkról, szakmai kurzusainkról készült képeket. Bár oldalunk nem hírértékű, azonban az érdeklődök számára megéri követni! 

BCE Hallgatói Önkormányzat Facebook oldalunk az online kommunikációnk legfőbb felülete. Itt jelennek meg a korábbam említett kampányainkon és projektjeinken kívül a Közgázos bulik, az Oktatási Divíziónk által szervezett konzultációk, a Sport Aldivízió eseményei, a Beerpong és FIFA bajnokságok. Persze oldalunk nem merül ki ezekben a nagyobb kaliberű eseményekben, posztokban. Igyekszünk folyamatos tájékoztatást nyújtani a releváns és jelentős hírekről. Legyen szó különböző ösztöndíj és pályázati lehetőségekről, kollégiumi vagy demonstrátori jelentkezésekről, TDK-val kapcsolatos információkról, nyereményjátékokról, kérdőívekről, eseményekről, tanulmányi versenyekről, corvinusos kedvezményekről, vagy akár egészen apró, ámde lényeges hírekről.

A tárgyalt marketing kampányok mellett a munkacsoport legfőbb feladata, hogy ellássa és megfelelő mértékben támogassa a másik 6 divíziót, elősegítve ezzel a folyamatos kommunikációt és tájékoztatást a hallgatóság felé.

Kvantitatív alapra helyezve az elmúlt tanévet, összesen 46 esemény keretében tudtunk megjelenni az oldalon. Az események aggregált elérése 546.000 főre tehető és közel 16.000 válaszreakciót kaptunk ezekre a rendezvényekre. Ezúton is köszönjük Nektek ezt az elérést és a kitartó érdeklődést az eseményeink iránt. 

Oktatási Terület

Célkitűzés

A hallgatóság számára egy olyan támogató szervezeti egység létrehozása, akihez bármikor bizalommal fordulhatnak bármilyen tanulmányi vagy akadémiai problémával. A munkacsoport működése magában foglalja, az ad hoc jellegű hallgatói kérdések megválaszolását, panaszok kezelését, a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat, valamint a Térítési és Juttatási Szabályzat folyamatos felülvizsgálatát, a kutatói és tudományos élet népszerűsítésének az elősegítését, valamint a külföldi hallgatók integrációját előmozdító programok megvalósítását.

Megvalósított projektek

A 2018/2019-es tanévben először került megrendezésre a nulladik heti program-sorozatunk, melynek célkitűzése, hogy a gólyák megfelelő tájékoztatást kapjanak az egyetemi lehetőségekről, az oktatás felépítéséről és a szociális juttatások keretrendszeréről. Az előadássorozat összesen négy célcsoportot foglalt magába; ősszel az alapszakos és mesterszakos hallgatók – Budapesten és Székesfehérváron -, idén februárban pedig a keresztfélévben felvett tanulók számára lett megszervezve. 1100 regisztrált hallgató vett részt a nulladik heti programunkon, beleértve mind a budapesti, mind a székesfehérvári campus hallgatóságát, míg a keresztféléves eljárásban bejutott hallgatók közül 200 gólyának tudtunk segíteni. Fontos megemlíteni, hogy a székesfehérvári hallgatók számára, illetve a keresztféléves eljárásban felvett hallgatóknál egyéb, csapatépítő és csapatkohéziót javító programot, eseményt szerveztünk, elősegítve a szakonkénti mélyebb integrációt.

Félévkezdés alkalmával online platformra helyeztük a Neptun oktatást, illetve összeszedtük egy elektronikus füzetbe a legfontosabb hallgatói szolgáltatásokat, hogy mindenki teljes körű tájékoztatást élvezzen a félévkezdésnél.

A hallgatói tájékoztatás további pillérei közt szerepel a tantárgyi adatlapok releváns és naprakész információtartalommal való feltöltése és ellenőrzése. Ennek eredményeként az őszi félévben, több mint 500 tantárgyi adatlapot vizsgáltunk át aszerint, hogy megfelelő tartalommal vannak-e ellátva vagy hiányosak voltak-e. A felmérés kiterjedt mind a magyar, mind az angol nyelvű adatlapokra is. A hiányos adatlapokért felelős tanárokat értesítettük és szerencsére sokan pozitív választ adtak, és feltöltötték a kért tartalmat. Mivel a tantárgyi adatlapok hordoznak minden fontos információt (tantárgyi követelmények, a tananyag tartalmi elemei), így kiemelten fontosnak találjuk a folyamatos ellenőrzésüket.

