November - 2017
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Köszöntjük a Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet honlapján!

Látogassa meg Facebook oldalunkat, és az Intézet hivatalos Blogját is!

19/02 2018

SPACES CROSSING BORDERS Konferencia 2018 májusában!

SPACES CROSSING BORDERS
THE FIRST CENTRAL AND EASTERN EUROPEAN PLANNING CONFERENCE
2018 május 23-24., Budapest

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézete (GEO Intézet), a területi dimenziójú tervezés nemzeti szakmai szervezeteit tömörítő European Council of Spatal Planners (ECTP) szervezettel, illetve a Magyar Urbanisztikai Társasággal (MUT) együttműködésben nemzetközi konferenciát szervez „SPACES CROSSING BORDERS 2018. The First Central and Eastern European Planning Conference” címmel. A rendezvény 2018. május 23-24-én, Budapesten kerül megrendezésre. A konferencia nyelve angol. A konferencián plenáris ülések mellett terepi szekciók is várhatók: a Magdolna negyedbe és Törökbálintra.

A további információkkal kapcsolatban ajánljuk figyelmükbe a Konferencia honlapját. A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött, ehhez kérjük, kattintsanak ide, vagy látogassák meg a az Intézet angol nyelvű honlapjának "SCB CONFERENCE" menüpontját.

Az alábbi képre kattintva elérhető a konferencia felhívás.

Bármilyen kérdés esetén bátran keressenek minket: zsofia.nemes@stud.uni-corvinus.hu.

21/02 2018

PAIGEO Gyakornoki felhívás

A Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány kutatóintézete felvételt hirdet gyakornoki kutatói pozíciókra az alábbi régiók/országok vonatkozásában, három hónap időtartalomra:

  • Dél-Korea
  • Japán
  • India
  • Kína
  • Kelet-Ázsia

Főbb feladatok: elemzések, kutatások, publikációk készítése; régióval kapcsolatos hírek, események nyomon követése; szakmai kapcsolatépítés; a Kutatóintézet honlapjának kezelése; egyéb döntéselőkészítő és -támogató feladatok elvégzése. A munkavégzés helye Budapest.

A legaktívabb hallgatóknak tudnak főállású kutatói pozíciót ajánlani a PAIGEO-ban.

Jelentkezni a gyakornok@paigeobudapest.hu címen fényképes szakmai önéletrajzzal és motivációs levéllel, a betölteni kívánt munkakör pontos megjelölésével lehet.

További információk ezen a linken érhetők el.

"Minden magyar városban fog lakni?" - Interjú Kocsis János Balázzsal a Haszon magazinban

Kedves Érdeklődők!

A Haszon magazin februári számában kérdezték Kocsis János Balázs egyetemi docenst, Intézetünk oktatóját a népességmozgás trendjeiről és okairól. „Az ország lakossága csökken, Budapest és vonzáskörzete viszont stabilan 2,5 milliós. Újra erősödik a gyermekes családok kiköltözése az agglomerációba. A belvárost pedig új, fiatal lakók lepik el, és megjelentek az ultragazdagok. Hová költöznek a magas státuszúak? Mi a megoldás a pesti bulinegyedben? Mely vidéki városoknak megy jól? Hogyan lehetne megmenteni a falvakat?” Ilyen kérdésekről olvashatnak az interjúban, amelynek részletét olvashatják alább.

 

(forrás: Haszon magazin, Facebook)

"Milyen trend jellegű mozgásokat lát Budapesten és környékén?

KJB: Régi megfigyelés, hogy gazdasági visszaesés idején többen költöznek vissza az agglomerációból, míg konjunkturális időszakban a kiköltözés erősödik. 2005–’15 között a belső kerületek népessége nőtt. Erős kereslet jelent meg olyan új ingatlanberuházásoknál, mint a XI. kerületi Prielle Kornélia utca környéke, Ferencváros középső része vagy a XIII. kerület, de ez megfigyelhető a Nagykörút környékének egyéb területein is. Főként közepesen tehetősebb családok jöttek ide, akik drágállták az agglomerációs élet árát: a több autót, a hosszas utazást, az indulási idő rugalmatlanságát és a szolgáltatások gyakran nehéz elérhetőségét. 
Az utóbbi két évben az ingatlanárak robbanásával és a gazdaság erősödésével fordult a trend. A népesség növekedése megállt a belső kerületekben, a 30–40 év körüli kisgyermekesek újra kezdenek kiköltözni.

Hol találnak ők új otthonra?

