Aktualitások

EURAM 2019 konferencia

2019. június 26-28 között került megrendezésre Lisszabonban az idei Euram konferencia, amely az "Exploring the Future of Management" címet viselte. Az esemény az európai kutatók egyik legkiemelkedőbb nemzetközi konferenciája a gazdálkodástudományok terén. A konferencián tanszékünket Dr. Habil. Hortoványi Lilla, Dr. Szabó Zsolt Roland, Csukás Máté és Horváth Dóra képviselték. A konferencián Dr. Szabó Zsolt Roland és Horváth Dóra "Fintech start-ups and retail banks: How to successfully integrate structural and contextual ambidexterity" c. cikkükkel Best Paper díjat nyertek.

 

 

Konferencia beszámoló

„Az intelligens, fenntartható és inkluzív társadalom fejlesztésének aspektusai: társadalmi, technológiai, innovációs hálózatok a foglalkoztatásban és a digitális gazdaságban” c. kutatás keretében a BCE Gazdálkodástudományi Kar EFOP 3.6.2. „ipar” kutatócsoportja „A digitális gazdaság perspektívái: a digitálizáció és az ipar 4.0 hatása a gazdálkodó szervezetekre, a foglalkoztatásra, és a városi életminőségre” címmel szakmai konferenciát rendezett 2019. május 30-án.

A rendezvény célja az volt, hogy a meghívott kerekasztal partnerek segítségével a résztvevők a digitális gazdaság lehetőségeit, kihívásait, valamint azok feloldási formáit járják körül.

A rendezvény első blokkjának fókuszában a „Munkapiaci kihívások” állt, amelyet Majó-Petri Zoltán (Szegedi Tudományegyetem) moderált. A panel tagjai voltak névsorban: Cserháti Ilona (Budapesti Corvinus Egyetem), Andor László (Budapesti Corvinus Egyetem), Szabó Zsolt Roland (Budapesti Corvinus Egyetem), és Tátrai Márk (GKI Gazdaságkutató Zrt.)

Az első panel tagjai olyan kérdéseket jártak körül, mint:

-   Hogyan alakul át a munka világa? Mire készüljünk és mire készítsünk fel?

-   A digitális világban tudjuk-e mit szeretnének a munkavállalók? Változott-e ez érdemben a hosszú XX. század után?

- Milyen határterületek kerülhetnek előtérbe a munkaerőpiacon?

- Átalakul-e a HR munkája, ki kezelje a kiégést vagy a családbarát és fenntartható munkahelyet?

-   Milyen hungarikummal számoljunk, és hogyan kezeljük ezt akadémiai oldalról?

A második panelban a „Jövő városa” kérdéskörét vették nagyító alá a szakértők Nagy Zoltán (Miskolci Egyetem) moderálásával. A panel tagjai voltak Czékmann Zsolt (Miskolci Egyetem), Kulcsár Sándor (INFOTÉR Egyesület), Lados Mihály (MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont), Szendi Dóra (Miskolci Egyetem), valamint Z. Karvalics László (Szegedi Tudományegyetem).

Az alábbi kérdések megvitatására került sor, mint:

Mit jelent a smart city? Mennyiben új fogalom, mennyiben régi értékek, célok jelennek meg a fogalommal kapcsolatban?

- Milyen kihívások állnak a városfejlesztések előtt? Mi lehet adoptálható Magyarországon?

- Smart city-k jogi szabályozásának helyzete, feladatok, kihívások napjainkban?

- Milyen társadalmi hatások prognosztizálhatók? Mennyiben részesül mindenki az előnyeiből?

A rendezvényen számos hazai kutatóhely képviselte magát, s nemcsak az eredmények megosztására volt nagyszerű lehetőség, hanem a vélemények ütköztetésére, a gondolatok kibontakoztatására, egymás inspirálására is.

Corvinus-os részvétel az Ecole de Management de Normandie kutatási napján

Az Ecole de Management de Normandie és a Budapesti Corvinus Egyetem közötti együttműködés keretében a Kutatási Igazgatóság szervezésében Hortoványi Lilla a Vezetés és Szervezés Tanszék vezetője és Kállay László a Kisvállalkozás-fejlesztési Központ igazgatója június 19-én részt vettek a társintézményben tartott kutatási fórumon.

A fogadó intézmény munkatársai közül Roland Condor, Mathilde Aubry és Lofti Karoui vezetésével a kutatók a digitális átalakulás szervezési és vezetési hatásait, a kis- és középvállalkozások növekedési útjait, illetve kihívásait, valamint a mezőgazdasági vállalkozások kérdésköreit vitatták meg egy plenáris ülésen, majd szekciókban. A megbeszélések során több konkrét kutatási együttműködés lehetőségét tárták fel, például közös, összehasonlító kérdőíves felmérés formájában.

A látogatás második napján több helyi vállalkozás megismerésére volt lehetőség egy normandiai kirándulás keretében.

Vállalkozásindító Duna mesterkupa verseny

A verseny május 8-án 9:50 és 13:10 között az E 3001 előadóteremben került megrendezésre. A mesterkupa célja, hogy:

  • ösztönözze a hallgatókat új vállalkozások indítására
  • bemutassa a hallgatók felkészültségét egy vállalkozás tudatos indítására
  • versenyeztesse a hallgatók által kidolgozott életképesnek ígérkező (piackutatással validált) új vállalkozások üzleti koncepcióját
  • teremtsen lehetőséget további inkubációs lehetőségek elnyerésére
  • felkészítse a hallgatókat hasonló vállalkozási versenyekre

A kupán elért helyezettek:

1. helyezett lett a "BE INSIDER" csapat (BCE képviseletében): Chikán Zsombor, Meretei Márkó, felkészítő tanár Dr. Szabó Zsolt Roland.