A 2018/2019-es tanévben Igényfelmérési projektünk keretében kértük a hallgatóság féléves visszajelzését a tanárokkal/tantárgyakkal/szakokkal kapcsolatban. A kérdőívek szétosztása 18 szak Facebook csoportján keresztül valósult meg. Közel 200 kitöltés után felvettük a kapcsolatot a Mikroökonómia Tanszékkel, valamint az Informatika Intézet- tel, és minden visszajelzést személyesen prezentáltunk az érintetteknek. A visszajelzések alapján ennél a két akadémiai szervnél merültek fel olyan konkrét problémák, amelyeket mindenképpen szerettünk volna jelezni. A prezentációk hatására változtatásokat és módosításokat ígértek a következő félévre. Ezek a változtatások a következő év szeptemberétől lesznek láthatóak. A mikroökonómia tárgy tantárgyfelelőse az ígéretek alapján egy másik oktató lesz, amely reméljük, hatással lesz az összes jelzett problémára is. Az Informatika Intézet a visszajelzések hatására több oktatót is le fog váltani annak érdekében, hogy az egyes kurzusok között ne legyenek jelentős minőségbeli különbségek.

A folyamatos hallgatói kérdéskörök megválaszolása nem valósulhat meg a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat (TVSZ), illetve a Hallgatói és Térítési és Juttatási Szabályzat (HTJSZ) pontos ismerete nélkül. A divízió felel a két szabályzat folyamatos felülvizsgálatáért és az esetleges módosítások szövegszerű elkészítéséért.

Aktív résztvevői voltunk a HalVel szabályzat legújabb módosításában is, melynek kiemelt pontja lesz, hogy sokkal nagyobb súllyal fog bekerülni a hallgatói válaszok értékelése, ugyanis az oktatók HalVel pontszáma már bele fog számítani a minősítési rendszerbe. Amennyiben egy oktató nem éri el a szabályzatban meghatározott minimum értékelést, bónuszoktól eshet el. A szabályzat módosításával kapcsolatban a cél, a minél magasabb kitöltési arány, ezáltal pontosabb visszajelzés küldése. A HalVel felülete a Moodle rendszerből elérhető lesz, ezáltal sokkal gyakrabban találkozhatnak velük a hallgatók. Több kérdés is módosult, illetve pontosításra került, ezáltal az oktatók jobban tudnak változtatni az oktatási módszereiken.

A 2018/2019-es tanév év egyik legnagyobb projektje a költségmentes, minőségi, profi vizsgafelkészítők szervezése volt. 2018. őszén összesen több mint 640 hallgatónak tudtunk felkészítőt biztosítani Statisztika II. és Mikroökonómia tárgyakból. Az ezt követő a félévben Matematika II.Pénzügyi számításokStatisztika I., valamint Makroökonómia tárgyakból szerveztünk a hallgatóság számára ingyenes felkészítőket, ahol az aggregált részvételi arány 767 főre tehető, így ismét több száz hallgató vehetett részt díjmentes konzultációnkon. További segítséget tudtunk nyújtani a Matekinggel kötött egyezségünkkel, melynek hatására, több mint 292 ingyenes (vagy kedvezményes) kupont tudtunk a hallgatók számára biztosítani, így a kedvezmények következtében a hallgatói megtakarítások aggregált értéke közel 500.000 forintra tehető.

A BCE Hallgatói Önkormányzat hivatalos Facebook oldalára bevezettünk egy chatbotot, amelynek a lényege, hogy a hallgatók kéréseit sokkal hatékonyabban tudjuk továbbítani az illetékesek számára. Továbbá a válaszidő is lecsökken ezáltal, illetve azonnali válaszokat is kaphatnak. Ez a projekt az IT munkacsoporttal közösen jött létre, akik a chatbotot fejlesztették.

Hasonlóan az Emberi Erőforrások divízióhoz, az Oktatási divízió is rendkívül szoros kapcsolati hálót és együttműködési hidat képez a hallgatóság és az egyes intézetek, tanszékek közt. Mind a Hallgatói Önkormányzat, mind a tárgyalt kari szervezeti egységek kiemelten fontosnak találják, hogy az egyes hallgatói igények a megfelelő csatornán keresztül tudjanak eljutni a megoldást kínáló címzettekhez. Így a 2018/2019-es tanévben 20 kapcsolattartó hallgató képezi ezt a hidat. Főbb feladatkörük kiterjed az egyes intézeti üléseken és Szakfejlesztési Bizottságokban való részvételre, mely fórumokon közvetlenül tudják jelezni a hallgatói oldalról érkezett javaslatokat/felvetéseket. Ezen kívül kölcsönös támogató jellegű együttműködés alakult ki az intézetek és a Hallgatói Önkormányzat között, melynek alapján segíteni tudjuk az egyes intézetek kommunikációját, eseményeik lebonyolítását. Ennek kapcsán létrejött egy intézeti támogatási alap, mellyel támogatni tudjuk az olyan események szervezését, amelyek által közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki a hallgatók és az egyes intézetek között.

