Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Matematikai és Statisztikai Modellezés Intézet

A gazdaságmodellezés hosszú múltra tekint vissza az egyetemen belül, jellemzően az intézet (és jogelődjei) köré csoportosult. A gazdaságmodellezési tevékenység sokszínű, több területen is viszonyítási pontként tekintenek az intézeti kollégák munkásságára.

A művelt területek – a teljesség igénye nélkül:

  • matematika, a gazdasági, társadalmi elemzésekhez nélkülözhetetlen analízis, valószínűségszámítás, algebra művelése és alkalmazása;
  • a leíró és következtető statisztika, valamint az ökonometria, ami gyakorlatilag minden közgazdasági és üzleti célú kvantitatív elemzés egyik alappillére;
  • aktuárius tudományok, ami nem csak szűken értelmezett biztosításmatematika, hanem hozzátartozik a demográfia, a biztosítási szerződések pénzügyi modellje és a statisztika biztosítási célú alkalmazása is;
  • játékelmélet, mely fejlődésében a matematika és a közgazdaságtan is meghatározó szereppel bír;
  • operációkutatás, ami az erőforrások hatékony felhasználását tekinti céljának;
  • adatelemzés, ami a vállalaton belül elérhető információk üzleti célú hasznosítását is jelent;
  • szűkebb területek a pénzügyi folyamatok sztochasztikája, az energetikai kvantitatív modellek, a nemzetgazdasági elszámolások modelljei, ármodellek, a jóllét kutatása, területi elemzések (Térstatisztika).


A gazdaságmodellezés területén számos tanulmány jelent meg a legrangosabb nemzetközi folyóiratokban. Az oktatási tevékenység kétrétű, egyrészt a közgazdaságtan műveléséhez elengedhetetlen módszertani tárgyakat tanítjuk széles körben, másrészt a komoly és mély matematika, statisztika, operációkutatás, adatelemzés iránt fogékony hallgatók igényeit elégítjük ki módszertanilag igényesen megalapozott módon.

Eseményeink, sikereink, büszkeségeink

Intézeti Kutatási Szemináriumok

Adatelemzés a gyakorlatban előadássorozat

Kedves Kollégák!
Május 11-én szerda este Török Roland (BCE) lesz az Adatelemzés a gyakorlatban előadássorozatunk vendége, aki a képfelismerésre és egyéb feladatokra nagy sikerrel alkalmazott konvolúciós neurális hálókról tart előadást.
Időpont: május 11. 17:20-18:50Helyszín: C épület fszt. V-VI. előadóterem
Eseményünk Facebook oldala: https://fb.me/e/1KgnVbnT6
Az esemény ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges.
Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Az előadás absztraktja:Az előadásom a konvolúciós neurális hálók (CNN-ek) témakörét tárgyalja. A történeti áttekintés során szó lesz a CNN-ek megjelenéséről, annak motivációjáról és a háló fejlődéséről. Példákkal illusztrálva bemutatom CNN-ek működését és szerkezeti felépítését és a mögötte lévő öteteket is. Az előadás rávilágít a CNN-ek hiányosságaira is. Végezetül beszélek az ImageNet versenyről, amely fő mozgatóereje a mai CNN-ek fejlődésének, és bemutatok ezzel kapcsolatos érdekességeket is. Kitérek továbbá az ebből keletkezett MNIST adathalmazra is, amely kiváló a kezdő adatelemzők önképzésére. Ennek használatára példát is mutatok az előadásban.

Üdvözlettel:

Dr. Vékás Péter

BCE Adatelemző Központ


Optimalizálási Szeminárium

fővámház_DSC07128.jpg
Vágólapra másolva
GEN.:2022.06.27. - 05:36:10