Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

 

Köszöntjük a
Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet honlapján!

Látogassa meg Facebook oldalunkat, és az Intézet hivatalos Blogját is!

04/03 2020

Deirdre Pfeiffer GeoLectures előadásának összefoglalója

Sikeresen és nagy érdeklődés mellett zajlott Deirdre Pfeiffer GeoLectures előadása. Az előadás témája a "lakhatási rugalmasság" (Housing flexibility) volt, a jóllét és az amerikai szuburbiák összefüggésében. Alább néhány kép látható az eseményről, illetve egyik külföldi regionális gazdaságtan hallgatónk angol nyelvű összefoglalója is olvasható, az alábbi linkre kattintve.

Angol nyelvű összefoglaló

   

02/03 2020

Megjelent Salamin Géza és Péti Márton cikke az európai területi és várostervezés fogalmi rendszeréről

A területi és várostervezés fogalmi rendszerének európai összegzése

Salamin Géza és Péti Márton a (GEO Tanszék) tanulmánya megjelent a Tér és Társadalomban

Tervezési, fejlesztési szakemberekként gyakran találkozunk azzal a dilemmával, hogy, amit mi itthon területi ill. települési tervezésnek,  vagy éppen rendezésnek, városfejlesztésnek, területfejlesztésnek nevezünk azt más országok gyakorlataiban nehezen tudjuk egyértelműen megtalálni. A tervezési rendszerek ugyanis országonként nagyon különbözőek. Még nagyobb gondokkal szembesülünk akkor, amikor a nemzetközi színtéren leginkább elfogadott planning (urban-, regional-, spatial planning) fogalmat próbáljuk a magyar gyakorlat fogalmaival összekötni. Salamin Géza és Péti Márton az európai tervezési irodalom feldolgozása alapján és nagyszámú interjú segítségével kísérel meg tudományos igényű képet adni a nemzetközileg gyakorlatban alkalmazott térbeli tervezés fogalmáról, annak megfeleltetéséről a hazai gyakorlat fogalmaival, valamint egy új eszközt is kialakítottak az eltérő térdimenziójú tervezési formák összehasonlíthatóvá tételéhez.

A cikk elérhető a linken: https://tet.rkk.hu/index.php/<wbr></wbr>TeT/article/view/3175/5217

28/10 2019

A Geo Intézet szakja a világ élvonalában!

Örömmel adunk hírt róla, hogy Regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakunk az Eduniversal nemrég közzétett globális, több mint 1000 egyetem képzéseit rangsoroló listáján ismét előkelő helyezést ért el. Szakunk a 100 legjobb helyezést elért képzés között a 36. helyre került a fenntartható fejlődés és környezeti menedzsment témakörben.

További részletek a ranglistáról: https://www.best-masters.com

 

25/02 2020

Dr. Balogh Zoltán lesz a GeoLectures előadója

18/02 2020

Deirdre Pfeiffer a GeoLectures sorozat következő előadója

31/01 2020

Szaktájékoztató 2020. február 5-én

A REKO szak iránt érdeklődőket szeretettel várjuk orientációs szaktájékoztatónkon!

Időpont: 2020. február 05-én (szerda) 17.00 óra
Helyszín: BCE, C. épület V. em. 510-es terem

Szaktájékoztató füzetünk elérhető az alábbi képre kattintva.

 

Geolectures előadás, Brenner Jánossal

27/11 2019

Hello Corvinus, #együttalegjobbak

Hello Corvinus!

Elindult a Corvinus 2020-as felvételi kampánya, #együttalegjobbak jeligével. A Corvinus közösségéhez eddig is érdemes volt tartozni, és hisszük, hogy a megújult Corvinushoz még nagyobb öröm lesz. Az Egyetem legfontosabb célkitűzése, hogy a legtehetségesebb hallgatók közösségünk tagjai legyenek, és mi, együtt legyünk a legjobbak.

Ezen a linken elérhető a BCE Facebook oldala:
Budapesti Corvinus Egyetem Facebook

Alább pedig a Corvinus új felvételi honlapja, ahol minden, a felvételivel kapcsolatos információ elérhető:
2020-ban is vár a Corvinuns

A Corvinus új felvételi kampányáról a HVG Diploma különszámában és az Eduline-on is cikkeztek.
Eduline: Csak a tehetség és az ambíció számít

 

 

 

 

22/11 2019

Lados Mihály lesz a GeoLecture következő előadója

15/11 2019

Csizmadia Norbert lesz a Geolectures sorozat következő előadója

02/11 2019

Bernadette Hanlon előadása a GeoLectures keretében, november 7-én

30/10 2019

GeoLectures előadás, november 11., 8:00

 

06/11 2019

GeoLectures előadás Sik Andrással, november 11.

IDŐPONTVÁLTOZÁS !!

ÚJ IDŐPONT ÉS HELYSZÍN: 2019.11.11., 17:20-18:50, C.VII. ELŐADÓ.

 

18/10 2019

OKtatónk az MTA köztestületi tagja lett

Dr. Szabó Mátyás, intézetünk adjunktusa a szakterülete szerint illetékes tudományos osztály, az MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának tagja lett. Köztestületi munkájához méltó kihívásokat és eredményeket kívánunk!

 

15/10 2019

Emlékezés Kovács Géza professzorra, az intézményes magyar jövőkutatás megalapítójára

 

A Bányai Panoráma Egyesület 2019. szeptember 21-én Bárdudvarnok – Bánya Zselicikum Turisztikai Központjában Kovács Géza Emléknapot rendezett, ahol ünnepélyes keretek között hálával és szeretettel emlékeztek Kovács Gézára (1928-2009), a magyar jövőkutatás ikonikus alakjára, a Bányai Panoráma Egyesület tagjára, a Zselici Rend egykori főnökére. Dr. Rátkai Ferenc, az Egyesület elnöke bevezető előadásában kiemelte, hogy „Kovács Géza professzor a Zselici kistérség számára egy új világot nyitott meg, aki fontosnak tartotta, hogy a tudás a végekre is elérjen. A családját és a kollégáit is ’bevezette e zselici csodavilágba’. A közös tervezés, a jövőképalkotás és a megvalósítás ma is összeköt bennünket”.

Az Emléknapon intézetünk munkatársai – Nováky Erzsébet, Professor Emerita, a Zselic követe, a Zselici Rend tagja és Korompai Attila, egyetemi docens, a Zselici Rend tagja – szakmai előadásokat tartottak.

A hosszabb beszámoló ide kattintva olvasható.

 

 

14/10 2019

Integrated Territorial Investment (ITI)

Salamin Géza, a Geo Intézet vezetője Brüsszelben az Európai Régiók és Városok hete eseményen az integrált területfejlesztési eszközöknek az országok tervezési rendszereivel való kapcsolatról tartott előadást az európai országok tervezési trendjeinek elemzése alapján. Amellett érvelt, hogy az egyes országok sajátos tervezési-fejlesztési rendszerei eltérőek és ezt a kohéziós politikának is fontos figyelembe vennie, nagyobb teret engedve az országonként eltérő fejlesztési megoldásoknak az integrált területi eszközök megvalósítására.

 

 

01/10 2019

Virág Barnabás tart előadást a következő GeoLectures rendezvényen.

2019. október 11-én 11:40 órától kerül sor a GEO Lectures következő alkalmára. Az előadó Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója lesz.

A rendezvény a REKO szak "Fejlesztési és kohéziós politikák" tárgy keretében kerül megszervezésre, de nyitott valamennyi egyetemi polgár számára.

Regisztráció a következő linken lehetséges: https://forms.gle/nzp6uJuLqfMnVVsv7

 

20/09 2019

Búcsúzunk Csatári Bálint professzortól (1949-2019)

 

Búcsúzunk az Alföld tudósától, nemzedékek mentorától, Csatári Bálint geográfustól, Intézetünk vendégoktatójától

 

 
Csatári Bálint
(1949 – 2019)

 

Tegnap sokan fekete keretes értesítést kaptunk elektronikus postafiókunkba:

„Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk azokkal, akik szerették és tisztelték, hogy Dr. Csatári Bálint geográfus, tanár 2019. szeptember 17. napján, 70 éves korában elhunyt.”

A szomorú és váratlan hír nagyon sokaknak szól, hiszen Csatári tanár urat, Bálintot, vagy Bálint bátyót – ahogy magát körünkben gyakran említeni szerette – nagyon sokan tisztelték és szerették a szakmai és szakpolitikai körökben és azokon messze túlmutatóan is. Nehéz lett volna nem tisztelni és szeretni azt az embert, aki ilyen kiemelkedően széleskörű tudással, hatalmas lélekkel, tiszteletet parancsoló elkötelezettséggel és alázattal dolgozott a vidék, a falvak, a tanyák, a magyar Alföld megértéséért és felemeléséért, akiben ekkora emberszeretet munkált. Az Alföld kutatásának legnagyobb tudósától, geográfusok és társterületek szakembereinek sok-sok generációját kinevelő igazi szakmai ikontól kell ma búcsúznunk: diákkorunktól csodált tanárunktól, mesterünktől, aki pályánk során távolról mindig mentorunkként kísért, és számos szakmai feladatunkban is csodálatos kolléga volt.

Csatári Bálint egyetemi tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetem matematika-földrajz szakán végezte, majd 1975-ben a Gazdaságföldrajzi Tanszék gyakornokaként a „Természeti és társadalmi tényezők kölcsönhatása a Sárrét népességére és településhálózatára” című tézissel egyetemi doktori oklevelet szerzett, 1984-ben lett a földrajztudomány kanditátusa. 1986-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem címzetes, később egyetemi docense lett, ahol oktatási tevékenységét még a 2010-es években is töretlenül folytatta. 1984-től az MTA Földrajztudományi Kutató Intézet, majd az MTA Regionális Kutatások Központja kecskeméti Településkutató Csoportjának tudományos munkatársa, később osztályvezetője. 1992-től a Regionális Kutatások Központján belül megalakuló Alföldi Tudományos Intézet igazgatói posztját töltötte be egészen 2008-ig, majd az intézet kecskeméti osztályát vezette 2008 és 2010 között. 2018-tól az MTA emeritus kutatója. Nagy örömünkre szolgált, hogy Bálint 2017-től minden tanévben hozzánk, a Corvinus GEO Intézet regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakára is ellátogatott, vidékfejlesztést oktatott, nagyhatású inspiráló bevezetést adva hallgatóinknak a félév elején.

Bálint bátyónk mögött azonban nem csak egy nagy ívű akadémiai karrier áll, a gyakorlatban is tett a szakterületéért és ezen keresztül a magyar közösségekért. Fontos és egyben úttörő jellegű terület- és vidékfejlesztési tervezési és értékelési munkákat irányított kistérségi, városi, megyei, regionális és országos szinten, a 2010-es években a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökeként is tevékenykedett. Mind az akadémiai, mind a gyakorlati szakmai világban széleskörű kapcsolatokkal rendelkezett Magyarországon és külföldön egyaránt. Tekintélye volt tehát mind a kutatói közösségben, mind a gyakorlati szakemberek körében, sőt, a pártpolitikától függetlenül a szakpolitikusok körében is.

Ezek, a talán legfontosabb objektív tények, s az alábbi keretben felsorolt elismerések is már jelzik Csatári Bálint kiemelkedő szakmai munkásságát. Ahhoz azonban, hogy kicsit is jelezzük micsoda veszteség érte most a területi települési kutatás és fejlesztés szakmai közösségét, ennél sokkal többet el kellene mondanunk róla, az ő egyedülálló karakteréről. Itt csak néhány színt tudunk felvillantani ebből. Talán mások folytatják.

Bálintban a hihetetlenül műveltségű, nagyformátumú gondolkodású tudós és az empatikus emberszeretet, a másik ember tisztelete és az emberi élő közösségek mély értése volt együtt jelen. Tudóssága sosem volt öncélú: mindig a vidéki települések, térségek fejlődésének segítése volt a küldetése, amelyet a mindig büszkén vallott geográfus szemlélettel szolgált. Bálint mindig szószólója és saját személyében élő bizonyítéka volt annak, hogy a geográfia milyen esszenciális eleme vidékfejlesztésnek, településfejlesztésnek, tervezésnek, a közösségek fejlesztésének. Távozása azért is nagy veszteség, mert a földrajzi gondolkodás jelentőségét nagy tehetséggel tudta érzékeltetni más szakmák és akár a széles nyilvánosság számára is, meggyőző interjúalany és ismeretterjesztő volt.

Csatári Bálint igazi TANÁR volt. (Igen, csupa nagybetűvel!) Diákjaira átragadó szenvedéllyel szeretett tanítani, az új generáció kinevelése igazi küldetés volt számára, amire sok figyelmet és időt szánt. Diákéveinkben ő volt az, aki a szegedi egyetemen, bár külsős oktató volt, a leginkább személyes módon foglalkozott a diákjaival, felkarolta az érdeklődő és tehetséges fiatalokat, és kedves tanítványait később is mindvégig számon tartotta, pályájukon nyomon követte, tanácsaival segítette. Gondolatai, mindig lobogó elkötelezettsége, bátorításai sokszor segítették a valóság kényszereitől olykor lelankadt lelkesedésünket pályánkon. Geográfusoknak szóló intelmeit egy időben a Vátiban tanításként függesztettük ki a falra a stratégiai tervezéssel foglalkozó igazgatóságon.

Nem ismerünk tágabb kutató, tervező-fejlesztő szakmánkban sem olyan embert, aki ilyen irodalmian, tudományosan és mégis a „józan paraszti” ész logikájával tud érvelni, beszélni, ahogy azt Csatári Bálint tette. Előadásaiban az irodalmi idézetek mindig tűpontosan helyénvaló módon kapcsolódtak az egyébként mindig tényekkel, számokkal és különösen a gazdag térképekkel alátámasztott mondanivalóihoz. Ízes beszédét mindig öröm volt hallani.