A 2018/2019-es tanév során létrehoztuk azt a külügyi aldivíziót, amelynek elsődleges célkitűzése, hogy megvalósuljon a teljes időben itt tanuló külföldi hallgatók integrálása az egyetemi életbe, illetve a hazai és külföldi hallgatók közötti rész eltüntetése, hisz korábban ezekkel a külföldi hallgatókkal nem volt közvetlen kapcsolattartás. Ennek keretében szakmai, ismeretterjesztő eseményeket, illetve kulturális esteket szerveztünk a tárgyalt hallgatói csoport számára. Az egyik előadáson a fenntarthatósági problémák kerültek napirendre egy tapasztalt, komoly szaktudással rendelkező előadó társaságában. A szorosabb kommunikációra fókuszálva, létrehoztunk egy csoportot, ahol minden fontos, az Egyetemmel kapcsolatos eseményt és hír lefordítottunk a számukra, valamint egy angol nyelvű kisokost is készítettünk a számukra. Folyamatosan jelen vagyunk az Egyetem Nemzetközi Bizottságában is, ahol elsősorban az oktatásfejlesztéséről, valamint az átalakulással járó változásokról esik szó, valamint tartjuk a kapcsolatot a Nemzetközi és Innovációs Igazgatósággal is.

A tudományos aldivízió legfőbb célja egy havi rendszerességű tudományos ösztöndíj létrehozása, elősegítve és támogatva a kutatói, illetve demonstrátori munkát. Az év során elkezdődött a finanszírozási források felkutatása, valamint az ösztöndíj szabályzatának megírása. Az Egyetemi Tudományos Tanácson minden alakalommal a HÖK is képviselteti magát, ahol a főbb témák közt a TDK versenyek rendszerének fejlesztése, a kutatások támogatása, valamint a demonstrátori munka elősegítése szerepelt.

Székesfehérvári Divízió

Célkitűzése

Egyetemünk az eddigi működési gyakorlatához viszonyítva, egy teljesen új oktatási formát öltve hozta létre az új akadémiai bázisát Székesfehérváron. Az új Campus felállításánál előnyt élvezett a duális képzés rendszere, a közvetlenebb oktatás, az oktatást támogató kültéri környezet létrehozása, illetve a kollégiumi közösségi élethez szükséges infrastruktúrák megteremtése. Ennek ismeretében hoztuk létre az első fehérvári hallgatói képviseletnek számító Székesfehérvári Campus Divíziót, mely magában foglalja a helyi városi és egyetemi sport, kulturális, szórakozási rendezvények támogatását, a teljeskörű kommunikációt a hallgatósággal, illetve a Campus akadémiai és üzemeltetési vezetőivel.


Megvalósított projektek

A 2018/2019-es tanév kezdetén a gólyák érkezésével a hallgatói létszám megduplázódott. A rekordszámú elsőéves hallgatóságnak a szemeszter 0. hetén szakmai előadásokat és csapatépítő programokat szerveztünk, melyeket igyekeztünk minőségi tartalommal megtölteni, hogy a leendő hallgatóink minél könnyebben beilleszkedjenek a fehérvári egyetemi életbe. Hétfőn és kedden a hallgatóknak könnyed hangulatú csapatépítő játékokat és kocsmatúrát szerveztünk. Szerdán az új hallgatók szakmai előadásokon vehettek részt, így a program csütörtökön folytatódott, amikor a város más felsőoktatási intézményeivel közösen szervezett és lebonyolított városismereti versenyen vehettek részt gólyáink. A beiratkozás napján, pénteken átadtunk minden olyan információt az elsősöknek, ami az egyetemi élethez elengedhetetlen (pl. a Neptun használata), így pár nappal később mindenki felkészülten, már ismerős környezetben kezdhette meg egyetemi tanulmányait. 

