Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

OTKA kutatás: Megvalósult és elmaradt szinergiák a fejlesztéspolitikában

Varga Ágnes, Jeney László és Korompai Attila egy nagyszabású kutatásban vett részt a sikeres pályázattal elnyert, 2012-től elindított "Realized and missed synergies in development policies. Effects of EU and domestic development aid in geographical framework" című OTKA égisze alatt. A kutatómunkacélkitűzése az Encsi járásba érkező fejlesztési támogatások hatékonyságának vizsgálata. A kutatás során kapcsolatba léptünk a település-, vidék- és területfejlesztésben érintett országos, regionális, megyei, járási és települési szintű fejlesztési támogatásban érintett szereplőkkel. Az OTKA kutatás kapcsolódik a korábban elkezdett Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által finanszírozott Egyetem – Térség Partnerségi Programhoz, melynek keretein belül a Budapesti Corvinus Egyetem az Encsi járással működik együtt.

Komolyan véve az együttműködést az Encsi járással Varga Ágnes és Jeney László hagyományosan nagy sikerrel szervezi meg a gazdaságföldrajzi terepgyakorlatot az abaúji/csereháti területre. A hallgatók körében népszerű terepgyakorlat célja, hogy a Corvinus hallgatói megismerkedjenek a falukutatás terepi módszereivel és a leghátrányosabb helyzetű járások egyikének társadalmi–gazdasági helyzetével. Szintén az együttműködés alapján "A biogazdálkodás marketingstratégiája hátrányos helyzetű térségekben a BioSzentandrás program példáján" címmel tanulmányi versenyt szerveztünk.

A projekt zárótanulmánya elérhető a következő honlapon.

Duna-menti térségek gazdaságföldrajzi elemzése, fejlesztési stratégiája

Egyetemek közötti együttműködés részeként Korompai Attila részt vett a BME-vel közös egyetemközi WATERISK projekt kidolgozásában. A Tanszék az alábbi két téma kidolgozásával járul hozzá a projekthez:

 

  • A településszerkezet és a népességszám változása, valamint a településtípusok vízellátottsági jellemzői
  • Előrejelzési számítások a WATERISK projekt térségeire

 

Központunk tanulmányt készített „A dunai hajózás gazdaságföldrajzi környezete” címmel, a kutatás koordinátora a BCE Marketing Intézete.

Korompai Attila a Donauregionen + Interreg Projekt keretében a Duna menti magyar megyék fejlesztési stratégiáinak településhálózati, humán erőforrás és gazdaságfejlesztési részeinek nemzetközileg összehangolt kutatásában vett részt, közreműködött több határ menti térség határon átnyúló fejlesztési stratégiájának megalapozásában, fejlesztési forgatókönyvek kidolgozásában.

A kohéziós politika, valamint a területi tervezés elméleti és módszertani hátterével, a virtuális terekkel kapcsolatos kutatásoka  tananyagfejlesztés mellett a Központ háttérintézményi kapcsolatainak előkészítését szolgálják.

A Marketing Intézet kérésére a Gazdaságföldrajz Tanszék részéről Tózsa István és Korompai Attila részt vesznek a Csepeli-szabadkikötő marketingstratégiájának elkészítésében.

Archív környezetgazdaságtani projektek

Utolsó frissítés: 2018.11.30.