Ugrás a fő tartalomra

Matematika Tanszék

A filozófia nagykönyve – az univerzum – szüntelenül nyitva áll tekintetünk előtt, de nem érthetjük meg, hacsak előbb meg nem tanuljuk a nyelvet, melyben íródott. Ez a matematika nyelve és írásjelei a háromszögek, körök, és más geometriai alakzatok, melyek nélkül emberileg képtelenség egyetlen szót is felfognunk belőle; enélkül akár ha sötét útvesztőben kóborolnánk.” (Galileo Galilei: Il Saggiatore, 1623) 

A Matematika Tanszék az egyetem talán legrégebbi tanszéke. A közgazdaságtan, mint tudomány alapvetően matematika elvekre épül. Az egyetemi matematika oktatás az évtizedek alatt sokat változott, hol több, hol kevesebb matematika tárgy szerepelt az oktatási kínálatban. A Matematika Tanszék oktatási profilja alapvetően két részre osztható. Egyrészt az általános közgazdász képzés keretében mindenki számára kötelező matematikai oktatást végezzük, másrészt a hallgatók egy szűkebb részére speciális matematikai oktatást nyújtunk. Az utóbbi hallgatói kör a modern matematika szinte minden területén jártasságot szerez, míg a hallgatók első, jóval nagyobb csoportja csak a matematikai ismeretek egy jóval szűkebb területét sajátítja el. Az általános közgazdász képzés során bemutatott legfontosabb területek a matematikai analízis, a valószínűségszámítás, illetve a lineáris algebra alapjai. A tanszék által oktatott haladó matematikai tárgyak köre felöleli a differenciálegyenletek, optimális irányítás, sztochasztikus folyamatok, funkcionálanalízis, integrálelmélet stb. matematikai diszciplínákat. Fontos hangsúlyozni, hogy ezen területek oktatása során mindig szem előtt tartjuk a közgazdasági alkalmazásokat és a matematikai ismeretek azon körét mutatjuk meg amelyek az elméleti és a gyakorlati közgazdaságtan megismeréséhez szükséges. A tanszék oktatási profiljában fontos szerepet játszanak a matematikai közgazdaságtan bizonyos ismereteinek bemutatása. Ilyen például, az általános egyensúlyelmélet, a játékelmélet, illetve például az aukcióelmélet.

A tanszék tevékenységét négy részre lehet osztani. Egyrészt a matematikai alapoktatás, másrészt a speciális matematikai harmadrészt a matematikai közgazdasági oktatás, és természetesen negyedrészt a kutatás. A tanszék évtizedek óta jelentős kutatási tevékenységet folytat. A kutatási portfólió a tiszta matematikai kutatásoktól a közgazdasági alkalmazásokig terjed. A tanszék és firenzei egyetem Matematika Tanszéke által közösen gondozott nemzetközi  folyóirat a PU.M.A.  (https://sciendo.com/journal/PUMA), amelyet  Szép Jenő és Franco Migliorini alapított 1990-ben. A nemzetközi szerkesztőgárda évek alatt olyan minőséget ért el, hogy a lapot a Mathematical Reviews teljes terjedelemben referálja. 

Az ismertetése nem lenne teljes, ha nem emlékeznénk meg azokról a kiemelkedő tanárokról, akiknek évtizedes munkássága alakította ki a tanszék mai profilját: Szép Jenő, Krekó Béla, Peák István, Dancs István, Denkinger Géza, Gyurkó Lajos, Halmai Erzsébet, Puskás Csaba, Racsmány Anna, Tallos Péter, Ernyes Éva, Medvegyev Péter tankönyveiből hosszú évtizedeken keresztül közgazdászok tízezrei tanultak és ma is tanulnak. A jelenlétük, az általuk lefektetett megközelítés, a tantárgy és ismeretstruktúra nyugodtan mondhatjuk világszínvonalú oktatást jelent. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.19. - 16:28:29