A tanév során két kerekasztal beszélgetés megrendezésében vállaltunk szerepet a Székesfehérvári Campuson, melynek keretei között a hallgatók a kis- és családi vállalkozások működésének, elindításának folyamataiba nyerhettek mélyebb betekintést. Az események nem csak egyetemi polgárok, de számos külsős érdeklődő figyelmét is felkeltették, hozzájárulva ezzel a Campus hírnevéhez, ami a hallgatói létszám növelése szempontjából elengedhetetlen tényező:

 • Vállalkozz fiatalon! – Fehérvár első specialty kávézója nevű eseményünkön Campusunk két hallgatója ismertette saját vállalkozásuk megalakulá- sának előzményeit és körülményeit. Az előadás fő témája volt továbbá az üzleti tervezés és a vevőmegtartás eszközei. Rendezvényünk moderátora Vas György, a Kisvállalkozás-finanszírozás tárgy felelős oktatója volt,
 • NEXT GENERATION eseményünk egy családi vállalkozásokat bemutató konferencia és kerekasztal-beszélgetés volt. Meghívott előadóink közt sze- repelt Dr. András Krisztina rektori megbízott asszony, Dr. Drótos György BCE Családi Vállalatok Központ vezetője, Simon Péter a SIMON Műanyag Feldolgozó gyárigazgatója. Az esemény lebonyolításából kifolyólag az előadók sora három hallgatóval bővült, akik a saját családi vállalkozásuk történetét és működését ismertették. 

Divíziónk továbbá segítséget nyújt a Corvinus Tudástőzsde szervezésében és lebonyolításában. A már harmadjára megrendezésre kerülő esemény célja, hogy a diákok betekintést nyerjenek az egyetemi munkába, megismerjék a BCE nyújtotta képzési lehetőségeket, az egyetemet, annak oktatási-tudományos sokszínűségét, gazdagságát.

A Divíziónak köszönhetően idén már a Székesfehérvári Campuson is megrendezésre került a Félév Tanára választás. A kezdeményezés célja az volt, hogy a hallgatók minél magasabb százaléka megossza velünk kedvenc oktatója nevét, kiemelkedő pedagógiai munkáját, megjutalmazva őket így különböző kategóriákban (félév gyakorlatvezetője, előadója, a legviccesebb oktatója, akitől a legtöbbet tanultunk, legjobb demonstrátor és a legkedvesebb oktató). Az esemény fényét emelte, hogy a díjátadóra városunk egyik legpatinásabb épületében, a Hiemer házban került sor. 

Divíziónk a Székesfehérvári Hallgatói Tanáccsal együttműködve rengeteg program szervezésében szerepet vállal. A Hallgatói Tanács célja, hogy Székesfehérvár egyetemi közéletét megszervezze és minél gazdagabb programajánlatot biztosítson a város hallgatói számára. Városunk egyetemei intézményenként 4 főt delegálnak a Hallgató Tanácsba, amely így 12 fős összlétszámmal működik. A már harmadik éve működő Tanács csak az idei évben került intézményesítésre. Elnökének a divíziónk vezetőjét, Holl Nándort választották, így a jövőben a két szervezet közötti együttműködés még hatékonyabb formában tud megvalósulni. Az együttműködés idei eredményei a következők:

 • 0. heti Gólyatúra: A csütörtök délután kezdődő, és egészen az esti órákig elnyúló program célja a városunk alaposabb megismerése volt Székesfehérvár új egyetemistái számára. A verseny vegyes összetételű csapatokban zajlott, hogy a hallgatók a többi felsőoktatási intézményhez is közelebb kerüljenek. A túrát egy közös vacsora, majd buli követte a Petőfi Kultúrtanszéken.
 • Székesfehérvári Felsőoktatási Sportnap: az egész napos program keretében a város egyetemistái több csapatsportban is összemérhették tudásukat. Az eseménynek a környék legnagyobb sportcentruma, a Bregyó adott otthont.
 • Gólyabál: Szép hagyomány, hogy Székesfehérvár felsőoktatási intézményei közös gólyabállal indítják el elsős hallgatóik egyetemi pályafutását. Az esemény helyszínéül idén is a Hotel Magyar Király szolgált.
 • Kvízestek, bulik: Az idei tanévben Divíziónk szervezésében két kvízest is megrendezésre került a Petőfi Kultúrtanszéken, mindkét alkalommal közel 100 versenyző mérhette össze tudását. A verseny és annak eredményhirdetése után természetesen a hajnalig tartó bulié volt a főszerep. 

A Székesfehérvári Campus Divízió munkáját a 2018/2019-es tanév első felében négy hallgató látta el. A minőségi szakmai munka érdekében februárban a mi divíziónk is tagfelvételt hirdetett. A Hallgatói Önkormányzat iránt érdeklődőknek még ebben a hónapban, egy infóest keretében ismertettük a HÖK felépítését, szervezeti struktúráját, feladatkörét, valamint, hogy milyen pozíciókra keresünk emberi erőforrást. A sikeres toborzásnak köszönhetően a divízió létszáma a tanév második felére csaknem megháromszorozódott: a tavalyi évben két főt magába foglaló munkacsoport így már 11 fővel működik. Az új tagok beilleszkedésének céljából időről időre csapatépítő programokat szerveztünk.