Az Alföld, a vidéki települések és térségek fejlesztésének egyik legnagyobb gondolkodója és cselekvő tudósa volt Bálint. Bizony minden térségünk, tájunk, nagytájunk településünk ilyen lokálpatrióta érzelmű gondolkodókat érdemelne. Hetvenedik születésnapjára szakmatársainak, kollégáinak népes csoportja tanulmánykötettel készült tisztelegni, amely éppen a tragikus hír napján jutott el a nyomdába. Elektronikus példányának a napokban még Bálint is nagyon örült, de a nyomtatott kötetet már akárhogy is szeretnénk nem tudjuk kezébe adni. (http://www.regscience.hu:8080/xmlui/handle/11155/1989)

Kedves Tanár Úr!

Földi pályánkon búcsúznunk kell most Tőled, de szavaid emléke, derűs bölcsességed, és sugárzó emberszereteted mindig velünk marad.

Isten veled Bálint Bátyó!

 

Salamin Géza és Péti Márton

Csatári Bálint tanítványai

 

 

Csatári Bálint

 

Díjai, elismerései

1977                 Oktatásügy kiváló dolgozója

1984                 Bács-Kiskun Megye Településfejlesztéséért

1990                 Bács-Kiskun Megye Alkotói Díja

1993                 Pro Régió Alföldért Díj, Nagyalföld Alapítvány

1994                 Pro Régió Díj

1995                 Pro Geográfia, Magyar Földrajzi Társaság

1996                 Bács-Kiskun Megye Tudományos Díja

1997                 Akadémiai Díj

1999—2002      Széchenyi Professzori Ösztöndíj

1998                 Fülöpjakabért emlékérem

2002                 Kecskemét Felsőoktatásáért és Tudományos Életéért Díj, Kecskemét MJV Polgármesteri Hivatal

2002                 Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje

2008                 Bács-Kiskun Megye Príma Díja

2008                 Bács-Kiskun Megye Építészetéért Díj

2010                 Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje

 

Tudományos, szakmai közéleti tevékenységei

•           Magyar Urbanisztikai Társaság, a falutagozat tagja

•           Regionális Tudományi Társaság, tag

•           Új Magyarország Fejlesztési Program Regionális Programjai Országos Monitoring Bizottság, tag

•           Kecskemét Kultúrájáért Alapítvány, elnök

•           Párbeszéd a Vidékért Egyesület, alelnök

•           Magyar Tudományos Akadémia, X. osztálya, Földrajztudomány I, Bizottság, tag

•           Magyar Tudományos Akadémia IX. osztály Településtudományi Bizottság, tag

•           Magyar Nemzeti Vidék Hálózat elnöke, Tanácsának tagja

•           Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Országos Monitoring Bizottság, tag

•           Magyar Földrajzi Társaság, tag, a Kiskunsági Osztálya elnöke

•           Bács-Kiskun Megyei Környezetvédelmi Alapítvány, elnök

 

 

18/09 2019

Szakmai munkalehetőség Svájcban

Kedves Hallgatók!

Korábbi hallgatónk jóvoltából ajánljuk figyelmetekbe az alábbi svájci munkalehetőséget:

Interested in #urbanism? Eager to change the #datadriven future of #cities? Join our interdisciplinary #startup team on our #civictech mission and be our first #productmanager. More information and apply: https://www.linkedin.com/

16/09 2019

I. Interdiszciplináris konferencia a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről – végső felhívás

I. Interdiszciplináris konferencia a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről – végső felhívás

2019. november 8–9. Miskolc, Miskolci Egyetem

Szervező: Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a konferencia a „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében – EFOP-1.12.1-17-2017-00003” c. projekt keretében valósul meg.

Szakmai partner: Magyar Urbanisztikai Társaság

 

RÉSZLETES FELHÍVÁS, a szekciók leírása: www.nski.hu/konferencia-felhivas1.html

RÉSZLETES PROGRAM 2019. október 22-ig kerül a konferencia honlapjára.

JELENTKEZÉS: A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, jelezze részvételi szándékát 2019. október 31-ig a konferencia@nski.gov.hu  vagy a konferencia.nski@gmail.com címen.

Az előadók jelentkezését 2019. október 14-ig, a konferencia@nski.gov.hu e-mail címre várjuk. Az előadók jelentkezése tartalmazza:

(1) az előadásuk absztraktját, legfeljebb 1000 leütés terjedelemben;

(2) a meghirdetett 14 szekció közül (ld. a következő oldalon) annak a szekciónak a megnevezését, amelyikbe az előadását szánja.

Az előadások befogadásáról 2019. október 21-ig küldünk értesítést.

 

KONFERENCIA PUBLIKÁCIÓK: A szervező Nemzetstratégiai Kutatóintézet absztraktkötetet ad ki. Az előadások tanulmányainak lektorált tanulmánykötetben való megjelentetését tervezi a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2020 folyamán. A tanulmányok megjelenésének követelményeiről és a szerzők határidőiről a konferenciát követően adunk tájékoztatást.

PLENÁRIS ELŐADÓINK ÉS SZEKCIÓELNÖKEINK: Bakk Miklós, Bali János, Borsos Balázs, Csata Zsombor, Csák László, Csite András, Jeney László, Kántor Zoltán, Kiss Tamás, Kormányos Katona Gyöngyi, Kulcsár László, Lakatos Artúr, Nagy Egon (felkérés alatt), Nagy Imre, Öllős László, Papp Z. Attila, Péti Márton, Salamin Géza, Schwarcz Gyöngyi, Szabadkai Andrea, Tátrai Patrik, Tolmácsi László/Ladislav Tolmáči, Szoták Szilvia, Veres Valér

 

SZEKCIÓK:

1. A külhoni magyarság gazdasági és társadalmi pozíciói az anyaországhoz és a többségi társadalmakhoz képest (szekcióelnök: Csite András);

2. Etnikai-földrajzi kutatások a Kárpát-medencében (szekcióelnök: Tátrai Patrik);

3. Regionális földrajzi vizsgálatok a Kárpát-medence külhoni magyarság által lakott térségeiben (szekcióelnökök: Jeney László – Tolmácsi László/Ladislav Tolmáči);

4. Külhoni magyar városfejlesztés és városfejlődés (szekcióelnökök: Csák László – Salamin Géza);

5. Geopolitika, a magyarság és környezete: a múlt tanulságai, a jelen állapota, a jövő kihívásai (szekcióelnök: Lakatos Artúr – Nagy Egon (felkérés alatt));

6. Nyelvi és kisebbségi jogok (szekcióelnök: Szoták Szilvia);

7. Kisebbségi oktatási és más intézményi hálózatok (szekcióelnök: Kormányos Katona Gyöngyi);

8. Identitásminták a Kárpát-medencében (szekcióelnök: Papp Z. Attila – Veres Valér);

9. Magyar kötődésű romák a Kárpát-medencében (szekcióelnök: Kiss Tamás);

10. Demográfiai és társadalmi egyenlőtlenségek határon innen és túl (szekcióelnök: Kulcsár László);

11. Az ifjúság helyzete és lehetőségei a Kárpát-medencében (szekcióelnök: Székely Levente);

12. A foglalkoztatás és a foglalkoztathatóság 21. századi kihívásai és megoldásai: modellek, mintaprogramok, jó gyakorlatok (szekcióelnök: Schwarcz Gyöngyi);

13. Közösségi alapú fejlesztések a vidék gazdaságában és a városi terekben, szociális gazdaság (szekcióelnök: Szabadkai Andrea);

14. A fenntarthatóság és a közösségi szemlélet antropológiai-urbanisztikai vonatkozásai:„családbarát városok” a Kárpát-medencében (szekcióelnök: Bali János);

+1. Kerekasztal beszélgetés (nem nyílt jelentkezéses, szervezés alatt): A Kárpát-medencei magyarság, mint önálló kutatási terület relevanciája.

26/08 2019

Részvételi lehetőség az Európai Falumegújítási Díj díjátadó ünnepségén

Kedves Hallgatók!

A GEO intézet és MUT Falutagozatának meghívásával szeretettel meghívunk minden érdeklődő hallgatót 2019. szeptember 13-án Iszkaszentgyörgyre az Európai Falumegújítási Díj hazai versenyének idei díjátadó ünnepségére! Az idei díjazottakról ide kattintva olvashattok.

A program, amin hivatalosan részt veszünk:

 • 9:30 Megnyitó, köszöntések
 • 9:50-13:00 Kulturális műsor és díjazott települések bemutatkozása.

A programot csak megfelelő számú jelentkezés esetén tartjuk meg! Jelentkezni a matyas.szabo(kukac)uni-corvinus(pont)hu email címen lehet, 2019.09.06-ig!
Az utazás önköltséges.

Kísérő tanár: Szabó Mátyás.

Találkozó: szeptember 13-án 7:20-kor a Déli pályaudvar megfelelő vágánya előtt, már megváltott menetjegyekkel! (az utazás részletei: Budapest Déli 7:30-Székesfehérvár, ahonnan busszal tovább 8:40 -kor).

15/07 2019

Interdiszciplinári Konferencián való részvételi felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet felhívást tesz közzé konferencia részvételre, az alábbi témában:

 

I. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL
2019. november 8–9., tervezett helyszín: Miskolc

 

 

A konferencia.nski@gmail.com e-mail címre várjuk a következőket:

2019. augusztus 25-ig a konferencia témájához kapcsolódó szekciókra vonatkozó javaslatokat a téma részletes bemutatásával (max. 2500 leütés terjedelemben, legalább 3 előadás-tervezettel);

2019. szeptember 30-ig előadók jelentkezését absztrakttal (max.1000 leütés terjedelemben).

 

További részletek: nski.hu/konferencia-felhivas1.html.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött (a regisztrációs felület hamarosan nyílik).

Az előadások feltétele az elbírált és befogadott absztrakt.

 

Konferenciánk helyet kíván adni a Kárpát-medencei magyar közösségekre, különösen a külhoni magyar közösségekre irányuló kutatási projektek, kutatási eredmények bemutatásának. (A Konferencia a „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében – EFOP-1.12.1-17-2017-00003” c. projekt keretében valósul meg.)

 

Magyarország számára stratégiai fontosságú a külhoni magyar közösségekkel való együttműködés. Az anyaországi és a külhoni társadalmi, gazdasági és intézményi struktúrák között egyre több kapcsolat épül. Mindeközben a tudományos közösség előtt még számos feladat áll, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségek társadalmi-gazdasági pozícióiról és folyamatairól a lehető legteljesebb körű, valamint átfogó és rendszerszerű képet alkothassunk. E törekvéseket kívánja szolgálni e konferencia is.

 

A Konferencia jelenleg meghatározott témakörei (jelentkezés függvényében bővülhet): Népesedési, társadalmi tendenciák; Az ifjúság helyzete és lehetőségei; Identitásminták a Kárpát-medencében; A külhoni magyarság földrajzi, gazdasági-társadalmi pozíciói (anyaországhoz, többségi társadalmakhoz képest); A külhoni magyarság által lakott térségek földrajza, gazdasági-társadalmi helyzete és térszerkezete, vidékfejlesztés, városfejlesztés; Kisebbségi oktatási és más intézményi hálózatok; Foglalkoztatás és foglalkoztathatóság (modellek, mintaprogramok, jó gyakorlatok); Közösségi alapú fejlesztések, szociális gazdaság; Társadalmi integrációs kihívások, romák helyzete; A térség geopolitikai folyamatai.

 

27/05 2019

Gyakornoki lehetőség az EUROCITIES-nél

Kedves Hallgatók!

Az EUROCITIES nevű, európai városokat tömörítő hálózat gyakornokot keres kohéziós politika és városfejlesztés témakörben. A gyakornoki programidőtartama 6 hónap, és 2019 júliusában kezdődik. A leendő gyakornoknak az alábbi témakörökben kell ellátnia feladatát:

 

 • Gazdaságfejlesztés
 • Nagyvárosi együttműködés
 • EU kohéziós politika
 • Urban governance
 • Közszolgáltatások
 • Közbeszerzések
 • Befektetések

 

Ezek keretében EU szintű szakpolitikai javaslatok és tervezetek figyelése, elemzése és összefoglalók készítése, EUROCITIES hírlevelek összeállítása és egyéb kommunikációs feladatok elvégzése, találkozók és megbeszélések szervezése, valamint a tagi adatbázisok frissítése is a feladatok közé tartozik.

A motivációs leveleket és az önéletrajzokat 2019 június 9-ig várják.

További információk ezen a linken érhetők el.

15/05 2019

Egészség és épített környezet II. konferencia a Geo Intézet társszervezésében május 29-én

Kedves Érdeklődők!

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya Megelőző Orvostudományi Bizottsága (MOB), a Környezet és Egészség Osztályközi Állandó Bizottság (KEB), a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet, és a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) tisztelettel meghív minden érdeklődőt az „Egészség és épített környezet II.” című konferenciájára.

 

Helyszín: MTA Székház, Kisterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. II. em.)

Időpont: 2019. május 29. (szerda) 9 óra

 

Az esemény regisztráció köteles, amelyet erre a linkre kattintva lehet megtenni.

Az alábbi képre kattintva elérhető az esemény plakátja további információkkal.

29/04 2019

Megjelent Rakonczai János "Global and Geopolitical Environmental Challenges" című könyve

Könyvbemutató & Műhelymunka

A Geo Intézet szervezésében, műhelymunka keretében kerül bemutatásra Rakonczai János Global and Geopolitical Environmental Challenges című könyve. A napjaink környezeti problémáiról és az azokra adott és adható válaszokról szóló könyv a Corvinus Geographia, Geopolitica, Geooeconomia könyvsorozat legújabb kötete.

Időpont: 2019. május 9. (csütörtök)

Helyszín: BCE, C épület földszint, IX. előadó.

Ebook letöltés: http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/3980/

Regisztráció: ide kattintva érhető el a regisztrációs űrlap

 

17/04 2019

„Közösség, részvétel, örökség” - kerekasztalbeszélgetés a Magyar Urbanisztikai Társaságban

Kedves Érdeklődők! 

