Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Matematikai és Statisztikai Modellezés Intézet

Matematikai és Statisztikai Modellezés Intézet alapvetően a gazdaságmodellezés tudományos igényességű művelését, illetve az ehhez vezető út átadását tekinti céljának.
A gazdaságmodellezés hosszú múltra tekint vissza az egyetemen belül, jellemzően az intézet (és jogelődjei) köré csoportosult. A gazdaságmodellezési tevékenység sokszínű, több területen is viszonyítási pontként tekintenek az intézeti kollégák munkásságára.

A művelt területek – a teljesség igénye nélkül:
 
  • matematika, a gazdasági, társadalmi elemzésekhez nélkülözhetetlen analízis, valószínűségszámítás, algebra művelése és alkalmazása;
  • a leíró és következtető statisztika, valamint az ökonometria, ami gyakorlatilag minden közgazdasági és üzleti célú kvantitatív elemzés egyik alappillére;
  • aktuárius tudományok, ami nem csak szűken értelmezett biztosításmatematika, hanem hozzátartozik a demográfia, a biztosítási szerződések pénzügyi modellje és a statisztika biztosítási célú alkalmazása is;
  • játékelmélet, mely fejlődésében a matematika és a közgazdaságtan is meghatározó szereppel bír;
  • operációkutatás, ami az erőforrások hatékony felhasználását tekinti céljának;
  • adatelemzés, ami a vállalaton belül elérhető információk üzleti célú hasznosítását is jelent;
  • szűkebb területek a pénzügyi folyamatok sztochasztikája, az energetikai kvantitatív modellek, a nemzetgazdasági elszámolások modelljei, ármodellek, a jóllét kutatása, területi elemzések (Térstatisztika).
A gazdaságmodellezés területén számos tanulmány jelent meg a legrangosabb nemzetközi folyóiratokban. Az oktatási tevékenység kétrétű, egyrészt a közgazdaságtan műveléséhez elengedhetetlen módszertani tárgyakat tanítjuk széles körben, másrészt a komoly és mély matematika, statisztika, operációkutatás, adatelemzés iránt fogékony hallgatók igényeit elégítjük ki módszertanilag igényesen megalapozott módon.

Eseményeink, sikereink, büszkeségeink

Az előadás részletei:

Az előadás online (Zoom-on) kerül megrendezésre:

Időpont: 2021. április 23. (péntek) 13:40-15:10

Előadó: Dr. Takáts Előd (Bank for International Settlement (BIS))

Előadás címe: Inflation and demography through time


Absztrakt:

Demography accounts for a large share of low frequency inflation variation in 22 countries from 1870 to 2016. The dependent population (young and old) is associated with higher, and the working
age population with lower inflation. The relationship is robust across different sub-samples and specifications, including dynamic Phillips curve settings, suggesting that it is not spurious. A natural experiment involving exogenous population shocks from the two world wars provides further support for the relationship. The observed pattern is broadly consistent with delayed monetary policy responses to demography-induced changes in the natural interest rate.

Topic: MSMI seminar: Előd Takáts

Time: Apr 23, 2021 01:40 PM Budapest

Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/97062223698?pwd=VmdPRytHNXFLY2s0R1VPNjhqajlhQT09

Meeting ID: 970 6222 3698

Passcode: 446974
Adatelemzés a gyakorlatban előadássorozatunk következő előadója Tisza Viktor (WorldQuant Predictive) data scientist, aki a neurális hálók és a mesterséges intelligencia egy gyakorlati alkalmazását fogja bemutatni.

Adatelemzés a gyakorlatban: Tisza Viktor (WorldQuant Predictive) előadása
 

Facebook link: https://www.facebook.com/events/1118722028550559

Az előadást a Zoom platformon tartjuk.
Link: https://zoom.us/j/4178133916

Időpont: ápr.6. kedd 17:00-18:30.fővámház_DSC07128.jpg
Vágólapra másolva
GEN.:2021.07.25. - 15:51:03