Divíziónk tagjai bár Székesfehérváron tanulnak, de gyakran járnak Budapestre, ahol Hallgatói Önkormányzatos kollégák mindig örömmel látnak. Vendégszeretetüket viszonozva szeretnénk, ha a HÖK más divíziói is gyakran megfordulnának Székesfehérváron. Ezt különböző programok szervezésével kívánjuk megalapozni. 

 • Az előző tanévben egy félnapos csapatépítő program keretében láttuk vendégül a BCE HÖK-öt. Az alpolgármester úr kalauzolásával megtekintettük az újonnan épült MOL Aréna Sóstót, majd a közös ebédet követően a belváros szívében folytatódott a program csapatépítő játékokkal és kötetlen beszélgetéssel. 
 • A HR Divízió szervezésében egy workshop került megrendezésre, melynek keretei között új tagjaink mélyebb bepillantást nyerhettek a szervezeten belüli HR folyamatokba.
 • Júniusban először került megrendezésre a Közgáz Évzáró 0. napja, melyet a Hallgatói Önkormányzat tagjainak szervezünk. Ennek keretein belül a Közgáz Évzárót megelőző napon Székesfehérváron tölthetnek el egy tartalmas napot, a helyi divízió szervezésében.
 • Nagy öröm számunkra, hogy a BCE HÖK júliusi, nyári szervezetfejlesztésének a Székesfehérvári Campus és annak kollégiuma adott otthont. 


Célkitűzés 2019/2020-ra

 • A fehérvári hallgatók számára kiszámítható, előre kalkulálható, féléves bontású rendezvénynaptár elkészítése, benne a várható sport, kulturális és szórakozási lehetőségekkel.
 • A tervezett „Közgáz kártya” fehérvári létjogosultságának a megteremtése, melynek eredményeként a corvinusosok jelentős kedvezménnyel fogyaszthatnak bizonyos szolgáltatóipari egységeknél a városban.
 • A Székesfehérvári Campus szerepének növelése, növekedésének az elősegítése. 

Diákszervezeti Terület

 • Az elérhető diákszervezeti ösztöndíjkeret további növelése, illetve a jelenleg ismert szabályozási keretrendszer szélesítése, az új, digitális, papír nélküli, átlátható diákszervezeti ösztöndíjkiosztás gyakorlati megvalósítása április 1-jétől. 
 • Rendszeres Diákszervezeti Vezetőképző szervezése félévente, minél hamarabb az összes diákszervezetre való kiterjesztése.
 • Dologi pályázatokkal diákszervezetek támogatása, minél szélesebb körű eszközökre való kiterjesztése, a keretösszeg maximális kihasználása.
 • Tovább konszolidálni az új, transzparens, digitális akkreditációs rendszert.

Gazdasági Terület

Célkitűzése

Átlátható, tervezhető, elszámoltatható és érett gazdasági működés megalapozása a HÖK identitásában, mely teljes mértékben kiszolgálja és monetáris oldalról támogatja a divíziók által megtervezett hallgatói projekteket. A divízió működése magában foglalja a HÖK sales folyamatait, a hallgatói és a szervezet által támasztott infrastrukturális igények kielégítését, illetve a szervezeti IT folyamatok koordinációját. 


Megvalósított projektek

Jogszabályi kötelességeinknek eleget téve, a Gazdasági Divízió felel a HÖK negyedéves, féléves és éves költségvetési beszámolójának az elkészítésért és az előterjesztésért a HÖK képviselőiből álló Küldöttgyűlés elé. A szervezet éves költségvetésének a jogszabályok szabta keretek közti felépítésé-ért és pontos meghatározásáért is a Gazdasági Divízió a felelős.
Az Egyetemünkkel szemben fennálló kötelezettségeink közül a tárgyalt divízió támogatja és segíti az irodával rendelkező diákszervezetek és szakkollégiumok leltárkörzeti adminisztrációját. További feladatkörként könyvelhetjük el a Hallga- tói Önkormányzat rendelkezésére bocsátott pénzügyi forrás koordinálását, támogatását és adminisztrációját. 