Megosztott második hely: Family Finances BCE és Shared Flat Management CEMS.

Megosztott harmadik hely: CROWD FUNDING BCE és BOOLEAN CONSULTING BCE.

A versenyt Vecsenyi János szervezte és összesen 9 csapat indult a megmérettetésen.

A kockázati tőkét képviselő zsűri tagjai a következők voltak:
Baranyai Gábort (üzleti angyal, CEMS vendégprofesszor)
Dr. Kozma Andrea inkubátor menedzser
Németh Gergely (tanácsadó, COVA).

Gratulálunk a helyezetteknek!

Mini-esettanulmány versennyel ért véget a SIM kurzus

2016 december 6-án mini-esettanulmány versennyel ért véget a SIM (Strategic International Management) kurzus. Minden csapat az oktatók és a zsűri várakozásain felül teljesített. Kiemelten gratulálunk a "döntő" nyertes csapatának: Salamon Gábornak, Czili Bettiának, Fodor Balázsnak és Müller Tímeának. 

Egyben köszönjük támogatóinknak: a  MET-nek és a Vodafone-nak, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetés és Stratégia Tanszéke ismét delegálhat csapatot rangos nemzetközi versenyre.

KIBU Talent és Lift program jelentkezés

Ismét nyitva áll a lehetőség tehetséges csapatok előtt, hogy jelentkezzenek a Talent programba, a KIBU ötletfejlesztési programjába. A KIBU ötletfejlesztési programjába olyan csapatok vagy egyéni fejlesztők jelentkezését várják, akik egy innovatív ötlettel rendelkeznek és készen állnak létrehozni az első prototípust vagy proof of conceptet. Ha valaki egyedül vinné végig a projektjét, akkor nyitva áll előtte a KIBU Lift, egy 3 hónapos prototípus fejlesztő program önálló alkotóknak.

További részletek az alábbi linken érthetők el:

KIBU Talent program:  http://kibu.hu/hu/talents/about

KIBU Lift: http://kibu.hu/en/lift/about

Harmadik helyezés a Susánszky János Esettanulmány versenyen

A Susánszky János Esettanulmány verseny idén szeptember 29-30.-n került megrendezésre a Miskolci Egyetem Gazdálkodástudományi Kara szervezésében. A Budapesti Corvinus Egyetemet Fodor Balázs, Etédi Benjámin, Müller Tímea és Szlovencsák Viktor képviselte és a két napos versenyen harmadik helyezést értek el. A versenyen idén egyetemünkön kívül a Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni  Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Pannon Egyetem vettek részt, akik közül elsőként a miskolci csapat, másodikként pedig a BME csapata végzett. A különdíjat a kolozsvári csapat vihette haza. A verseny támogatói a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány, a Morgan Stanley és magánszponzorként Üszögh Lajos, a MIVÍV Kft. vezérigazgató-helyettese.

Az esettanulmány megoldásával a négy fős csapatok a vízszolgáltatók teljesítménymenedzsment rendszerének, mint vezetői keretrendszernek a kialakítására tettek javaslatot 10 órás felkészülést követően. Az esettanulmányt idén is a Vezetéstudományi Intézet munkatársai, Veresné Dr. Somosi Mariann és Dr. Molnár Viktor szerkesztették.

A verseny részleteiről és a felkészülésről Szlovencsák Viktort kérdeztük meg:

Hogyan készültetek fel a versenyre?

A csapat három tagja is jár SIM kurzusra, ahol esetmegoldásokkal foglalkoznak az órák alatt, én pedig már tavaly is részt vettem ugyanezen a versenyen, amikor első helyezést sikerült elérni.

Mennyi időtök volt a helyszíni felkészülésre, prezentáció elkészítésére?

Nagyon szoros volt az idő, kb 10 óránk volt rá, hogy a javaslatunkat elkészítsük és prezentálható formába öntsük. Elég eseménydús volt, mondhatni egyik kezükben pizza volt, másikban laptop billentyűzet.

Miről szólt az eset?

Víziközmű társulatok teljesítményértékelési rendszerét kellett terveznünk, a megoldásban BSC-t alkalmaztunk és megterveztük az implementálást is. Külön érdekes volt, hogy a zsűritagok között is volt a miskolci víziközmű vállalat vezetője is. Nagyjából 15 percünk volt prezentálni, amit követett egy 10 perces komolyabb vita, nagyon gyakorlatias párbeszédek folytak a prezik után is.

Hogyan zajlott le maga az esemény?

Csütörtökön kaptuk meg a kidolgozandó esetet. Másnap, pénteken prezentáltunk, szerencsére másodiknak, így az utánunk következők prezijét is végig hallgathattuk, roppantul tanulságos volt. A prezentálások után volt zárófogadás a végén ahol a többi csapattal egymásnak visszajelzést tettünk.

Köszönöm a beszélgetést és gratulálunk a csapatnak a dobogós helyezéshez, valamint a felkészítő tanároknak: Hortoványi Lillának, Kraft Anikónak, Kollár Péternek és Nagy Tamásnak.