A Magyar Urbanisztikai Társaság Örökséggazdálkodási Tagozata workshopot rendez „Közösség, részvétel,  örökség” címmel, melyre tisztelettel meghív minden érdeklődőt.

A meghívó szerint "A közösségi részvétel és a kulturális örökséggel való felelős gazdálkodás egyre fontosabb szerepet kap az urbanisztikában. Az innovatív, kreatív városok ma már erőforrásként tekintenek az aktív polgárokkal, helyi közösségekkel való együttműködésre."

A kerekasztal-beszélgetés során a lakossági bevonásban rejlő lehetőségeket kívánják feltárni, megismerve a hazai és külföldi jó gyakorlatokat, kezdeményezéseket, bemutatva két hazai példát is.

 

A program időpontja: 2019. április 24., szerda 16:00

A program helyszíne: MUT székház, 1094 Budapest, Liliom u. 48.

További részletek és a program erre a linkre kattintva érhető el.

 

 

17/04 2019

Kocsis János Balázs, intézetünk docense a Karc FM Spájz című műsorának vendége volt

Kedves Érdeklődők!

Április 15-én Kocsis János Balázs, intézetünk docense interjút adott a Karc FM Spájz című műsorában. A műsor második idősávjában leadott interjúban településekről, vonzerőről, népesség megtartásról és életminőségről beszélgettek.

A teljes adás erre a linkre kattintva meghallgatható.

07/04 2019

Mentorprogram 2018/2019

Kedves Hallgatók!

Feltöltésre került az idei mentorprogram részletes tájékoztatója, amelyet az Oktatás / Különleges oktatási programjaink / Mentorprogram menüpont alatt találtok.

A tájékoztató az alábbi linkre kattintva is elérhető:

MENTORPROGRAM TÁJÉKOZTATÓ

A jelentkezési határidő meghosszabbítva 2019. április 17., 24:00-ig !

08/04 2019

A következő GeoLectures témája a klímaváltozás, Nagy Balázs előadásában

22/03 2019

Dr. Hideg Évát az MTA nem akadémikus közgyűlési képviselőjévé választották

Kedves Érdeklődők!

Nagy örömmel adunk tájékoztatást róla, hogy Dr. Hideg Éva, Intézetünk egyetemi tanára átvette megbízó levelét az MTA elnökétől, így a korábban lezajlott választások eredményeként az MTA IX. Osztálya Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságához tartozó nem akadémikus közgyűlési képviselő tisztséget tölti be, 2019. március 1-től 2022. február 28-ig.

Szívből gratulálunk és a választott tisztség betöltéséhez sok sikert kívánunk!

12/03 2019

Új GeoLectures március 19-én

A GeoLectures és az Enocomania közös rendezvénye.

Regisztráció: info.mnbtansz(kukac)uni-corvinus(pont)hu

 

25/02 2019

Könyvbemutatóval egybekötött GeoLectures február 27-én

James L. Gelvin könyve magyar nyelvű kiadásának bemutatója, a GEO Intézet szervezésében, a PABOOKS, a PAIGEO és az MNB támogatásával.

 

08/02 2019

A MUT 2018. évi Hild-díjának átadóünnepsége Hegyvidék Önkormányzata részére

A Magyar Urbanisztikai Társaság a kiemelkedő városfejlesztési tevékenységért járó Hild-díjat 2018-ban a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzatnak adományozta.

A Hegyvidéki Önkormányzat a Magyar Urbanisztikai Társasággal együttműködve hivatalos díjátadóval egybekötött konferenciát szervez, a GEO Intézet oktatóinak részvételével.

Időpont: 2019. február 15.  (péntek) 9:30–14.00

Helyszín: Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont (1121, Budapest, Zugligeti út 64.).

Egyetemi hallgatók, doktoranduszok, pályakezdők számára a regisztráció erre a linkre kattintva lehetséges február 12. 16.00-ig!

További részletekért kattintson az alábbi képre!

 

 

 

08/02 2019

Roger Keil lesz a GeoLectures sorozat február 20-i eseményének előadója

Az esemény részleteiért kattintson a képre!

 

08/02 2019

Február 13-án Andrew Sheng tart előadást a GeoLectures következő eseményén

Az esemény részleteiért kattintson a képre!

 

04/02 2019

Dr. Hideg Évát választották az MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottságának elnökhelyettesévé

Kedves Érdeklődők!

Örömmel adunk hírt róla, hogy az MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottságának köztestületi tagjai intézetünk egyetemi tanárát, Dr. Hideg Évát megválasztották nem akadémikus közgyűlési képviselőnek, aki a bizottság elnökhelyettesi teendőit fogja ellátni a 2019-2022. közötti időszakban.

Professzor asszonynak ezúton is szívből gratulálunk!

 

03/02 2019

2019. február 8-án Dr. Sik András bolygókutató-geográfus tart előadást a GeoLectures sorozat keretében

23/01 2019

Regionális és környezeti gazdaságtan szaktájékoztató, 2019. február 11.

Regionális és környezeti gazdaságtan mesterképzés

Szaktájékoztató

Időpont: 2019. február 11. (hétfő) 17:30-tól

Helyszín: 1093 Budapest, Közraktár utca 4-6. (BCE új épület), V. emelet C 510-es terem

 

HALLGATÓI ESSZÉPÁLYÁZAT

Pályázati felhívás hallgatói esszéírásra, amelynek témája
 

„Geopolitikai és oktatáspolitikai tényezők hatása
a Kárpát-medencei magyar oktatás helyzetére”.
 

 

A pályázat kiírója és lebonyolítója:

Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar, Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet (Geo Intézet, mint Kiíró).

 

A pályázatban résztvevők köre:

A pályázatban a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), valamint a Babes-Bolyai Tudományegyetem (UBB) alapképzésben, mesterképzésben és doktori képzésben tanulmányokat folytató hallgatói vehetnek részt.

 

Díjazás (bruttó összeg):

1. helyezett: 300.000,- Ft

2. helyezett: 250.000,- Ft

3. helyezett: 200.000,- Ft

4-10. helyezett: 50.000,- Ft

 

Beadási (feltöltési) határidő: 2019. március 11.

Pályázati felhívás 

 TOVÁBB A PÁLYÁZATI FELÜLETRE

13/12 2018

30/01 2019

Megjelent Kocsis Tamás és Kuslits Béla cikke az OTKA kutatás keretében

Kedves Érdeklődők!

Megjelent Kocsis Tamás (a Geointézet docense) és Kuslits Béla (a Geointézet doktorandusza) cikke a többdimenziós termékcímkézésről. Attól, hogy például egy bizonyos fajta tyúktojás rendkívül egészséges a jelen fogyasztó számára, az előállítása lehet hogy jelentős költségeket okoz a jövő generációk és/vagy a tyúk számára. Hogyan kezelhető az ilyen típusú probléma a termékcímkézés által?

A cikk erre a linkre kattintva elérhető.

29/01 2019

Fudan-Corvinus MBA Double Degree Program

Call for Fudan-Corvinus MBA Double Degree Program with the contribution of the GEO Institute.

Given the extreme popularity of the training, a new academic year is being launched in the fall semester.

The new MBA program is ready to be your compass, and guide you in this multipolar world by the best professors of the East and West.

With the professional support of the MNB, the Chinese and Hungarian leader universities, Fudan University and Corvinus University of Budapest partnered to provide the first Chinese-CEE MBA double-degree program. The program participants will be awarded with the following degrees: Master’s in Finance (MSc) - Fudan University and Master’s in Business Administration (MBA) - Corvinus University of Budapest.

With the support of the  Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Foundation, the program offers scholarships.

 

Application deadline for Hungarian applicants: February 15th

Application deadline for Non-Hungarian applicants: May 20th

 

For further information, please check out the program’s website: fudan-corvinus-mba.uni-corvinus.hu

LinkedIn: www.linkedin.com/company/fudancorvinusmba

Facebook: www.facebook.com/fudancorvinusmba

 

29/01 2019

Corvinusos hallgatók az Országházban

Az Országházban 2019. január 23-án megrendezett Hungarikum Klubon a Corvinus Egyetemre járó, alapszakos hallgatóknak a Z generáció számára készített mobilapplikációs kreatív üzleti ötleteit részesítették elismerésben. A pályamunkák megalkotói a nemzeti értékek online-alapú, játékos népszerűsítését kívánták elérni projektötleteik kidolgozásával. A díjakat Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke adta át.

A Corvinus Egyetemen bevezetett, „Hungarikumok és örökségtervezés” című tantárgy egyrészt a magyar nemzeti értékek megőrzéséhez elengedhetetlen marketing aspektusokra és a települési tőkevonzásra koncentrál, másrészt a magyarsággal kapcsolatos természeti, gazdasági és kulturális, tradicionális értékek rendszerezésével a hazaszeretetre nevelés feladatát tölti be a felsőoktatásban eddig egyedüli módon. A tárgy szakmai felelőse, Tózsa István professzor kezdeményezésére a tárgy hallgatói egyénileg, vagy csoportmunkában új gyakorlat-teremtő célzattal lehetőséget kaptak arra, hogy olyan mobil-applikációs üzleti-terv vázlatokat készítsenek, amelyek tartalmuknál és játékos funkciójuknál fogva alkalmasak arra, hogy a fiatal generáció figyelmét felhívják a magyar nemzeti értékek jelentőségére.

A részletes beszámoló megtalálható az Intézet Blogján: BCE Geo Intézet Blog

14/01 2019

Együttműködés a BCE és a KSH között a térstatisztikai kutatások területén

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal között 2015-ben létrejött keretmegállapodás alapján a két intézmény együttműködést kötött a térstatisztika területén folytatandó közös munkára. Az együttműködési megállapodás célja a térstatisztikai kutatási együttműködések erősítése, közös kutatások és publikációs tevékenységek elősegítése, a kölcsönös információcsere.

A hallgatók számára is jó lehetőségeket jelent az együttműködés, hiszen a megállapodás célul tűzi ki területi kérdésekkel foglalkozó egyetemi hallgatói diplomamunka pályázatok szakmai támogatását, a Thirring Gusztáv kutatási pályázat népszerűsítését, konferenciák, előadások és szakmai gyakorlatok szervezését.

 

George Friedman a Geo Intézet vendég professzora az őszi félévben

 

A 2018-2019-es tanév őszi félévében George Friedman vendégprofesszorként vesz részt a GEO Intézet munkájában. A világhírű professzor a Theoretical Foundations of Geopolitics című doktori kurzust tartja a Geopolitika alprogram részeként, ahol a hallgatók megismerkedhetnek a geopolitika alapjaival és az előrejelzések, elemzések készítésének módszertanával. A félév folyamán vendégprofesszorunk a tágabb egyetemi közönség számára is tartani fog egy előadást. Az Intézet GeoLectures sorozatában várhatóan novemberben kerül sor a geopolitikával és Magyarországgal foglalkozó előadására. Az eseményre minden egyetemi polgárt várunk.

George Friedman magyar származású, Egyesült Államokban élő és alkotó geopolitikai gondolkodó, elemző szakember. Számos szakmai kötet szerzője, a Stratfor geopolitikai thinktank és a Geopolitical Futures elemző cég alapítója. Híres, jövőt előrevetítő könyvei, a Következő évszázad, a Következő évtized és a Gyulladáspontok magyar nyelven is megjelentek a közelmúltban a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) kiadásában. A szakember a Corvinus Institute of Advanced Studies keretében tartózkodik az egyetemünkön.

Regionális környezeti gazdaságtan mesterszak felvételi

 A Corvinus Egyetem felvételt hirdet a megújult
 Regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakra
 a Magyar Nemzeti Bank ösztöndíjának támogatási lehetőségével

 

Képesítés: okleveles közgazdász, regionális és környezeti gazdaságtan szakon

Megszerzendő kreditek: 120

Képzési idő: 4 félév

 

A szakot azoknak ajánljuk, akik:

 • szeretnének mester szintű ismereteket szerezni a fejlesztéspolitika területén, vagy elhivatottak a környezetügy iránt,
 • vagy szeretnének gazdasági szakemberként bekapcsolódni a városfejlesztésbe, területfejlesztésbe,
 • szeretnének korszerű interdiszciplináris tudást kapni a globalizálódó és regionálisan is szerveződő világgazdaság, környezeti, társadalmi, földrajzi átrendeződéséről,
 • szívesen tanulnának olyan gyakorlati szakemberektől, akik hosszú évek óta aktív szerepet játszanak a gazdaságfejlesztésben, területfejlesztésben, urbanisztikában helyi, országos és EU szinten egyaránt,
 • rendelkeznek a témakörhöz kapcsolódó Bsc végzettséggel (közgazdaságtan, geográfia, egyéb kapcsolódó társadalomtudományi, agrár, természettudományi vagy műszaki területen),
 • részt vennének magasan kvalifikált tudományos kutatók munkájában,
 • szeretnék tudásukat külföldi tanulmányúttal vagy hazai gyakorlattal kiegészíteni.

Ösztöndíj lehetőség

A 2017. februárjában induló évfolyamot államilag támogatott (10-25) és költségtérítéses helyekkel (1-15) is meghirdeti a Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar, azzal, hogy a költségtérítéses évfolyamra felvételt nyert hallgatók pályázhatnak teljes tandíjukat fedező ösztöndíjra, a teljes képzési időszakra, az Egyetem Magyar Nemzeti Bankkal létrejött megállapodása keretében.

A kiváló tanulmányi eredményű hallgatók MNB kiválósági ösztöndíjban is részesülhetnek (az állami ösztöndíjas hallgatók is).

A szakról

A szak célja, hogy bevezetést nyújtson a nemzetközi, országos regionális és helyi fejlesztéspolitika egészébe – a közgazdasági és földrajzi, valamint egyéb kapcsolódó alapképesítésű hallgatók számára. A szak szintén ambicionálja, hogy teljes körű környezetügyi ismeretek közvetítésével a hallgatói felkészült környezet-gazdaságtani szakemberekké is váljanak, miközben széleskörű stratégiai tervezési és menedzselési képzést kapnak, elsősorban a közszférára fókuszálva.