Sikerült létrehoznunk azt a támogatási alapot, ami három érdekcsoportot is magában foglal. Intézeti támogatási alap néven került be a köztudatba, melynek értelmében a Gazdálkodástudományi Kar, a Társadalomtudományi és Nemzet- közi Kapcsolatok Kar és a Közgazdaságtudományi Kar Intézetei támogatást hív- hatnak le egy vagy több eseményre, eseménysorozatra. A lehívhatóság kritérium feltétele, hogy az eseményen való részvétel lehetősége minden hallgató számára elérhető legyen és legalább egy hallgatói szervezetet bevonjanak a szervezésbe, erősítve ezzel a kapcsolati hálót az intézetek, a hallgatók és a diákszervezetek közt. Ennek értelmében, az 2018/2019-es tanévben 15 intézet részesülhet támogatásban, közel 4 millió forint értékben. Többek között a következő események valósultak meg:

 • a Pénzügyi, Számviteli és Gazdasági Jogi Intézet, valamint a Luca Pacioli Társaság szervezésében megvalósult Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny kivitelezésének támogatása, 
 • a Vállalatgazdaságtan Intézet, illetve a FAKT Szakkollégium által megvalósított Cases on Business Economics versenydöntő támogatása,
 • a Vállalkozásfejlesztési Intézet és az InCube diákszervezet többalkalmas filmklubjának támogatása. 

A mindennemű gazdasági és pénzügyi folyamatok koordinációján és támogatásán kívül ez a divízió felel a hallgatói infrastrukturális igények teljesítésért, mely a 2018/2019-es tanévben egy átfogó kutatásban teljesedett ki. A felmérés célja az Egyetem infrastrukturális ellátottságának, a már meglévő berendezések állapotának vizsgálata volt. Egy koordinált csapat végezte az Egyetem bejárását és rögzítették az esetleges hiányosságokat, javítani valókat. A felmérés nyár végére teljesen lezárult, az eredményét a Hallgatói Önkormányzat továbbította az illetékes egyetemi vezetők felé, akik így tervezni tudnak ezekkel a hiányosságokkal, beépítik azokat a következő évi közbeszerzési tervezetbe. Ezen tanév őszi félévben megvalósult a diákszervezeti irodák felújítása is. A legtöbb iroda új bútorokkal gazdagodott és mindegyik iroda kapott egy tisztító festést is. A Hallgatói Önkormányzat számára ez egy rendkívül sikeres projektnek számított, hiszen szorgalmazzuk a diákszervezetekkel való ilyen jellegű együttműködést. Ezenkívül látványos változást jelent az is, hogy a teljes diákszervi folyosót újonnan festették. 
Sales aldivízió
A Sales aldivízió bonyolítja le és szervezi meg a szervezet számára szükséges tárgyi- és szolgáltatásszponzorációt, illetve készíti elő a Közgáz Kártya megvalósulását. Utóbbi szolgáltatás célja, hogy a főváros valamennyi szolgáltatóipari egységében kedvezményesen tudjanak fogyasztani a corvinusos diákigazolvánnyal rendelkező hallgatók.

A 2018/2019-es tanévben több vállalati partnerrel is felvettük a kapcsolatot, akikkel közös együttműködés keretében dolgoztunk. Az alábbi szolgáltatóegységekkel tudtunk megegyezni az év folyamán:

 • Vault51 Gamer Bar
 • Ütős Minigolf & Pub
 • Esc-Ape Szabadulószoba
 • Yerba Mate Tea Webshop
 • Holló és Róka étterem
 • RITUALE Beauty and Spa
 • Pitagorasz Greek Street Food

A 2018-2019-es tanévben termékekkel támogatták rendezvényeinket az alább felsorolt vállalatok:

 • I.D.C Hungária Kft. Moments ostya
 • Frittmann Borászat Borválogatás
 • Yerba Mate Tea Mate Teák
 • Cyberjump Buda Trambulin Park Ajándék belépőjegyek
 • Bacardi
 • Martini Hungary Kft. – Fruits & Wine borok
 • Heineken Hungária Kft. Soproni IPA termékek
 • Pek-snack Kft. Aprósütemények
 • Dumaszínház Kft Ajándék belépőjegyek 


Célkitűzése 2019/2020-ra

További forráscsomag bevonásával három különálló alapot tervezünk még létrehozni a divíziós tagok aktív bevonásával, részvételével:

 • Kollégiumi pályázati alap: elsődleges célja a kollégiumi élet felpezsdítése és támogatása az egyes rendezvények megvalósulásának függvényében.
 • Külügyi pályázati alap: támogatva azokat a diákszervezeteket, szakkollégiumokat, akik valamilyen külföldi szakmai vagy kulturális kirándulást, versenyt szerveznek a hallgatóság részére. A lehívhatóság kritérium feltétele egy erre szakosodott egyetemi szervezeti egységgel való szoros együttműködés.
 • Tudományos Szakmai ösztöndíj: egy rendszeres, kiszámítható, monetáris támogatást magában foglaló ösztöndíjrendszer létrehozása, ami a tanulmányukon kívül végzett kutatói és publicisztikai tevékenységet díjazná.