KJB: Az északnyugati övezetbe – mint például Törökbálint, Érd északi része, Telki, Budakeszi, Nagy­kovácsi, Üröm, Pilisborosjenő – jellemzően a magas társadalmi státuszúak költöznek, illetve laknak. A Duna másik oldalára, az M4-esig bezárólag nagyrészt a középosztály költözik ki – ilyen Dunakeszi, Veresegyház, Gödöllő és környéke. Érdtől délre Monorig pedig alacsonyabb státuszúak. Ám minden településen található olyan falu- vagy városrész, ami alaposan ellentmond ennek a felosztásnak. Ellentétben az Egyesült Államokkal, ahol sokkal homogénebbek a városnegyedek, a külvárosok. Budapest esetén jellemző, hogy elsősorban a magas státuszúak különülnek el, míg az alacsony státuszúak sokkal inkább szétszórtan helyezkednek el. Tipikus még az is, hogy a családok korábbi budapesti lakhelyükhöz közeli agglomerációs települést választanak.

Kik váltanak a főváros belsőbb kerületeibe?

KJB: Főleg a fiatalok. Az utóbbi húsz évben tömegessé vált a felsőoktatás, a hallgatók fele pedig Budapesten tanul. A főváros egyre inkább magához szívja ezt a réteget vidékről. A magas albérletárak miatt a szülők és a külföldi hallgatók inkább vásárolnak, ami nagy keresletet jelent a központtól nem távoli, egyetemekhez közeli kis lakások iránt. 
Ráadásul a korábbi évtizedekkel ellentétben a jól kereső, friss diplomás fiatalok sem alapítanak családot 5–10 évig. Ők is a városmagban akarnak élni, ahol minden szolgáltatás – például boltok, szórakozóhely, kávézó, fitneszterem – karnyújtásnyira található. 
Jellemző még a családjukkal az agglomerációban felnőtt fiatalok visszaköltözése a városmagba, valamint a válás utáni visszatérés is. 
Új trendnek számít a gazdagok beköltözése a pesti belvárosba: ők megengedhetik maguknak, hogy egyszerre élvezzék a nagy lakás és a belváros előnyeit. Például több, egymás mellett levő lakást vásárolnak, és saját igényeik szerint átalakítják, egybenyitják. Így könnyen lesz 200 négyzetméteres otthonuk.

Budapest belvárosa turisztikai központ lett, ami nem kevés feszültséget kelt az ott lakók és a vendéglátósok között.

KJB: Európa legtöbb nagyvárosa is ezzel a jelenséggel küzd. Budapest pedig izgalmas, olcsó és laza hely. A turisták egyre nagyobb része fiatal, és az eredetiséget keresi. Nem az egyenhotelt, hanem például a gangos bérházat, ahol a helyiek élnek. A nyugatiak egy része a szocialista feelingre is kíváncsi. Kijevbe vagy Minszkbe már fél elmenni, de a pesti belvárostól pár metrómegállóra már láthat hasonlót. A keleti turisták pedig a nyugatot keresik, és abból is kapnak valamit."

 

19/02 2018

Megjelent munkatársunk cikke a European Planning Studiesban

Kedves Érdeklődők!

Ajánljuk az érdeklődők szíves figyelmébe Varga Ágnes, intézetünk tanársegédjének közreműködésével a European Planning Studiesban megjelent tanulmányt, amely egyfajta módszertan kidolgozását célozta meg az Európai Uniós fejlesztési támogatások hatásainak vizsgálatához.

A angol nyelvű cikk erre a linkre kattintva érhető el.

(forrás: http://www.tandfonline.com)

13/02 2018

"Pénzügyek felsőfokon - Légy kreatív" - Megjelent a BCE és az MNB közös ötletpályázata!

Kedves Hallgatók!

 

Új ötletpályázat jelent meg az Egyetem és a Nemzeti Bank együttműködésével.

Indulj a Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank közös ötletpályázatán, segítsd a pénzügyi kultúra és pénzügyi tudatosság fejlesztését! Dolgozz ki egy jó ötletet a megadott témák valamelyikében, amelynek megvalósításával széles körben és költséghatékonyan lehet elérni a fogyasztókat!

A pályázatokat 2018 március 29-ig várják! Az első három helyezett pénzjutalomban részesül. További részleteket, gyakori kérdéseket és a pályázás menetével kapcsolatos információkat ezen a linken találtok, valamint az alábbi képre kattintva.

 

13/02 2018

Pénzáldozat vagy időáldozat? Oktatóink új cikke elérhető online

Kedves Érdeklődők!