A 2016 februárjától újrainduló szak jellemzője az interaktív és a tantermen kívüli gyakorlati órák, valamint a projektszerű csoportfeladatok jelenléte, a nemzetközi dimenzió és a globális összefüggések hangsúlyos megjelenítése, a közgazdaságtan határterületeinek és alternatív megközelítéseinek megismertetése.

A szakra jellemző a gyakorlat-orientált ismeretátadás, melyek birtokában a Hallgatók alkalmasak lesznek a fejlesztési rendszerek, a területi és ökológiai folyamatok elemzésére, a fejlesztési, területi fejlesztési, valamint környezeti politikák, stratégiák és programok kidolgozására, ezek végrehajtásában való közreműködésre, nyomon követésére és értékelésére, továbbá projektszintű fejlesztési tevékenységek ellátására. Hallgatók bekapcsolódhatnak az intézetben folyó kutatásokba.

A szakon eddig végzett hallgatók többsége különböző ágazatok, kormányzati, önkormányzati és európai uniós szervezetek, intézmények és vállalkozások területén jelentkező fejlesztéspolitikai vagy környezetvédelmi feladatokat látnak el, azonban jelentős számban nagyvállalatok társadalmi felelősségvállalási területén tudtak elhelyezkedni.

A közgazdasági alapképzettséggel nem rendelkező hallgatók a szak keretében gazdasági felsőfokú végzettséget szereznek!

A képzés struktúrája

A képzés keretében összesen 120 kredit szerezhető. A legfontosabb szakmai tárgyak a következő területekre terjednek ki: regionális földrajz, regionális gazdaságtan és politika, fejlesztési és területi stratégiai tervezés, programozás és értékelés, közösségi tervezés és fejlesztés, stratégiai menedzsment, geopolitika, földrajzi információs rendszerek (GIS), fejlesztéspolitika és területfejlesztés, urbanisztika, fenntarthatóság és klímaváltozás a szakpolitikákban, környezetgazdaságtan mesterfokon, fenntartható és társadalmilag felelős vállalat. A választható tárgyak között a legaktuálisabb témákat akár angol nyelven is tanulhatják! A korábbi évfolyamok tantervi hálója megtekinthető a http://tarsadalomtudomany.uni-corvinus.hu/index.php?id=28527 oldalon.

A felvételi eljárás

A felvételin összesen 100 pont szerezhető, amelyből 70 pont szóbeli vizsgán érhető el a jelentkezőkkel folytatott, aktuális környezetvédelmi és regionális kérdésekkel kapcsolatos beszélgetés során.

A szóbeli felvételi vizsgát 2017. január 5-én tartjuk.

A szóbeli vizsga 70 pontja az alábbiak szerint érhető el:

Szakirodalmi felkészülés felmérése a következő forrásokból:

 • Kerekes Sándor: A környezetgazdaságtan alapjai, AULA, 2007 (letölthető: http://korny.uni-corvinus.hu/tanszekrol/index.php oldalon, a „Felvételi információk” menüpont alól) című BA tankönyv alapján (ld. felvételi az egyes fejezetek végén szereplő ellenőrző kérdések mentén) 

vagy választhatóan

 • Magyarország társadalom és gazdaságföldrajza alapján.

Továbbá a jelentkezőkkel folytatott, aktuális környezetvédelmi és regionális kérdésekkel kapcsolatos kötetlen beszélgetés során.

További pontok szerezhetők a diplomaminősítés alapján (25 pont), valamint többletpontszám (maximum 5 pont) adható az OTDK-n szerzett helyezésekért, vagy a hátrányos helyzetért.

További felvételi információk a www.uni-corvinus.hu/tkar/felveteli Felvételizőknek menüpont alatt.

 

Keressenek bennünket a

https://www.facebook.com/BCEKornyezetgazdasagtaniEsTechnologiaiTanszek?fref=ts,

oldalon is!

Bármilyen további kérdés esetén keresse bizalommal a szakfelelőst,

Marjainé Dr. Szerényi Zsuzsannát (zsuzsanna.szerenyi(kukac)uni-corvinus(pont)hu)!

 

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk orientációs felvételi tájékoztatónkon 2016. november 9-én, szerdán 17.00 órától a BCE új, Közraktár utcai épületében (1096 Budapest, Közraktár u. 4-6.), az V. emeleti 510-es teremben.

 

Letölthető felvételi tájékoztató

 

07/12 2018

Búcsúzunk Horkay Nándortól

Életének ötvenedik évében váratlanul elhunyt Horkay Nándor, Magyarország kiemelkedő területfejlesztési, területpolitikai, turisztikai, nemzetstratégiai és pasztorációs szakértője.

Horkay Nándor geográfusként meghatározó alakja volt a területfejlesztés és a turizmus fejlődésének. Olyan fontos szakmai műhelyeket vezetett, mint a VÁTI Stratégiai Tervezési és Vidékfejlesztési Irodája, a VÁTI Területi Tervezési és Értékelési Igazgatósága, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási és Stratégiai Igazgatósága. Számos hazai és uniós, valamint területi és ágazati stratégia megalkotása fűződik a nevéhez, emellett vezető szerepe volt a magyar turisztikai desztinációmenedzsment-rendszer kialakításában. Különböző munkaköreiben és szolgálataiban évtizedek óta kitartóan dolgozott a nemzetegyesítés ügyéért. Az utóbbi években súlyos betegsége ellenére sok időt szentelt keresztényi küldetésére, a pasztorációra és az imaszolgálatra.

Nándi Intézetünk több kollégájának és doktoranduszának is munkatársa, szakmai partnere vagy mentora, egykoron vezetője volt. Az Intézetünk által gondozott doktori alprogramnak is hallgatója lett, de kutatásait betegsége miatt sajnos már nem kezdhette meg. Fájdalmasan korai halála megakadályozta, hogy több nagy tervét megvalósítsa. Ugyanakkor állhatatos és elkötelezett személyiségének köszönhetően mégis hathatósan tett országunk fejlődéséért. Eltökélt és szeretetteljes lelkületének közösségépítő ereje mind szakmai, mind baráti körben megmutatkozott. Az általa teremtett közösségekben a lelki egészség ápolása is jelen volt. Nándi ugyanis egy olyan különleges egyéniség, vezető és kolléga volt, aki fáradhatatlanul imádkozott munkatársaiért, beosztottjaiért, vezetőiért; sőt, haragosaiért is.

Kedves Nándi, az örök tervező, még a dolgos hétköznapokban is gyakran hangoztatta, hogy nem csak az e világi kihívásokra kell felkészültnek lennünk.

Nándi! Nem feledünk! Ki-ki közülünk gondol Rád vagy imádkozik érted, hogy e világi és túlvilági terveid beteljesedjenek!

Horkay Nándort gyászolja felesége, Szabina és kisfia, Hunor Ferenc. Szakmai műhelyünk osztozik a család gyászában.

 

A temetés december 15-én, szombaton 10.00-kor a martonvásári temetőben
(Martonvásár, Bajcsy-Zsilinszky út 12.) lesz a katolikus egyház szertartása szerint,
a gyászmise 12.00-kor lesz a martonvásári Szent Anna templomban.

 

A BCE GEO Intézet közössége nevében,
Péti Márton és Salamin Géza

 


Horkay Nándor (1969–2018) középen, balján Salamin Géza kollégánkkal
„A gazdaságfejlesztés új helyszínei: városok és vidékük” c. konferencián 2013. májusban.

07/12 2018

Jubileumi születésnapi tudományos ülés a 90 éves Bora Gyula köszöntésére

Idén 90 éves Bora Gyula, a Geo Intézet jogelődjének számító Gazdaságföldrajz Tanszék kiemelkedő személyisége, a földrajztudomány kandidátusa, a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa. A kerek évforduló alkalmából a Magyar Földrajzi Társaság, az MTA Társadalomföldrajzi Tudományos Bizottsága és a Földtudományok Osztálya ünnepi tudományos ülést szervezett Bora professzor úr tiszteletére. A 2018. november 27-én (kedden) 10.30-tól az MTA Székház Kistermében megszervezett rendezvényt a hazai földrajztudomány számos meghatározó, vezető személyisége megtisztelte. A program levezető elnöke Dövényi Zoltán, a Társadalomföldrajzi Tudományos Bizottság elnöke volt.

Mészáros Rezső, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa rövid megnyitójában kifejtette, hogy Bora Gyula pályafutásának talán az 1980-as évek jelentették a legfényesebb időszakot, ekkor volt a Közgazdaságtudományi Egyetem rektorhelyettese. Bora Gyulának elévülhetetlen érdemei voltak az egyetem nyugati nyitásában, oktatásának megreformálásában.

A köszöntőbeszédek sorát Simai Mihály kezdte, aki a Közgazdaságtudományi Egyetemen töltött hét évtized közös emlékeit idézte fel kiemelvén, hogy bár végül külön tanszéken dolgoztak, kezdetben az előadó maga is szívesen kapcsolódott a Gazdaságföldrajz Tanszék munkájához. Kapcsolatukat meghatározta a közös mezővárosi múlt, a gazdaságföldrajz szeretete és az angol haladó nyelvcsoport közössége.

Ezt követően mint „tízezrek tanárát” köszöntötte a tankönyvíró ünnepeltet Probáld Ferenc, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem professor emeritusa. Rövid előadásában Probáld tanár úr – aki maga is számtalan középiskolai és egyetemi tankönyv szerzője, szerkesztője – kifejezte, hogy Bora Gyulának nem csupán ahhoz volt tehetsége, hogy újszerű módon meglássa a gazdaságföldrajzi összefüggéseket, de azt másokkal is láttatni tudta. Az előadó hozzátette, a tankönyvíráshoz kell egy kis művészi képesség is, amellyel az ünnepelt kétségtelenül rendelkezett. A több évtizedes gazdaságföldrajzi könyvek nem avulnak el, hiszen azok kitűnő történeti földrajzi forrásmunkáknak bizonyulnak.

Bora Gyula Magyar Földrajzi Társaság élén a rendszerváltoztatás utáni nehéz időkben kifejtett munkásságát méltatta Papp-Váry Árpád, a Metropolitan Egyetem professor emeritusa, aki egy bő évtizeddel később volt a patinás társaság elnöke. Papp-Váry Árpád kedves nosztalgiával idézte fel az MFT vándorgyűlései keretében szervezett tanulmányi kirándulásokat, amelyeken Bora Gyula szuggesztív előadóként kalauzolta a résztvevőket. Papp-Váry Árpád után Csorba Péter, az MFT jelenlegi elnöke ünnepélyes keretek között átadta Bora Gyulának a Magyar Földrajzi Társaság tiszteletbeli elnöki címét a társaság érdekében végzett munkásságáért és a hazai és a nemzetközi földrajztudományban elért eredményeiért.

Kovács Zoltán kutatóprofesszor (MTA CSFKI Földrajztudományi Intézet) és egyetemi tanár (Szegedi Tudományegyetem) Mezőtúrtól Chicago-ig címmel a „magyar geográfia nemzetközi arcaként” köszöntötte az ünnepeltet. Kovács Zoltán kiemelte, hogy Bora professzor hazai és nemzetközi pályafutásában meghatározó szerepet játszott a mezőtúri református gimnázium és az ott szerzett angol nyelvtudás (a fiatal mezővárosi diák ez utóbbi megszerzésért folytatott állhatatossága jó döntésnek bizonyult). Kovács Zoltán hozzátette, hogy Bora Gyula mindig kabinetkérdésként kezelte, hogy részt vegyen a földrajztudomány rangos nemzetközi eseményein, különösen az IGU (International Geographical Union) konferencián. Megtudhattuk, hogy a Beránt–Bora–Fodor szerzőhármas 1973-ban megjelent Világvárosok, nagyvárosok című könyve indította el magát az előadót is a geográfia és azon belül a településföldrajz, városföldrajz felé.

A Gazdaságföldrajz Tanszék közvetlen munkatársai közül Korompai Attila tartott köszöntőbeszédet az egyetemi oktató, a tudós és a szervező tanszéki kollégáról. Az előadó kiemelte a Bora Gyula által koordinált, vezetett Tempus projektet, amely a hazai egyetemi oktatók külföldi tanulmányútjaival és az informatikai termek felszerelésével nagymértékben elősegítette a hazai földrajz felsőoktatás megújítását, korszerűbbé válását. A projekt során magyar földrajztudományi műhelyek olyan egyetemekkel működtek együtt mint a Groningeni Egyetem, a Freiburgi Egyetem és a London Schoool of Economics.

Ezt követően Salamin Géza a Gazdaságföldrajz Tanszék jogutódja, a Geo Intézet mai munkatársai nevében kedves szavakkal köszöntötte a 90 éves Bora Gyulát. Majd Békesi László és Gábris Gyula szólaltak fel. A rövid köszöntők után maga az ünnepelt beszélt az elmúlt kilenc évtized emlékeiről. A zárszót Kocsis Károly, akadémikus, az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet igazgatója, egyetemi tanár (Miskolci Egyetem) tartotta, utána pezsgős koccintás következett az ünnepelt tiszteletére.

Hadd köszöntsük mi is Bora Gyulát Probáld Ferenc ez alkalomra írt versével:

Érdeme nem múlik soha,

Mert könyvei hosszú sora

Tudományt vitt mindenhova.

Soká, soká éljen Bora,

Egészségben teljék kora,

S legyen mindig finom bora!

 

Isten éltesse, kedves Bora Tanár Úr!

 

  

 

 

23/11 2018

Salamin Géza lett a Magyar Urbanisztikai Társaság új elnöke

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) november 16-án tartott tisztújító közgyűlésén intézetünk igazgatóhelyettesét, Salamin Gézát választotta meg új elnökének a következő három évben.

 

Intézetünk munkatársai közül Kocsis János Balázs ismét a társaság alelnöke lett, de Szabó Mátyás is a megújult és sokszínűbbé vált elnökség tagja lett. Csécsi Dávid doktori hallgatónkat ismét az ESZB tagjának választották.