További célkitűzésként tudjuk megfogalmazni a Közgáz Kártya portfóliójának a bővítését, illetve az infrastrukturális javaslatok, igények teljesítésének az elősegítését. Kollégiumi Terület

Célkitűzése

A munkacsoport legfőbb célja a kollégiumi felvételi eljárás gyors és hatékony lebonyolítása és hallgatóbarát levezénylése. Kiemelt szerepe a van a kollégisták érdekeinek képviseletében, emellett központilag felügyeli és segíti a Kollégiumi Diákbizottságok munkáját. 


Megvalósított projektek

Hosszadalmas munka és egyezkedések árán sikeresen megváltoztattuk a kollégiumi pontszámítást, aminek köszönhetően sokkal több szociálisan rászoruló hallgató kerülhet be a kollégiumainkba. Az új számításnak köszönhetően a rendszer igazságosabbá vált, emellett pedig külön siker, hogy tavaly nyáron szinte minden magyar jelentkezőt sikeresen elhelyeztünk a kollégiumainkban.

Az elsős hallgatók segítésére készítettünk egy videót a kollégiumi jelentkezésről, melyben lépésről lépésre bemutatjuk a jelentkezés folyamatát.

A 2019-es keresztféléves felvételi lebonyolítása szintén zökkenőmentesen ment, és sikeresen elhelyeztük az összes hallgatót, aki jelentkezett. Emellett folyamatosan segítséget nyújtottunk a minket felkereső átjelentkezőknek is.

A Bizottság 2019-ben teljes megújuláson ment keresztül, ahol az új tagjainkkal felmértük a javításra szoruló intézkedéseket, szervezeteket a kollégiumok területén.


Célkitűzés 2019/2020-ra

 • Kollégiumi felvételi rendszer megváltoztatása és hallgatóbarátabbá tétele a szociális rész különválasztásával és opcionálissá tételével.
 • Felvételi kommunikáció megkönnyítése telefonos elérhetőségéseseti ügyfélfogadás bevezetése a nyári jelentkezési időszakban, új videó és kisokos elkészítése, külföldiek számára külön elérhetőség biztosítása.
 • Integráció segítése a kollégiumokban a Diákbizottságok bevonásával. Fontosnak tartjuk, legfőképpen Tarkaréten, ahol az elsősök laknak, hogy minél jobb kollégiumi közösség alakuljon ki. 

Felügyelő Bizottság

Célkitűzése 

Az FB a BCE HÖK törvényességi és gazdaságossági ellenőrző, választásokhoz kapcsolódó jogorvoslati ügyekben döntéshozó testülete. A Felügyelő Bizottság hatás- köréből adódóan ellenőrzi, hogy a BCE HÖK testületeinek, tisztségviselőinek tevékenysége összhangban van-e a jelen Alapszabállyal, az Egyetem szabályzataival, a vonatkozó jogszabályokkal, ellenőrzi a BCE HÖK elnöke által közzétett Kabinet Ügyrend jelen Alapszabálynak való megfelelését, kiemelten ellenőrzi a Küldöttgyűlés és egyéb választások szabályszerűségét, e körben jelenti az Elnökségnek a visszaélés vagy mulasztás gyanúját, másodfokon, jogorvoslati fórumként eljár a Küldöttgyűlés rendes és rendkívüli választásai során hozott választási bizottsági határozatok ellen benyújtott fellebbezési ügyekben, elvégzi a vezető tisztségviselőkkel kapcsolatban felmerülő összeférhetetlenségi indítványok vizsgálatát, illetve megállapítja a választások, tisztségviselők megválasztására vonatkozó eredményességet vagy eredménytelenséget. 


Feladat

A Felügyelő Bizottság működését jól mutatja, hogy nem Ellenőrző Bizottság az elnevezése. A „felügyelő” szó élő jelenlétre utal, míg az „ellenőrző” inkább egy utólagos áttekintés, vizsgálatot jelentene. Ebből kifolyólag a Felügyelő Bizottság tagjai törekednek a szervezet életében aktívan részt venni, hogy adott esetben menetközben tudjanak segítséget nyújtani a HÖK számára. Az FB tehát támogató funkcióként van jelen a HÖK életében.

Felügyelő Bizottság létjogosultságát a BCE HÖK Alapszabálya mondja ki. Az Alapszabály, nem csak a mi, hanem az egész HÖK működésére, szervezetére, irányelveire átfogó tételeket és szabályokat fogalmaz meg. Maga a HÖK pedig a Nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV törvény (továbbiakban: Nftv.) XVI. fejezetéből eredeztethető. Ebből a láncból következik, hogy muszáj Alapszabályunkat folyamatosan vizsgálnunk és módosítanunk, hisz mindig aktuálisnak, a mindennapi élethez igazodónak kell lennie. Törvényi kötelezettség, hogy tartsuk az összhangot az Alapszabály, az Nftv. és a Corvinus belső szabályzatai között.

