Április - 2020
H K S C P S V
  02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Új Selyemút

Projekt címe

Új Selyemút Gazdasági Övezet politikai rendszereinek és Magyarországra ható geostratégiai tényezőinek feltárása

Az Új Selyemút Gazdasági Övezet földrajzi és geostratégiai kontextusának feltárása alprojekt

Projektfinanszírozó

Magyar Nemzeti Bank

Projekt időtartama

2016. szeptembertől 2017. júliusig

Projektfelelős

Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet

Péti Márton projektvezető

Jeney László alprojekt szakmai koordinátor

Komjáthy Dénes akprojekt koordinátor

Projekt résztvevők

Új Selyemút Kutatási projekt, az Intézetünk projektvezetésében és koordinálásában, a Nemzetközi Tanulmányok Intézettel közösen, az MNB oktatási igazgatóságával együttműködésben valósul meg.

Projektleírás

A projekt indokoltsága:

Új geopolitikai helyzet állt elő a világban, de különösen Európában és Ázsiában, Kína Új Selyemút kezdeményezésének a pár évvel ezelőtti megjelenésével. A korábbiakban különösebb rendszerszerű keretek nélkül (vagy implicite) működő külföldi beruházások mögött álló kínai gazdaság- és fejlesztéspolitika (és egyben külpolitika), immár egy deklarált markáns arculatot és földrajzi irányultságot vett fel. Ha a világ egyik legnagyobb gazdasága ilyen jelentős lépést tesz, az nyilván teljesen új geopolitikai, gazdaságföldrajzi arculatot alakíthat ki, már akár középtávon is, különösen az Óvilágban. A gazdaságföldrajzi és geopolitikai tényezők pedig jelentős hatással vannak a világgazdaságra és a nemzetgazdaságra, és a magyar nemzetgazdaságra is. Érdemes tehát feltárni a megváltozó földrajzi tényezőket, és azok trendjeit. Az Új Selyemút kezdeményezés hazai gazdaságpolitikai lehetőségeinek megismerése terén ugyanis sokat segíthet, ha láthatóvá válik mit is kínál, milyen jelentőségű tényezőket képez.

A kutatás eredményei és felépítése:

Egyrészt az Új Selyemút Gazdasági Övezet, mint új földrajzi és geopolitikai térszerveződési egység leírásához, szerkezetfeltárásához kívánunk hozzájárulni a kutatással, gazdaságföldrajzi és geopolitikai szempontból, nem feledkezve el a kezdeményezés környezetpolitikai vonatkozásairól sem. Másrészt annak feltárását végeznénk el, hogy az Új Selyemút kezdeményezés mennyiben értelmezhető területfejlesztési, fejlesztéspolitikai, pénzügypolitikai tényezőként, egyrészt a kezdeményezés célterületén általában, de különösen Európában, Közép-Európában és persze Magyarországon. A kutatás az alábbi – összesen 8 fejezetet eredményező –modulokból épül fel:

A projekten belül két alprojektet azonosíthatunk: (1) a Nemzetközi Tanulmányok Intézet, és Csicsmann László koordinálásával, továbbá (2) a Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet és Péti Márton koordinálásával.

Az első alprojekt célja az Új Selyemút Gazdasági Övezet ázsiai politikai rendszereinek feltárása. A második alprojekt ezzel szemben az Övezet, ill. a kezdeményezés geopolitikai összefüggéseit vázolja, valamint a földrajzi és egyes fontos gazdasági vonatkozásait, ill. azok hatását a Magyarországra.

A kutatási eredményeket tartalmazó kötet várható megjelenése: 2017. október.

Tetejére

Utolsó frissítés: 2018.11.30.