Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Bemutatkozás

Tanszékvezetői köszöntő!

A Budapesti Corvinus Egyetem Agrárközgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszéke egy nagy múltra és hagyományokra visszatekintő közösség. A Tanszék az ország egyetlen valódi makrogazdasági elemzéseket végző központja agrárgazdasági területen. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy Tanszékünk közel fél évszázados történetét olyan iskolateremtő és legendás professzorok fémjelezték, mint Nagy Imre, Vági Ferenc, Csáki Csaba vagy Fertő Imre. Fiatal kollégáink közül is többen részesültek már rangos oktatói vagy kutatói elismerésekben, a Tanszék neve agrárgazdaságtan és vidékfejlesztés területén garanciát jelent a minőségi oktatásra-kutatásra. A Tanszék jelenleg a Vidékfejlesztési Agrármérnök alapszakot gondozza az Egyetemen.

Kollégáink rendkívül széleskörű kapcsolatokkal rendelkeznek számos hazai felsőoktatási intézményben, illetve kutatóközpontban. Kapcsolatrendszerünk ugyanakkor túlmutat az Egyetemen, illetve a hazai felsőoktatási és tudományos közélet szereplőin. Kollégáink közül többen a világ élvonalába tartozó külföldi egyetemek, kutatóintézetek munkatársaival dolgoznak együtt az agrárgazdaságtan területén. Ezen felül több kollégáink rendkívül otthonosan mozog a hazai agrárpolitikai közéletben, illetve a mezőgazdasági üzleti életben is.

A Tanszék hagyományainak megfelelően egy kis létszámú, de rendkívül összetartó és együttműködő közösség vagyunk. Jellemzőink a szakmai érdeklődés, a tudományos kíváncsiság, az erős elméleti háttér és a gyakorlatorientált szemlélet. Nyitottak vagyunk a világra és lehetőségeinkhez képest folyamatosan fejlesztjük magunkat. Törekszünk minden belső és külső érintettel kapcsolatot teremteni, illetve szakmailag érdekes együttműködésekben részt venni.

Dr. Jámbor Attila

Tanszékvezető egyetemi tanár

Simon Szimonetta Nóra:

“Másodéves hallgató vagyok a Budapesti Corvinus Egyetem vidékfejlesztési agrármérnök szakán. Vidéki kisfaluban felnőve lehetőségem nyílt közel kerülni az agrárium különböző ágazataihoz, ennek köszönhetően régóta figyelemmel kísérhetem a szektorban zajló történéseket, változásokat. Így hát nem volt nehéz feladat az ideális szakma kiválasztása. Egyetemi tanulmányaim mellett 2019. tavasza óta titkári tisztséget töltök be a Corvinus Agribusiness diákszervezetben, ahol a szervezet adminisztratív feladatait látom el. Az egyetemen eltöltött első év alatt tanáraimnak és az általuk tanított tárgyaknak köszönhetően érdeklődéssel fordulok az agrárium felé. 2019 őszén a Tanszéken vagyok demonstrátor, amiben az keltette fel leginkább az érdeklődésem, hogy segíthetem a számomra legérdekesebbnek talált tárgy szemináriumait, tanáraim munkáját, diáktársaim szakmai fejlődését. Ezen felül a Tanszéken folyó munkálatokba való bekapcsolódás és kutatásokban való részvétel hozzájárulhat szakmai eredményességemhez. Úgy érzem kitartásommal, precízségemmel és lelkesedésemmel megkönnyíthetem az oktatók tevékenységét, valamint hozzájárulhatok a vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgatók szakmai előmeneteléhez.”


Kőröshegyi Domonkos:

“2017-ben végeztem a GVAM-on, jelenleg az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványnál dolgozom, üzleti elemző asszisztensként. Ami elsőre eszembe jut a (G)VAM képzésről, az a sokszínűsége: a klasszikus közgazdasági tárgyak mellett helyet kapott többek között az uniós agárpolitika és a vidékfejelsztés kérdésköre is, de foglalkoztunk növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is. Ez a komplexitás adott alapot az összefüggések megértéséhez, feltérképezéséhez, és biztosított lehetőséget arra, hogy itteni tanulmányaink után sokféle területen tudjunk továbbtanulni, elhelyezkedni. Az elmélet mellett a gyakorlat legalább olyan fontos egy-egy terület elsajátításában, éppen ezért számos külsős előadó adta át tapasztalatait. A Tanszék oktatóitól az órákon kívül is sokat tanulhattunk, és támogató hozzáállásukat mi sem bizonyítja jobban, mint a közös kutatások, publikációk vagy a sikeres (O)TDK dolgozatok.”

Vágólapra másolva