Bár a FB nem működik együtt más divíziókkal, azonban szoros együttműködésben áll az Elnökséggel, a Küldöttgyűléssel és egyetemünk szerveivel. Kiemelendő a Corvinus Adminisztratív Igazgatóságával való folyamatos kommunikáció és a nekik való riportálás. Az Adminisztratív Igazgatóság a HÖK felügyeleti szerve; ahhoz, hogy ezt a kötelességüket maradéktalanul el tudják látni, nélkülözhetetlen a FB összekötő és operatív közvetlen felügyeleti tevékenysége.

A BCE HÖK működésének ellenőrzéséhez elengedhetetlen, hogy a FB tagjai képviseltessék magukat a HÖK döntéshozó fórumain. Minden alkalommal jelen vagyunk a Küldöttgyűléseken, ahol jegyzőkönyvvezetői és szavazatszámlálói szerepköröket látunk el. A mulasztások elkerülése érdekében szabályossági vizsgálatokat folytatunk, valamint a HÖK tisztségeire beérkező pályázatok is alattunk futnak át.

Mint minden tanévben, úgy idén is a legnagyobb munkát az FB számára a 2019-ben BCE HÖK Küldöttgyűlési választása jelentette. A választások gördülékenységének és szabályosságának biztosítása érdekében ez több hónapos munkák és előkészületet jelentett számunkra. Felügyeltük a Moodle adminisztrátor és a Választási Bizottság tevékenységét, átvizsgáltuk a választás során keletkezett dokumentumokat. Minden ez ügyben kiadott hivatalos közleményt és felhívást mi készítettünk elő. A választási időszak végeztével összesítettük a beérkezett szavazatokat, majd kihirdettük a választás eredményeit.

A FB a választások ideje alatt folyamatosan együttműködik és segít a Választási Bizottság számára a megfelelő működés érdekében.

A FB bizottsághoz tartozik egy Adminisztratív munkacsoport, akiket bár Alapszabályunk nem nevesít, és így nem is FB tagoknak számítanak, de kitartó munkájuk létfontosságú a HÖK-ben. Ők készítik elő a különböző megbízások, igazolások szövegezését, tartják nyilván a tisztségviselők mandátumát. Folyamatosan frissítik az egyetemi vezetés elérhetőségeit, és a HÖK hivatalos email listáját. Végezetül pedig ők készítik el azokat a havi riportokat, amik beszámolnak az FB tevékenységéről. 


Célkitűzés 2019/2020-ra

 • Az Adminisztratív munkacsoport jelentőségének növelése, ezáltal az FB tagok tehermentesítése.
 • Drive adatbázis létrehozása, amiben pontosan visszakövethetők az FB tevékenységei, azok fajtái, felelősei, dátumai.
 • A következő évi Küldöttgyűlés választás egyszerűsítése,  felesleges adminisztratív terhek semlegesítése. 

Elnökség

Elnök

Molnár Dorina

 

Molnár Dorina, International Relations mesterszakos hallgató, a Hallgatói Önkormányzat elnöke, már egyetemi tanulmányainak első évétől a HÖK tagja. Emellett tevékenykedett diákszervezetekben is, valamint egy szemesztert a University College Londonon is tanult.

A HÖK-ben változatos szerepekben szerzett tapasztalatokat. Oktatási területi tagként, külügyi koordinátorként, 2019-től területvezetőként, 2021-től pedig alelnökként tevékenykedett mielőtt a szervezet elnöke lett. Ez alatt az idő alatt kiemelkedő szerepet játszott munkájában a hallgatók érdekképviselete. Különös figyelmet fordított a diákszervezetek és szakkollégiumok támogatására, valamint a külföldi hallgatók segítésére: az ő vezetésével alakult meg a Nemzetközi Alterület, majd az önálló Nemzetközi Terület, amelyek fő célja a külföldi hallgatók integrálása, továbbá az egyetem nemzetköziesítése.

Dorina legfőbb célkitűzése egy olyan Hallgatói Önkormányzat vezetése, ami inklúzív, kiáll a hallgatókért, megoldást talál problémáikra és az ő véleményükre épít, ezzel megteremtve az igazán emlékezetes egyetemi éveket, minden tanulónak.

Vágólapra másolva
GEN.:2021.09.28. - 16:39:05