Megjelent Kocsis Tamás és Marjainé Szerényi Zsuzsanna cikke a Magyar Tudomány 2018/2 számában. Vajon a pénzünket vagy inkább az időnket áldozzuk egy-egy környezeti érték megőrzése érdekében? És ha a kérdést megfordítjuk, azaz ha a saját költségeink másokra terheléséről van szó, akkor ezt mikor tesszük meg könnyebben: ha az átterhelt költséget pénzben vagy ha inkább időben (többletmunkában) fejezzük ki? Az utóbbi kérdésre a választ a Budapesti Corvinus Egyetem alapszakos hallgatóinak a válaszai alapján keresték a szerzők.

09/02 2018

Képek az Új Selyemút konferenciáról

Kedves Érdeklődők!

Az alábbi képre kattintva megtekinthetik az "Újra fókuszban az Óvilág! - Az Új Selyemút kínai kezdeményezés kutatása a Budapesti Corvinus Egyetemen!" című műhelykonferencián készült képeket. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a január 19-én tartott rendezvény nagy érdeklődés mellett zajlott le, és ezen az eseményen mutatkozott be az Intézet két új tanulmánykötete, Az Új Selyemút Gazdasági Övezet geostratégiai és földrajzi dimenziói, valamint Politikai rendszerek Dél- és Kelet-Ázsiában címmel.

02/02 2018

Tózsa István tanár úr és hallgatói a Hungarikumok című tárgy keretében kaptak elismerést

Kedves Érdeklődők!

A Földművelésügyi Minisztériumban 2018. január 26-án húsz, a Corvinus Egyetemre járó, alapszakos hallgatónak a Z generáció számára készített mobilapplikációs kreatív üzleti ötletét részesítették elismerésben. Tózsa István tanár úr „Hungarikumok és örökségtervezés” című tantárgya egyrészt a magyar nemzeti értékek megőrzéséhez elengedhetetlen marketing aspektusokra és a települési tőkevonzásra koncentrál, másrészt a magyarsággal kapcsolatos természeti, gazdasági és kulturális, tradicionális értékek rendszerezésével a hazaszeretetre nevelés feladatát tölti be a felsőoktatásban eddig egyedüli módon.

2017/18. tanév 1. félévétől a tárgy hallgatói egyénileg, vagy csoportmunkában új gyakorlat-teremtő célzattal lehetőséget kaptak arra, hogy olyan mobil-applikációs üzleti-terv vázlatokat készítsenek, amelyek tartalmuknál és játékos funkciójuknál fogva alkalmasak arra, hogy a fiatal generáció figyelmét felhívják a magyar nemzeti értékek jelentőségére. Az eseményről szóló teljes hírt ide kattintva érhetik el.

Az első három helyezett győztes pályamunkái:
I. helyezett: Somogyi Fanni
II. helyezett: Balázs Luca - Németh Anna
III. helyezett: Burka Bettina Lilla - Magyar Dóra Anna - Szarka Lilla Annamária

További helyezettek: Tóth Viktória, Szűcs Milán, Hegyi Hanna-Babos Botond.

Gratulálunk az elismeréshez!

02/02 2018

Korompai tanár úr opponált Faragó László nagydoktori védésén

 

Kedves Érdeklődők!

Korompai Attila tanár úr ezen a héten opponensként vett részt Faragó László regionális tudományok területén munkálkodó kutató formabontó, térelméleti témájú és tértudományi paradigmaalkotó nagydoktori értekezésének védésén.

Az esemény leírása ezen a linken érhető el. Faragó László nagydoktori értekezése pedig itt érhető el: Faragó, László (2017) Téri lét. Társadalomtér-elméleti alapvetések, Akadémiai nagydoktori thesis, MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja.

  

 

01/02 2018

Rádióinterjú Intézetünk munkatársaival az Új Selyemút kutatásról

Kedves Érdeklődők!

Intézetünk munkatársai, Péti Márton és Csizmadia Norbert, valamint vendégoktatónk és partnerintézetünk kutatója, Eszterhai Viktor (PAGEO Kutatóintézet) a múlt héten Halász Zsuzsa "Időt kérek" c. műsorának vendégei voltak a Kossuthban Rádióban. A műsorban az Új Selyemútról és annak Egyetemünkön az MNB támogatásával megvalósult kutatásáról beszélgettek. Az interjú online meghallgatható az alábbi képre kattintva.

Tájékoztatás // Privacy Statement and Cookies

Ez az aloldal sütiket tartalmaz. // Our website uses Facebook cookies.

További információ: // For more information click here:

https://www.facebook.com/policies/cookies/

http://www.aboutads.info/choices

Utolsó frissítés: 2018.02.21.