Salamin Géza elnöki programjában azt a célt fogalmazta meg, hogy a nagy múltú, még mindig tekintélyes, ám a szakmán belül csökkenő szerepű társaság megfiatalodva -- a szenior generációkkal szoros együttműködésben -- új lendületet kapjon.

A megújulás erőforrásait öt területen jelölte meg.

 1. Az urbanisztikai és tervező szakma megnyitása mindazok előtt, akik városokkal, térségekkel és tervezéssel foglalkoznak, világossá téve, hogy ez nem csupán egy technikai-műszaki és építészeti diszciplína, hanem társadalomtudományi, gazdasági, földrajzi szakterületek sokaságának közös metszete.
 2. Fiatalítás: meg kell érteni, és meg kell szólítani a fiatalokat, be kell vonni őket a társaság életébe, munkájába, jelen kell lenni az egyetemeken.
 3. Szövetségkötés olyan szakmai társaságokkal, csoportokkal, közösségekkel, amelyek kapcsolódó területen vagy szinergiát jelentő küldetéssel működnek.
 4. A határon túli magyar szakemberek, szervezetek bevonása.
 5. A nemzetközi kapcsolatrendszer építése, ahol nem csak az a cél, hogy új partnereket és nemzetközi kapcsolatokat szerezzünk: itt az idő, hogy Magyarország és általában Kelet-Közép-Európa bekapcsolódjon a tervezés nemzetközi szakmai-tudományos diskurzusaiba.

Forrás: mut.hu

04/12 2018

Búcsú Bernát Tivadartól, a tanártól és tudóstól

Bernát Professzor Úr egész életét áthatotta a tanári hivatás és a földrajztudomány szeretete, elhivatott, magas szintű művelése. Pályája szorosan kötődött a különböző neveken futó Közgazdaságtudományi Egyetemhez, azon belül is a Gazdaságföldrajz Tanszékhez (a BCE GEO Intézet egyik jogelőd szervezeti egységéhez).

Agrárszakosként a területi jelenségek közgazdasági magyarázatában úttörő szerepet játszó Markos iskolához kapcsolódott. Ennek tanítványaként tavaly köszöntöttük aranydiplomája átvétele alkalmából, és nagy örömmel, büszkeséggel jött Markos György mellszobrához egy közös fotóra.

Ezekre az alapokra építve lett az 1945 utáni geográfus nemzedék meghatározó egyénisége, azok egyike, akik a gazdaságföldrajzban a társadalmi-gazdasági tényezők meghatározó szerepét hangsúlyozták. Egyetemi tanulmányainak befejezése után rögtön a Gazdaságföldrajz Tanszékre került. Ez a műhely egész pályafutása alatt a gazdaságföldrajz meghatározó, egyetemi műhelye volt. Évtizedekig egyetemi gazdaságföldrajz tankönyvek szinte csak innen kerültek ki. Bernát professzor történelmi időkben vállalt úttörő szerepet a gazdaságföldrajzi alapművek kidolgozásában. A történelem megadta a lehetőségét annak, hogy meghatározó elsőként művelje választott tudományát, és ő bő gyümölcsöt teremve jól kamatoztatta azokat a talentumokat, amelyek valójában tehetségéből, és szorgalmából fakadtak.

Több mint negyedszázados tanszékvezetői ideje alatt az egyetemi oktatási programokhoz igazodó területi szakoktatás különböző változatainak kidolgozását irányította. Az önálló területi szak megszüntetése után a területi szakirányok, mellékszakirányok és a területi blokk rendszerében formálta a területi képzést.

Évtizedekig vitte a tanszék két alaptárgyának, az ÁLTALÁNOS  GAZDASÁGFÖLDRAJZ-nak és a MAGYARORSZÁG GAZDASÁGFÖLDRAJZÁ-nak az előadásait. A kezdetben évfolyam szinten kötelező, később választható féléves tárgyak előadásai meghatározóak voltak az alapképzésben.

Szűkebb szakterülete az agrárföldrajz volt. E szakterületen írta nagydoktori értekezletét is, az agrártérségek tipizálása témaköréből (Enyedi Györggyel közösen.). A magyar agrárium szerkezetének vizsgálata, különösképpen a marginális agrártérségek kutatása mindvégig érdeklődése központjában állt. Nyugdíjazása után is figyelmet érdemlő tanulmányai készültek ebben a témakörben.

Fontos és érdekes munkája volt a földértékeléshez kapcsolódó kutatásban való részvétel. Az aranykorona földértékelési rendszert kiegészítő talajértékszám és termőhelyi értékszám mutatószám kidolgozásában meghatározó szerepe volt.

Az oktatáshoz és kutatásaihoz kapcsolódóan számos jegyzetet, tankönyvet írt és szerkesztett, vagy munkaközösségben készített. A teljesség igénye nélkül néhány jelentősebb művet kiemelhetünk:

·         A magyar mezőgazdaság területi kérdései

·         A világgazdaság földrajza

·         Általános gazdasági földrajz

·         Magyarország gazdaságföldrajza (angol nyelven is!)

·         Világvárosok, nagyvárosok

·         Budapest társadalmának és gazdaságának 100 éve

·         ÉS MÉG SOK MÁS EGYETEMI JEGYZET és KÖNYV.

A gazdaságföldrajzhoz való vonzódásának igazi oka szíve mélyén rejlett, de tanítványai és munkatársai talán jól sejtik, hogy a föld, a vidék szeretetét valahonnan a szülőföldről, a somogyi dombokról hozta. Ezek a dombok „transzformálódtak” aztán a Duna-kanyar hegyeivé, melyek a hétvégeken és nyáron menedéket jelentettek a nagyvárosból menekülő professzornak.

A Tanszék sorsát mindvégig figyelemmel kísérte, és örömmel vegyes aggodalommal adott tanácsokat utódainak a nehéz helyzetek túlélése érdekében.

Jelentős tevékenységet fejtett ki a tudományszervezés területén is. Hosszú évekig tagja volt az TMB Földrajzi Szakbizottságának. Tevékenyen részt vett a Magyar Földrajzi Társaság életében.

Számtalan konferencián, tudományos ülésen képviselte szakmáját. Részt vett az IGU konferenciáin New Yorktól Moszkváig.

Jóllehet, most búcsúzunk Bernát Tivadar professzor emeritustól, tudományos munkásságának eredményei, az általa vagy részvételével készült könyvek, tanulmányok sokasága maradandó emléket jelent. Különösen értékes azonban az a hozzáállás és emberi, tudományos kutatói igényesség és habitus, ami tanítványaiban és munkatársaiban, valamint azok követőiben él tovább.

Nyugodjék békében!

 

 

03/12 2018

Kamarakonferencia a MUT szervezésében az 50 Hild János-díj tiszteletére

 

Kedves Érdeklődők!

A Magyar Urbanisztikai Társaság a Hild János-díj ötvenéves fennállása alkalmából kamarakonferenciát szervez. A Hild János-díjat 1968-ban, 50 éve alapította a Magyar Urbanisztikai Társaság. Azóta a városfejlesztés rangos díjává lett, számtalan település életében jelentett elismerést, újabb inspirációt a munkához. A MUT díjazott települések részvételével szeretné megünnepelni a díj fennállásának félévszázados évfordulóját.

Időpont: 2018. december 5. szerda, 14:00-17:30
Helyszín: Magyar Építőművészek Szövetsége székház, Kós Károly terem (Budapest, VIII. kerület Ötpacsirta u. 2.)

További információkat, és a részletes programtervet megtalálják az alábbi linkre kattintva:
Részletes programismertető

 

30/11 2018

Nagy érdeklődés mellett zajlott George Friedman előadása a GeoLectures keretében

George Friedman amerikai geopolitikai szakértő és stratéga áttekintő előadást tartott Magyarország geopolitikai helyzetéről a GEO Intézet (Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés) vendégprofesszoraként az Intézet és a Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont közös szervezésében megrendezett GeoLectures előadássorozat keretében.

Péti Márton intézetigazgató és Csicsmann László dékán felvezető köszöntője után Friedman körbejárta hazánk geopolitikai adottságait történelmi, diplomáciai és gazdasági megközelítésből is, de emellett kitért a globális gazdaság legfontosabb hatalmaira, korábbi és jelenlegi erőviszonyainak alakulására. Előadásában hangsúlyozta, hogy Magyarország a három stratégiai tényező (katonai, politikai és gazdasági) közül kettőben erősen korlátozott: kis ország lévén katonai ereje nem elegendő ahhoz, hogy önállóan kivívja minden más állammal szembeni függetlenségét, politikáját pedig döntően a nagyhatalmakhoz való alkalmazkodás határozza meg. Ezért leginkább gazdaságára támaszkodhat, amelyben egyébként szintén függésben van, döntően az Európai Uniótól és az USA-tól mint főbb export célországoktól. A stratégiai szakember szerint Magyarország egyik legfontosabb erősségének a tudás tekinthető, és függetlenségét a (verseny)gazdaság fejlesztésével őrizhetné meg legjobban, mégpedig egy Svájcéhoz hasonló stratégiával, amelynek két kulcsszava: semlegesség és kormányfüggetlenség.

Friedman előadása nagy népszerűségnek örvendett. A beszéd végén kérdésfeltevésre is lehetőség nyílt, amely során a közönségből több érdeklődő specifikus kérdéseket tett fel a professzornak a témához kapcsolódóan.

23/11 2018

Virág Barnabás, MNB ügyvezető igazgatója lesz a Geolectures előadója November 30-án

22/11 2018

Elhunyt Dr. Bernát Tivadar, jogelőd intézetünk vezetője, Professor Emeritusa

Életének 93. évében elhunyt Dr. Bernát Tivadar. Bernát professzor jogelőd intézetünk (Környezettudományi Intézet) Gazdaságföldrajz Tanszékének vezetője, majd Professor Emeritusa volt.

 

13/11 2018

Intézetünk is képviseltette magát az olaszországi agrárturizmus konferencián

2018. november 7-9. között került megrendezésre a "1st World Congress on Agritourism", az olaszországi Bolzano-ban. Az Eurac Research keretében megvalósult rendezvény célja, hogy megvitassa az agrárturizmus jövőjét, megalkossa annak elfogadott definícióját, és együttműködést generáljon a szakma gyakorlói között.

Az eseményen a GEO Intézet is képviseltette magát: Szabó Mátyás munkatársunk a "The Role of local products in agritourism: a Carpathian approach for sustainable rural areas" szekció elnökeként és előadóként is részt vett. Előadásának címe "Trends and Foresight" volt.

A konferenciáról részleteket ide kattintva olvashat.

A konferencia programja ide kattintva érhető el.

 

   

A képekre kattintva nagyban is megjelennek.

06/11 2018

George Friedman lesz a Geolectures november 26-ai előadója

Kedves Érdeklődők!
A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadásra a regisztrációt lezártuk, a visszajelzések alapján az esetlegesen felszabaduló helyek függvényében a hétfői napon kerülhet újra megnyitásra a felület.
Megértésüket köszönjük!

 

Kedves Érdeklődők!

A GeoLectures sorozat következő alkalmának előadója George Friedman, nemzetközileg elismert geopolitikai gondolkodó lesz, aki az őszi félévben Intézetünk vendégprofesszora is egyben.

Az angol nyelvű előadás időpontja: november 26., hétfő, 15:30-17:00.
Helyszíne: BCE "C" épület, V-VI. előadó.

A rendezvény ingyenes és regisztrációhoz kötött! Felszabaduló helyek esetén a regisztrációt újra megnyitjuk, regisztrálni az alábbi képre kattintva, vagy ezen a linken keresztül lehet.

 

06/11 2018

VIII. Magyar (Jubileumi) Jövőkutatási Konferencia

Kedves Érdeklődők!

2018. november 14-15-én kerül megrendezésre az MTA VIII. Magyar (Jubileumi) Jövőkutatási Konferenciája, amely az 50 éves magyar jövőkutatást is ünnepli. az eseményen számos jövőkutatási témában lesznek szekciók. A rendezvényt a World Futures Studies Federation és a BCE GEO Intézet támogatja.

Az esemény helyszíne: Magyar Tudományos Akadémia Humán Tudományok Kutatóháza, Nagy előadóterem (1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.)

A teljes programot az alábbi képre kattintva lehet elérni.

 

 

30/10 2018

A GeoLectures sorozat következő előadója Eric Overland, a World Futures Studies Federation elnöke

10/10 2018

Országos Urbanisztikai Konferencia - Ouk'18 konferencia a MUT szervezésében

Hogyan legyen okos a szakember az okosvilágban?

Október 16-án rendezi a Magyar Urbanisztikai Társaság hagyományosan legnagyobb éves rendezvényét, az Országos Urbanisztikai Konferenciát, amelyen azt járják körül, milyen kihívások érik az urbanisztikát a digitális korszakban, az okoseszközök jelenléte és alkalmazása hogyan alakítja át a várostervezést és -menedzselést.

Az első 20 diák ingyenesen regisztrálhat, vannak még üres helyek!

Helyszín: Benczúr Palota, Benczúr utca 27., Budapest 1068

Részletek: http://mut.hu/

10/10 2018

Kerekes Sándor professzor 70 éves

2018. szeptember 21-én köszöntöttük Kerekes Sándor professzort, intézetünk újdonsült professor emeritusát 70. születésnapja alkalmából. Az ünnepi vacsorával egybekötött tudományos minikonferenciára a Budapesti Corvinus Egyetem új, 2018-ban kialakított Faculty Clubjában került sor. Az eseményt Lánczi András, egyetemünk rektora nyitotta meg, az előadásokat pedig olyan jeles személyiségek tartották mint Csáki Csaba (BCE), Gál Zoltán (Kaposvári Egyetem), Marjainé Szerényi Zsuzsanna (Geointézet), Repa Imre (Kaposvári Egyetem), Szlávik János (Eszterházy Károly Egyetem), Vida Gábor (ELTE), Zilahy Gyula (BME), s a professzor „keze alól” kikerült doktoranduszok nevében Luda Szilvia és Rossen Tkachenko mondott köszöntőt. Ezúton is sok boldogságot kívánunk Kerekes Sándor professzornak!

