Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 29  

A Professzor

Dr. Bora Gyula a Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora 2017. szeptember 28-án megkapta egykori Alma Mater-ében vasdiplomáját.

Kevés ember volt az életemben, aki olyan szinten meghatározta az életemet, mint ő. Konkrétan ő vett fel a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Gazdaságföldrajz tanszékére egyetemi tanársegédnek. Ő indított el az oktatói és a tudományos pályán. 

Zseniális előadóként ismertem meg. Egyetemi előadásait könnyedén, közérthetően, eleven példákkal, anekdotákkal teli tűzdelve tartotta. A katedrán igazán elemében volt. A tanítás mellett - köszönhetően annak, hogy nagyon jó társasági ember - nagyon széles körű szakmai közéleti és a szervező munkát látott el.

1928. október 3-án született Gyömrőn. Édesanyja tanítónő volt, apja pénzügyőr. Középiskolai tanulmányait Mezőtúron a Szegedi Kiss István Református Gimnáziumban végezte. 1948 és 1952 között végezte el az akkor önállósodott Közgazdaságtudományi Egyetem külkereskedelmi szakát. 

1952-óta dolgozott az egyetem Gazdaságföldrajz Tanszékén. Fő kutatási területei közé tartozott az iparföldrajz, a közlekedésföldrajz, a termelőerők területi elhelyezkedése, környezetgazdaságtan, regionális gazdaságtan, a természeti erőforrások gazdaságtana. 

A tudományos kutatás és az egyetemi oktatás mellett a '70-es évektől kezdődően szakmai közéleti és tevékenysége került a középpontba. A Magyar ENSZ Társaságnak volt alelnöke, a Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődési Tanácsnak elnöke. Ő vezette elnökként, majd alelnökként a Magyar Földrajzi Társaságot a rendszerváltás idején 1989 és 1993 között. A Közgazdaságtudományi Egyetem rektorhelyetteseként a nyolcvanas években aktív szerepet játszott az egyetem nyugati nyitásában, oktatásának megreformálásában. Az általa koordinált, a magyarországi egyetemek földrajzi tanszékei, intézetei mellett a Groningeni Egyetem, a Freiburgi Egyetem és a London Schoool of Economics együttműködésében megvalósított TEMPUS projekt a magyar egyetemi oktatók külföldi tanulmányútjai és a számítástechnikai laborok felszerelése révén nagyban hozzájárult a hazai egyetemi földrajzoktatás megújításához, modernizációjához. Az általa vezetett TEMPUS projekt tudományos eredményeit viszont már nem ő valósította meg. 

Bora Gyula több mint fél évszázadot töltött az oktatás és a tudomány szolgálatában. 2004-ben tudományos kutatói, oktatói és publikációs tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta meg. Tankönyvírói tevékenysége is több évtizedes múltra tekint vissza. Magyarország gazdaságföldrajzáról számos egyetemi jegyzetet és tankönyvet írt tanszéki kollégáival közösen. A Nemzeti Tankönyvkiadónál írt Nemerkényi Antallal közösen több tankönyvet az általános iskolás és a középiskolás korosztály számára is Magyarország földrajza címmel. Könyveinek közérthető, világos stílusa, logikus felépítése hamar népszerűvé tette azokat az olvasói körében. Egyik legfontosabb műve a Fodor Lászlóval és Bernát Tivadarral írt és 1973-ban megjelent "Világvárosok, nagyvárosok" című könyv.

Kedves Professzor Úr Isten éltessen!

Dr. Forman Balázs

Utolsó frissítés: 2018.11.30.