24/09 2018

PAIGEO Geopolitikai könyvbemutató szeptember 26-án

Szilágyi István: A geopolitika elmélete

Könyvbemutató

2018. szeptember 26., szerda 17:00

Helyszín: Bölcs Vár (1014 Bp., Úri utca 21.)

Jelentkezés: info@pallasathenekiado.hu

12/09 2018

Pénzügyi és versenyképességi nemzetközi nyáriegyetem a GEO Intézet részvételével

2018. július 14-27. között második alkalommal került megrendezésre a Magyar Nemzeti Bank által gesztorált MNB Summer School of Economics, melynek megvalósításában idén az Egyetem MNB Tanszéke mellett a GEO Intézet is szakmai és szervező partnerként vett részt. Intézetünkből Csizmadia Norbert, Salamin Géza, Széchy Anna és Tózsa István vettek részt az oktatásban versenyképességi és geopolitikai témakörökben. A Nyáriegyetem két fő témája a közép-európai versenyképesség és a pénzügyi digitalizáció volt. A program résztvevői kilenc országból (USA, Kína, Oroszország, Olaszország, Georgia, Fülöp-szigetek, Guatemala, Afganisztán, Magyarország) érkeztek, akik egyetemi hallgatók vagy már diplomával rendelkező banki, felügyeleti, illetve jegybanki dolgozók voltak. A tanórák során a hallgatók egyrészről hagyományos előadásokat hallgathattak pénzügyi digitalizáció és versenyképesség témákban, valamint csoportos munka keretében esettanulmányokat dolgoztak fel, illetve feladatokat oldottak meg, a második hét végén egy jegybanki szimulációs játékot is játszottak. A szakmai előadásokat az MNB tagintézményeinél (MNB Készpénz Logisztika, BÉT) és az MKB Fintechlab-nál tett látogatások színesítették. A program részét képezték olyan kulturális programok, amelyek eredményeként az ideérkező külföldi hallgatók bepillantást kaphattak az ezeréves magyar kultúrába és történelembe.

09/09 2018

Megjelent a BM ÖKI és Intézetünk közreműködésével készült kutatási jelentés

Ahogy arról Facebook oldalunkon is beszámoltunk, megjelent Dr. Kocsis B. János, Intézetünk oktatójának kutatás vezetésével, a BM ÖKI keretében Csanádi Gábor elnökletével, az elmúlt két évben készült munka eredményeit összefoglaló jelentés az inkluzív önkormányzati működés, a lakosság bevonásának mechanizmusai tárgyában – illetve a települési sikeresség összetevőiről, a helyi társadalmakról, nemzetközi és magyar szakirodalmi feldolgozásokkal. Az anyag letölthető a linkről.

Az anyag az alábbi képre kattintva letölthető.

29/08 2018

Városkommunikációs Mesterkurzus a MUTK szervezésében

Kedves Hallgatók!

A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont 2018 őszén városkommunikációs mesterkurzust (VKM) szervez Pestszentlőrinc-Pestszentimre (XVIII. kerület) központjára vonatkozóan. A mesterkurzus témája a városrész szívének számító Kossuth tér és az Üllői út csatlakozó, Thököly út és Szarvas csárda közötti szakasza. A VKM-en különböző tudományágakat képviselő hallgatók vesznek részt, akik a kéthetes kurzus végére integrált – azaz városfejlesztési, beruházási és marketingkommunikációs teendőket egyaránt tartalmazó – tanulmánytervet készítenek.

A mesterkurzust várhatóan 2018. szeptember 24. és október 01. között tartják.

Helyszín: MUTK székház, 1094 Budapest, Liliom utca 48.

A hallgatók jelentkezési határideje: 2018. szeptember 14., péntek 14:00

További részletek az alábbi képre kattintva érhetők el.

20/07 2018

PÓTFELVÉTELI a regionális és környezeti gazdaságtan szakra MNB ösztöndíjjal

A Budapesti Corvinus Egyetem felvételt hirdet az ország legnépszerűbb regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakára, levelező formában.

Felvételi várható időpontja: 2018. augusztus 21.

MNB ösztöndíj esetén a költségtérítés teljes összege kifizetésre kerül.

Szakképzettség: okleveles közgazdász, regionális és környezeti gazdaságtan szakon.

A 2018/19-es tanév első (őszi) félév órarendjének előzetes verziója ide kattintva elérhető.

01/08 2018

MUT Diplomadíj Pályázat 2018

Kedves Hallgatók!

Ezúton szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a Magyar Urbanisztikai Társaság 2018. évi Diplomadíj pályázatát. A pályázatot urbanisztikai és ahhoz kapcsolódó témájú szakirányán végző alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatók szakdolgozatainak és diplomaterveinek díjazására írják ki minden évben, az alábbi témakörökben:

 • területi- és struktúratervezés,
 • településtervezés és városépítés,
 • szabadtértervezés,
 • tájépítészet,
 • városfejlesztés és városkutatás,
 • településföldrajz és vonatkozó társadalomtudományok,
 • városkommunikáció és városmarketing.

"A Diplomadíj a MUT évtizedes múltra visszatekintő díja, mellyel szeretné a fiatal pályakezdők szakmába illeszkedését megkönnyíteni. A Diplomadíj átadása a tavalyi évtől kezdődően egy szakmai konferencia keretében kerül átadásra ahol a díjazottaknak lehetőségük nyílik pályaműveik bemutatására."

A pályázaton a 2017/18-as tanév őszi és tavaszi félévében megvédett munkákkal lehet indulni. Beadási határidő: 2018. november 20., 14:00 óra.

További információk: www.mut.hu

08/07 2018

Minikonferencia nemzetközileg elismert szakemberekkel

Az EU Kohéziós Politika jövője - fejlesztéspolitikai és vidékfejlesztési kilátásaink 2020 után

2018 május 22.

„Kohéziós Politika jövője” c. minikonferencia 2018. május 22-én került megrendezésre a Budapesti Corvinus Egyetemen, a BCE GEO Intézet GeoLectures sorozatának keretében. Az eseményen az EU Kohéziós Politikájának, valamint a kapcsolódó uniós vidékfejlesztési megközelítéseknek a jövője is megvitatásra került.

Az részt vevő előadók és vitapartnerek a téma elismert, nagy tapasztalatú szakértői és véleményformálói Brüsszeltől Budapestig. A konferencia moderátora Péti Márton volt, a 2014-20-as uniós fejlesztési időszak magyarországi főtervezője, Intézetünk igazgatója.

Az előadók és vitapartnerek előadásai és szakmai anyagai elérhetők letölthető formában az alábbi oldalon:

http://www.uni-corvinus.hu/CohesionPolicy

 

22/06 2018

Hallgatóink sikeresen szerepeltek az Európai Tervezési Nagydíj rendezvényén Párizsban

Madarász Melinda regionális és környezeti gazdaságtan szakos hallgatónk beszámolója

Pécsi Boglárka, Vara Bálint és jómagam, Madarász Melinda részt vettünk az ECTP (European Council of Spatial Planners) idei Young Planners Workshop-ján, mely az „Airports, Cities and Urban Development” témával, vagyis a repterek és metropoliszok kapcsolatával foglalkozott. Csapatunk ezen belül a „Smart mobility” területen dolgozott, tanulmányunk címe a következő:

From zero to hero: Re-thinking the current situation and how smart ways of public transportation from the metropolitan area to the BUD airport can be improved

Munkánk során a Budapesti Liszt Ferenc Repülőtér (BUD) közlekedési elérhetőségének jelenlegi helyzetét és jövőbeli fejlesztési lehetőségeit mutattuk be. Ehhez elkészítettünk egy kérdőívet az utazóközönséggel, valamint két interjút is: Vitézy Dáviddal, valamint a BKK-val.

A folyamat alatt részt vettünk két video híváson (először az abstract, majd egy vázlatos prezentáció bemutatása), végén pedig egy nemzetközi konferenciára került sor Párizsban, a Charles de Gaulle reptér melletti Maison de l’Environnement épületben, május 18-án. Itt egy 10-15 perces prezentáció keretében mutattuk be előadásunkat, több európai csapat mellett. A végén egy rövidebb értékelésre, beszélgetésre is sor került. Az elkészült tanulmányokat a szervezet e-book formájában fogja megjelentetni, az előző évek szokásához hűen.

 

A csapat konzulense Dr. Salamin Géza mesteroktató volt.

A csapat: Pécsi Boglárka, Vara Bálint, Madarász Melinda (balról jobbra)

A csapat Ignatio Peman-nal (ECTP elnök)és Salamin Gézával (ECTP magyar tagja)

05/06 2018

9. Urban Space and Social Life konferencia

Kedves Érdeklődők!

Intézetünk társszervezésében, június 7-10 között kerül megrendezésre a 9. Urban Space and Social Life konferencia. Témája a fejlődés és az örökség viszonya, azaz, hogy az új fejlesztések az urbánus és rurális terekben és azok között hogyan befolyásolják a kulturális örökség védelmét. Olyan recens kérdések is előkerülnek, mint a dzsentrifikáció, migráció, Brexit, Visegrádi országok stb.

Időpont: 2018. június 7-10 (csütörtök-szombat)

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem

További részletek erre a linkre kattintva érhetők el.

31/05 2018

A fenntartható fejlődés statisztikája workshop

Kedves Érdeklődők,

Az Európai Fenntarthatósági Hét alkalmából a Geo Intézet és a Központi Statisztikai Hivatal közös műhelymegbeszélést szervez a fenntarthatóság statisztikájáról. A rendezvényen: 

 • betekintést nyerhetünk a fenntartható fejlődés világszinten elfogadott céljairól és ezek közötti összefüggésekről;
 • megismerhetjük a fenntartható fejlődés indikátorait, az indikátorkészletek egymáshoz való viszonyát;
 • átfogó ismereteket kaphatunk a fenntartható fejlődés aktuális helyzetéről globális és hazai vonatkozásban;
 • és végül, de nem utolsósorban bemutatjuk, hogy a KSH milyen szolgáltatásokkal támogatja a kutatások lefolytatását.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a letölthető lap kitöltésével és a szilvia.graczka(kukac)ksh(pont)hu címre történő visszaküldésével lehet 2018. június 4-ig.

08/05 2018

Belt and Road Conference, május 15.

Kedves Érdeklődők!

A Pallasz Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány meghív minden érdeklődőt a május 15-én megrendezésre kerülő Belt and Road Forum-ra.

A konferencia a következő kérdésekre fókuszál:

 • megtalálja-e az EU helyét az Egy Övezet Egy Út kezdeményezésben?
 • létrejönnek-e új gazdasági és kereskedelmi csomópontok az egykori gazdasági centrumok perifériáiban (pl. Kazahsztán)?
 • az új közlekedési útvonalak átformálják-e az Európa és Ázsia közti kapcsolatokat?

Időpont: 2018 május 15, kedd, 8:30-17:00
Helyszín: Gerbaud Ház, 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8.

A konferencia nyelve angol. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ezt ide kattintva lehet megtenni. Alább a konferencia plakátjára kattintva elérhető a részletes program.

 

 

 

19/02 2018

Közelgő eseményeink

 

A Kohéziós Politika Jövője Minikonferencia

BCE, 2018. május 22. 16:00

Mennyi pénz juthat Magyarországra az uniós költségvetésből 2021 után? Milyen feltételek mellett és milyen tervek és fejlesztési irányok mentén lehet vajon ezeket az összegeket felhasználni?

A „Kohéziós Politika jövője” c. minikonferencia kerül megrendezésre 2018. május 22-én 16:00-kor a Budapesti Corvinus Egyetem CVII. előadójában, a BCE GEO Intézet Geolectures sorozatának keretében. Az eseményen az EU Kohéziós Politikájának, valamint a kapcsolódó uniós vidékfejlesztési megközelítéseknek a jövője is megvitatásra kerül.

Legyenek szívesek a részvételi szándékukat előzetesen jelezzék ezen az e-mail címen május 17-ig: geo.intezet(kukac)uni-corvinus(pont)hu (a részvétel ingyenes).

Az előadók és a vitapartnerek a téma elismert, nagy tapasztalatú szakértői és véleményformálói Brüsszeltől Budapestig (az előadók köre még bővülhet a rendezvényig).

Az Európai Bizottságtól:
Balogh Zoltán (fejlesztéspolitikai szakértő, DG EMPLOYMENT)

Civil érdekképviseletektől:
Bodor Ádám (igazgató, EuroVelo, Brüsszel)
Sipos Katalin (igazgató, WWF Magyarország)

Tanácsadók:
Balás Gábor (fejlesztéspolitikai szakértő, ügyvezető, HÉTFA),
Finta István (vidékfejlesztési szakértő, MTA)
Salamin Géza (területfejlesztési szakértő, MNB, BCE)
Szabó Mátyás (vidékfejlesztési szakértő, főosztályvezető, FM, BCE),

Moderál:
Péti Márton (a 2014-20-as uniós fejlesztési időszak magyarországi főtervezője)

További, esetlegesen frissülő információk az eseményről: http://www.uni-corvinus.hu/Geo_Intezet

 

 

SPACES CROSSING BORDERS
THE FIRST CENTRAL AND EASTERN EUROPEAN PLANNING CONFERENCE

2018 május 23-24., Budapest

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézete (GEO Intézet), a területi dimenziójú tervezés nemzeti szakmai szervezeteit tömörítő European Council of Spatal Planners (ECTP) szervezettel, illetve a Magyar Urbanisztikai Társasággal (MUT) együttműködésben nemzetközi konferenciát szervez „SPACES CROSSING BORDERS 2018. The First Central and Eastern European Planning Conference” címmel. A rendezvény 2018. május 23-24-én, Budapesten kerül megrendezésre. A konferencia nyelve angol. A konferencián plenáris ülések mellett terepi szekciót is szervezünk Törökbálintra.

A előadók között számos nemzetközileg elismert szakember szerepel:
Andreas Faludi • Joris Scheers • Kai Böhme • Jacek Zaucha • Salamin Géza • Márton Péti • Maros Finka • Anouk H.H. Bollen-Vandenboorn • Csizmadia Norbert • Eduardo Medeiros • Ocskay Gyula  • Tomasz Komornicki • etc.

Támogatóinknak köszönhetően a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük az érdeklődőket, hogy legkésőbb Május 16-ig regisztráljanak az esemény honlapján.

A további információkkal kapcsolatban ajánljuk figyelmükbe a Konferencia honlapjátA konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött, ehhez kérjük, kattintsanak ide, vagy látogassák meg a az Intézet angol nyelvű honlapjának "SCB CONFERENCE" menüpontját.

A képre kattintva elérhető a konferencia honlapja.

Bármilyen kérdés esetén bátran keressenek minket: geo.intezet(kukac)uni-corvinus(pont)hu.

07/05 2018

Hallgatóink sikerei a 2018. évi TDK-n

Ezúton is gratulálunk a Földrajz, geopolitika, regionális és fenntartható fejlődés szekció 2018. május 2-án lezajlott szóbeli fordulóján részt vett hallgatóknak, kiemelten az OTDK-ra tovább jutottaknak!
Minden indulónak köszönjük a színvonalas előadásokat és az érdekes kutatásokat!

A 2018. évi Tudományos Diákköri Konferencián helyezést ért el, mellyel a szekciózsűri javasolja a dolgozatot az OTDK-n való részvételre:

 

 • Varga Virág: Az okos közösséggé válás elméleti és gyakorlati kérdései Paks példáján – I. helyezés
 • Kajos Barnabás: Ügykövetésen alapuló lakossági bejelentések és ügyintézés okos megoldásainak adaptációs lehetőségei – II. helyezés
 • Dzunic Anna: The War on Drugs and the Merida Initiative – II. helyezés
 • Csia Márton – Ghira Zsófia Anna – Mozga Gábor: A közfoglalkoztatási programok, mint a hátrányos helyzetű falvak fejlődési tényezői – III. helyezés

A 2018. évi Tudományos Diákköri Konferencia szóbeli fordulóján részt vett:

 

 • Varga Virág : A kreativitás szerepe a városfejlődésében
 • Pásztor Gergely Balázs – Viczián Judit: A Normafa rekreációs értékének meghatározása egyéni utazási költség módszerrel
 • Nagy Szabolcs: Partnerség vizsgálata Székesfehérvár gazdaságfejlesztési gyakorlatában
 • Béres Bence: A Brexit és a nemzetközi migráció kapcsolatának geopolitikai dimenziói

18/04 2018

John Morelli professzor GeoLectures előadása

Kedves Érdeklődők!

Szeretettel meghívunk mindenkit az április 19-én megrendezésre kerülő GeoLectures előadásra, melynek vendége John Morelli professzor, a Rochester Institute of Technology (USA) oktatója. Az előadás és panelbeszélgetés témája a környezetgazdálkodás.

Program:

 • 13:40-15:00 - Környezetgazdálkodás I. (előadás)
 • 15:15-16:30 - Környezetgazdálkodás II. (előadás)
 • 16:45-17:45 - Panelbeszélgetés (John Morelli valamint Kerekes Sándor, Zsóka Ágnes (BCE), Zilahy Gyula (BME))

A részvétel ingyenes, regisztráció nem szükséges.

12/04 2018

Heineken hallgatói ötletpályázat CO2 kibocsátás csökkentésére

Kedves Hallgatók!

A HEINEKEN Hungáriával indított hallgatói innovációs versenyére olyan egyetemi hallgatók jelentkezését várjuk, akik szeretnék elősegíteni a HEINEKEN Hungária CO2 kibocsátásának csökkentését. A résztvevő hallgatók 4 fős csapatokban dolgoznak ki pályamunkákat a vállalat működésének bármely területére.

A nevezési határidő április 15. és májusban hirdetik ki a nyerteseket (további határidők a honlapon elérhető versenyszabályzatban). Díjazás: amsterdami utat, fesztiválbelépőket és gyakornoki pozíciót ajánl fel az első három helyezett csapatnak a HEINEKEN Hungária. Emellett a verseny különleges aspektusa, hogy a nyertes projekteket a cég megvalósítja!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/heinekenhungaria/videos/1134358240038542/

Versenykiírás: http://www.heinekenhungaria.hu/fenntarthato-fejlodes/dropthec

01/04 2018

Campus Mundi Rövid Tanulmányút - beszámoló

Gossler Judit munkatársunk szakmai beszámolója

A Campus Mundi ösztöndíjnak köszönhetően lehetőségem nyílt, hogy 2018. március 19. és 22. között részt vegyek a freibergi egyetem (Technische Universität Bergakademie Freiberg) nemzetközi tavaszi egyetemén. A szakmai program témája az európai energiaátmenet (Energiewende) és klímapolitika volt (European Energy System Transformation and Climate Policy  – Heterogeneous Perspectives Ranging from Global via  European to Local), mely téma környezetgazdász doktorandusz hallgatóként közel állt hozzám.

A programot három részre tagolhatjuk, az első napon került sor a doktorandusz hallgatók poszterprezentációra, mely a következőképpen zajlott: minden posztert minden hallgató előadott 15 percben, három fős csoportokra osztva, egymást meghallgatva, kérdezgetve, ötleteket adva.

A konferencia többi napján már csak nemzetközi szinten is elismert szakértők tarthattak nagyelőadásokat aktuális kutatási témájukról. Külön kiemelném Prof. Dr. Anil Markandya előadását a BC3 Bilbao és University of Bathról, hálás vagyok, hogy ilyen jelentős életpályával rendelkező kutató előadását hallhattam. A doktori témámat sokban lendítette előre, hogy a legaktuálisabb kutatási témákról, kvalitatív és kvantitatív módszertanokról hallhattunk beszámolókat.

A harmadik részben a konferencia vége felé workshopra került sor, ahol doktoranduszok és oktatók dolgozhattak ki cselekvési terveket aktuális nemzetközi kérdésekben. Ez kimondottan jót tett a szakmai alapon történő ismerkedésnek a doktoranduszok és oktatók között. Ezen kívül néhány szakpolitikai kérdésben érdekes interkulturális különbözőségeket fedezhettünk fel (pl. a dekarbonizáció jelenti-e egyben az atomenergia kivezetését is vagy nem).

A szervezés igen magas színvonalon valósult meg, személy szerint azt hittem, hogy ez már a sokadik ilyen rendezvénye a fogadó intézménynek. Csak akkor lett világos számomra, hogy ez nem így van, amikor a program vége felé házigazdáink aggódó tekintettel kérdezgettek minket, hogy mi a véleményünk az elmúlt hétről. Rendkívül érdekes volt megtapasztalni, ahogy egy bányamérnöki tradíciókkal rendelkező, nagy múltú intézmény becsatornázza az energia- és klímapolitikát portfóliójába. 

A konferencia összességében sikeresnek mondható, a szervezők Corvinusról szerzett benyomása igen pozitív, és Prof Dirk Rübbelkével már tárgyalásokat is folytatunk arról, hogy jövőre egy esetlegesen ismét megrendezésre kerülő konferencián corvinusos előadók is meghívást kaphassanak nagyelőadás tartására.

Az intenzív szakmai programok mellett sajnos nem sok szabadidőnk maradt, azonban a festői Freiberg történelmi utcáin barangolva igyekeztem annyi szász életérzést magamba szívni, amennyit csak tudtam. Vendéglátóinknak is sikerült lenyűgöznie a világ egyik legjelentősebb ásványkincs-gyűjteményének bemutatásával. Végül szeretném megemlíteni, hogy ugyan okozott némi fennakadást a március második felében lezúduló nagy mennyiségű hó, mégis életem egyik legszebb útjában gyönyörködhettem Freiberg és Dresda között a hófödte fenyvesek alatt kanyargó vonaton.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a Tempus Közalapítvány készséges munkatársainak a részvétel lehetővé tételéért! 

 

26/03 2018

Hajrában a "Minority Safepack" Európai Polgári Kezdeményezés

Kedves Érdeklődők!

2018 április 4-ig lehet aláírni a „Minority Safepack” Európai Polgári Kezdeményezést. Egymillió aláírás esetén elindul egy eljárás, ami közös uniós üggyé avathatja az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét. Elképzelhető, hogy e téma akár a Kohéziós Politika támogatási területei között is megjelenhet. Mindebben a magyarországi nemzeti kisebbségek és a külhoni magyarság is érdekelt. A biztos támogatáshoz még hiányoznak aláírások. Aki egyetért és van lehetősége, annak érdemes időben aláírni, elektronikusan is lehetségeshttp://www.minority-safepack.eu/

23/03 2018

Megjelent a Kovász új száma!

Kedves Érdeklődők!

Az interneten is megjelent a GEO Intézetben otthonra lelt Kovász című tudományos folyóirat legújabb (2017/1-4) száma. Az új cikkek (és az összes régebbi is) szabadon letölthető az internetről.

Honlap: kovasz.uni-corvinus.hu

 

16/03 2018

GeoDebates - A 4. ipari forradalom hatásai

MEGHÍVÓ

A Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány tisztelettel meghívja Önt
GeoDebates vitasorozat

soron következő rendezvényére:

„Áthidalható-e a globális fejlettségi szakadék a 4. ipari forradalom technológiai vívmányai révén?”

Az ipari forradalom napjainkban tartó – negyedik – szakasza számos lehetőséget hordoz magában, az élet különböző szférái mentén. De vajon ezekkel a lehetőségekkel az eltérő fejlettségű térségek egyaránt képesek élni? Behozható-e még a gazdasági, társadalmi lemaradás a negyedik ipari forradalom technológiai vívmányai révén? A Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány által megrendezett következő GeoDebates alkalmával ezeket a kérdéseket fogják megvitatni meghívott vitapartnereink.

A rendezvény időpontja:
2018. március 21., szerda 10:30-12:00.
A rendezvény helyszíne:
PAIGEO Oktatási Központ – 1013 Budapest, Döbrentei u. 2

Vitapartnerek:
Alföldi György (építész, várostervező, egyetemi docens, tanszékvezető-helyettes Urbanisztika Tanszék BME)
Szalavetz Andrea (MTA KRTK tudományos főmunkatárs , MTA doktora)
Belényesi Pál (egyetemi oktató, az Európai Parlament tudományos tanácsadója, Brüsszel)
Haller Tamás (tanácsadó, IBM Global Technology Services)

A beszélgetés moderátora:
Bendarzsevszkij Anton (PAIGEO, igazgató)

A vitához kiinduló anyagként bemutatjuk a negyedik ipari forradalom fejlődő országokra gyakorolt hatásáról szóló tanulmányunkat, amely itt olvasható.
A vita magyar nyelven zajlik majd. A rendezvény nyitott, de regisztrációhoz kötött. Kérjük regisztráljon az eseményre legkésőbb március 19. hétfő, 12:00-ig.

 

14/03 2018

dr. Nagy Benedek , a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) tanszékvezetőjének előadása

Kedves Érdeklődők!

Új trendek a turizmusban címmel tart előadást a GEO Intézetben dr. Nagy Benedek Csíkszeredából, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Üzleti Tudományok Tanszékének tanszékvezetője. Időpont: 2018. március 22. 11.40 - 13.10, Sóház I-es előadó.

"A turizmus modernizációjának és a modernizáció utáni (posztmodern) vonásainak összegző előadása, mely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a turizmusban mi következhet a modernizáció után és mindennek milyen következményei lesznek környezeti és társadalmi szempontból. Néhány adattal - elsősorban a romániai turizmust vizsgálva - szemlélteti, hogy érvényesül-e a klasszikus értelemben vett erőforrásoktól való meghatározottság. A romániai adatok alapján összefüggéseket keres a turizmusban használatos természeti és kulturális/antropogén erőforrások és a turisztikai kereslet és kínálat lokalizációja között, korrelációs és regressziós módszerekkel. Vajon ott van csak turizmus, ahol erőforrások is vannak?"

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
GEO Intézet

14/03 2018

Újra meghirdették a Budapest Ösztöndíj Programot

Budapest Ösztöndíj Program 2018

2018-ban is meghirdetésre kerül a Budapest Ösztöndíj Program, melynek célja, hogy az ösztöndíjat elnyerők betekintést nyerjenek a Fővárosi Önkormányzat tevékenységébe, megismerjék a helyi közigazgatás rendszerét, annak gyakorlati folyamatait, s ezáltal hozzájáruljon a közigazgatáson belüli hatékony és célirányos utánpótlás kineveléséhez is.

A nyertes pályázók a diploma megszerzése előtt 10 hónapon keresztül szakmai anyagok, kutatási és konzultációs lehetőségek biztosítása által segítséget kapnak szakdolgozatuk, diplomamunkájuk elkészítéséhez. Részükre bruttó havi 50.000,-Ft/fő ösztöndíj kerül kifizetésre.

A programban osztatlan, alap- vagy mesterképzésben résztvevő nappali tagozatos hallgatók vehetnek részt. További információk, a jelentkezés feltételei és a kitöltendő adatlapok a Fővárosi Önkormányzat honlapján, ide kattintva elérhetők.

 

12/03 2018

Szakszemináriumi verseny szóbeli forduló

Kedves Érdeklődők!

Örömmel adunk hírt róla, hogy az idén is megrendezésre kerülő szakszemináriumi verseny szóbeli fordulóját március 28-án (szerda) 14.30-as kezdettel rendezzük meg. A helyszín a C 109-es terem lesz. 

Mindenki nagy szeretettel várunk:
GEO Intézet

 

 

05/03 2018

Mesterséges természetesség – A környezet károsítása és védelme Ázsiában konferencia

Kedves Érdeklődők!

A Geointézet Fenntartható Fejlődés Központja három előadással is részt vesz a PPKE Kínai Tanszéke által szervezett konferencián, melynek címe Mesterséges természetesség – A környezet károsítása és védelme Ázsiában. Az előadásokra 2018. március 10-én, szombaton délelőtt kerül sor a PPKE BTK Sophianum (1088 Budapest, Mikszáth tér 1.) 203-as termében. (A Kálvin tértől 5 perc séta.) A részvételhez előzetes regisztráció nem szükséges. A részletes program ide kattintva érhető el.

Az előadások, amelyekben érintettek vagyunk:
9:55-10:20 Szigeti Cecília – Harangozó Gábor – Tóth Gergely – Kocsis Tamás (Geo Intézet): A kínai ökológiai lábnyom mutató regionális különbségei
11:00-11:25 Marjainé Dr. Szerényi Zsuzsanna (Geo Intézet): A kínai közlekedés externális hatásainak közgazdasági értékelése az új Selyemút tükrében
11:25-11:50 Graczka Sylvia (PhD-hallgató, Geo Intézet): Újrafeldolgozó gazdaság Kínában: válságban a modell?

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/201762900369757/

01/03 2018

Társadalmi egyeztetés Budapest Klímastratégiájáról

Holnap, 2018. március 2-án zárul a budapesti Klímastratégia tervezetének társadalmi egyeztetése.

Intézetünkből Péti Márton, Gossler Judit és Dékány Anett a Budapesti Klímaplatform tagjaként BCE képviseltében nyomon követte és támogatta a tervezést. Mindenkit arra bíztatunk, hogy tekintse meg és észrevételezze ezt az érdekes anyagot.

További információ: http://budapest.hu/Lapok/2018/tarsadalmi-egyeztetes-budapest-klimastrategiajarol.aspx

Az észrevételeket a klimaplatform@budapest.hu címre várják.

21/02 2018

PAIGEO Gyakornoki felhívás

A Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány kutatóintézete felvételt hirdet gyakornoki kutatói pozíciókra az alábbi régiók/országok vonatkozásában, három hónap időtartalomra:

 • Dél-Korea
 • Japán
 • India
 • Kína
 • Kelet-Ázsia

Főbb feladatok: elemzések, kutatások, publikációk készítése; régióval kapcsolatos hírek, események nyomon követése; szakmai kapcsolatépítés; a Kutatóintézet honlapjának kezelése; egyéb döntéselőkészítő és -támogató feladatok elvégzése. A munkavégzés helye Budapest.

A legaktívabb hallgatóknak tudnak főállású kutatói pozíciót ajánlani a PAIGEO-ban.

Jelentkezni a gyakornok@paigeobudapest.hu címen fényképes szakmai önéletrajzzal és motivációs levéllel, a betölteni kívánt munkakör pontos megjelölésével lehet.

További információk ezen a linken érhetők el.

"Minden magyar városban fog lakni?" - Interjú Kocsis János Balázzsal a Haszon magazinban

Kedves Érdeklődők!

A Haszon magazin februári számában kérdezték Kocsis János Balázs egyetemi docenst, Intézetünk oktatóját a népességmozgás trendjeiről és okairól. „Az ország lakossága csökken, Budapest és vonzáskörzete viszont stabilan 2,5 milliós. Újra erősödik a gyermekes családok kiköltözése az agglomerációba. A belvárost pedig új, fiatal lakók lepik el, és megjelentek az ultragazdagok. Hová költöznek a magas státuszúak? Mi a megoldás a pesti bulinegyedben? Mely vidéki városoknak megy jól? Hogyan lehetne megmenteni a falvakat?” Ilyen kérdésekről olvashatnak az interjúban, amelynek részletét olvashatják alább.

 

(forrás: Haszon magazin, Facebook)

"Milyen trend jellegű mozgásokat lát Budapesten és környékén?

KJB: Régi megfigyelés, hogy gazdasági visszaesés idején többen költöznek vissza az agglomerációból, míg konjunkturális időszakban a kiköltözés erősödik. 2005–’15 között a belső kerületek népessége nőtt. Erős kereslet jelent meg olyan új ingatlanberuházásoknál, mint a XI. kerületi Prielle Kornélia utca környéke, Ferencváros középső része vagy a XIII. kerület, de ez megfigyelhető a Nagykörút környékének egyéb területein is. Főként közepesen tehetősebb családok jöttek ide, akik drágállták az agglomerációs élet árát: a több autót, a hosszas utazást, az indulási idő rugalmatlanságát és a szolgáltatások gyakran nehéz elérhetőségét. 
Az utóbbi két évben az ingatlanárak robbanásával és a gazdaság erősödésével fordult a trend. A népesség növekedése megállt a belső kerületekben, a 30–40 év körüli kisgyermekesek újra kezdenek kiköltözni.

Hol találnak ők új otthonra?

KJB: Az északnyugati övezetbe – mint például Törökbálint, Érd északi része, Telki, Budakeszi, Nagy­kovácsi, Üröm, Pilisborosjenő – jellemzően a magas társadalmi státuszúak költöznek, illetve laknak. A Duna másik oldalára, az M4-esig bezárólag nagyrészt a középosztály költözik ki – ilyen Dunakeszi, Veresegyház, Gödöllő és környéke. Érdtől délre Monorig pedig alacsonyabb státuszúak. Ám minden településen található olyan falu- vagy városrész, ami alaposan ellentmond ennek a felosztásnak. Ellentétben az Egyesült Államokkal, ahol sokkal homogénebbek a városnegyedek, a külvárosok. Budapest esetén jellemző, hogy elsősorban a magas státuszúak különülnek el, míg az alacsony státuszúak sokkal inkább szétszórtan helyezkednek el. Tipikus még az is, hogy a családok korábbi budapesti lakhelyükhöz közeli agglomerációs települést választanak.

Kik váltanak a főváros belsőbb kerületeibe?

KJB: Főleg a fiatalok. Az utóbbi húsz évben tömegessé vált a felsőoktatás, a hallgatók fele pedig Budapesten tanul. A főváros egyre inkább magához szívja ezt a réteget vidékről. A magas albérletárak miatt a szülők és a külföldi hallgatók inkább vásárolnak, ami nagy keresletet jelent a központtól nem távoli, egyetemekhez közeli kis lakások iránt. 
Ráadásul a korábbi évtizedekkel ellentétben a jól kereső, friss diplomás fiatalok sem alapítanak családot 5–10 évig. Ők is a városmagban akarnak élni, ahol minden szolgáltatás – például boltok, szórakozóhely, kávézó, fitneszterem – karnyújtásnyira található. 
Jellemző még a családjukkal az agglomerációban felnőtt fiatalok visszaköltözése a városmagba, valamint a válás utáni visszatérés is. 
Új trendnek számít a gazdagok beköltözése a pesti belvárosba: ők megengedhetik maguknak, hogy egyszerre élvezzék a nagy lakás és a belváros előnyeit. Például több, egymás mellett levő lakást vásárolnak, és saját igényeik szerint átalakítják, egybenyitják. Így könnyen lesz 200 négyzetméteres otthonuk.

Budapest belvárosa turisztikai központ lett, ami nem kevés feszültséget kelt az ott lakók és a vendéglátósok között.

KJB: Európa legtöbb nagyvárosa is ezzel a jelenséggel küzd. Budapest pedig izgalmas, olcsó és laza hely. A turisták egyre nagyobb része fiatal, és az eredetiséget keresi. Nem az egyenhotelt, hanem például a gangos bérházat, ahol a helyiek élnek. A nyugatiak egy része a szocialista feelingre is kíváncsi. Kijevbe vagy Minszkbe már fél elmenni, de a pesti belvárostól pár metrómegállóra már láthat hasonlót. A keleti turisták pedig a nyugatot keresik, és abból is kapnak valamit."

 

19/02 2018

Megjelent munkatársunk cikke a European Planning Studiesban

Kedves Érdeklődők!

Ajánljuk az érdeklődők szíves figyelmébe Varga Ágnes, intézetünk tanársegédjének közreműködésével a European Planning Studiesban megjelent tanulmányt, amely egyfajta módszertan kidolgozását célozta meg az Európai Uniós fejlesztési támogatások hatásainak vizsgálatához.

A angol nyelvű cikk erre a linkre kattintva érhető el.

(forrás: http://www.tandfonline.com)

13/02 2018

"Pénzügyek felsőfokon - Légy kreatív" - Megjelent a BCE és az MNB közös ötletpályázata!

Kedves Hallgatók!

 

Új ötletpályázat jelent meg az Egyetem és a Nemzeti Bank együttműködésével.

Indulj a Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank közös ötletpályázatán, segítsd a pénzügyi kultúra és pénzügyi tudatosság fejlesztését! Dolgozz ki egy jó ötletet a megadott témák valamelyikében, amelynek megvalósításával széles körben és költséghatékonyan lehet elérni a fogyasztókat!

A pályázatokat 2018 március 29-ig várják! Az első három helyezett pénzjutalomban részesül. További részleteket, gyakori kérdéseket és a pályázás menetével kapcsolatos információkat ezen a linken találtok, valamint az alábbi képre kattintva.

 

13/02 2018

Pénzáldozat vagy időáldozat? Oktatóink új cikke elérhető online

Kedves Érdeklődők!

Megjelent Kocsis Tamás és Marjainé Szerényi Zsuzsanna cikke a Magyar Tudomány 2018/2 számában. Vajon a pénzünket vagy inkább az időnket áldozzuk egy-egy környezeti érték megőrzése érdekében? És ha a kérdést megfordítjuk, azaz ha a saját költségeink másokra terheléséről van szó, akkor ezt mikor tesszük meg könnyebben: ha az átterhelt költséget pénzben vagy ha inkább időben (többletmunkában) fejezzük ki? Az utóbbi kérdésre a választ a Budapesti Corvinus Egyetem alapszakos hallgatóinak a válaszai alapján keresték a szerzők.

09/02 2018

Képek az Új Selyemút konferenciáról

Kedves Érdeklődők!

Az alábbi képre kattintva megtekinthetik az "Újra fókuszban az Óvilág! - Az Új Selyemút kínai kezdeményezés kutatása a Budapesti Corvinus Egyetemen!" című műhelykonferencián készült képeket. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a január 19-én tartott rendezvény nagy érdeklődés mellett zajlott le, és ezen az eseményen mutatkozott be az Intézet két új tanulmánykötete, Az Új Selyemút Gazdasági Övezet geostratégiai és földrajzi dimenziói, valamint Politikai rendszerek Dél- és Kelet-Ázsiában címmel.

02/02 2018

Tózsa István tanár úr és hallgatói a Hungarikumok című tárgy keretében kaptak elismerést

Kedves Érdeklődők!

A Földművelésügyi Minisztériumban 2018. január 26-án húsz, a Corvinus Egyetemre járó, alapszakos hallgatónak a Z generáció számára készített mobilapplikációs kreatív üzleti ötletét részesítették elismerésben. Tózsa István tanár úr „Hungarikumok és örökségtervezés” című tantárgya egyrészt a magyar nemzeti értékek megőrzéséhez elengedhetetlen marketing aspektusokra és a települési tőkevonzásra koncentrál, másrészt a magyarsággal kapcsolatos természeti, gazdasági és kulturális, tradicionális értékek rendszerezésével a hazaszeretetre nevelés feladatát tölti be a felsőoktatásban eddig egyedüli módon.

2017/18. tanév 1. félévétől a tárgy hallgatói egyénileg, vagy csoportmunkában új gyakorlat-teremtő célzattal lehetőséget kaptak arra, hogy olyan mobil-applikációs üzleti-terv vázlatokat készítsenek, amelyek tartalmuknál és játékos funkciójuknál fogva alkalmasak arra, hogy a fiatal generáció figyelmét felhívják a magyar nemzeti értékek jelentőségére. Az eseményről szóló teljes hírt ide kattintva érhetik el.

Az első három helyezett győztes pályamunkái:
I. helyezett: Somogyi Fanni
II. helyezett: Balázs Luca - Németh Anna
III. helyezett: Burka Bettina Lilla - Magyar Dóra Anna - Szarka Lilla Annamária

További helyezettek: Tóth Viktória, Szűcs Milán, Hegyi Hanna-Babos Botond.

Gratulálunk az elismeréshez!

02/02 2018

Korompai tanár úr opponált Faragó László nagydoktori védésén

 

Kedves Érdeklődők!

Korompai Attila tanár úr ezen a héten opponensként vett részt Faragó László regionális tudományok területén munkálkodó kutató formabontó, térelméleti témájú és tértudományi paradigmaalkotó nagydoktori értekezésének védésén.

Az esemény leírása ezen a linken érhető el. Faragó László nagydoktori értekezése pedig itt érhető el: Faragó, László (2017) Téri lét. Társadalomtér-elméleti alapvetések, Akadémiai nagydoktori thesis, MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja.

  

 

01/02 2018

Rádióinterjú Intézetünk munkatársaival az Új Selyemút kutatásról

Kedves Érdeklődők!

Intézetünk munkatársai, Péti Márton és Csizmadia Norbert, valamint vendégoktatónk és partnerintézetünk kutatója, Eszterhai Viktor (PAGEO Kutatóintézet) a múlt héten Halász Zsuzsa "Időt kérek" c. műsorának vendégei voltak a Kossuthban Rádióban. A műsorban az Új Selyemútról és annak Egyetemünkön az MNB támogatásával megvalósult kutatásáról beszélgettek. Az interjú online meghallgatható az alábbi képre kattintva.

27/10 2017

Szaktájékoztató – 2017. 11. 09. REKO mesterszak, keresztfélév

A REKO szak iránt érdeklődőket szeretettel várjuk szaktájékoztatónkon

2017. november 9-én 16.00 órától!

(C. épület 105. terem.)

Tájékoztatás // Privacy Statement and Cookies

Ez az aloldal sütiket tartalmaz. // Our website uses Facebook cookies.

További információ: // For more information click here:

https://www.facebook.com/policies/cookies/

http://www.aboutads.info/choices

Utolsó frissítés: 2020.03.04.