Január - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Dékáni köszöntő

Kedves Hallgató!

Gratulálok Önnek a sikeres felvételijéhez és köszöntöm Önt. Igazán jelentős teljesítményt nyújtott azzal, hogy bejutott az ország egyetlen Közgazdaságtudományi Karára, a Budapesti Corvinus Egyetemre.

Ha az egyik alapszakunkra nyert felvételt, akkor Ön most válik igazán felnőtté. Élete jelentősen megváltozik azáltal, hogy bekerült az Egyetemre, és talán ezzel együtt el is költözött a szülői házból. Nem lesz többet magatartás és szorgalom jegye, nem lesz osztályfőnöke, aki megmondja, hogy mit és hogyan lehet.

Ha Ön a mesterszakjaink egyikére jutott be, akkor még büszkébb lehet magára. Olyan kis létszámú, de válogatott közösségbe került, ahol a jövő gazdasági vezetőit, elemző közgazdászait, aktuáriusait és pénzügyi modellezőit képezzük.

Az Egyetem korlátlan lehetőségeket és hatalmas kihívásokat tartogat a hallgatók számára. Önnek kell megtalálnia a helyét, eredményesen igazodni a követelményekhez az egyetemi közösségben, a tanárok és a diákok között. Találkozni fog a tanárai között volt miniszterekkel, vezérigazgatókkal és a gazdasági élet más vezetőivel, a közgazdaságtudomány kutatóival, világlátott professzorokkal. A fiatal tanárok egy része tegeződik a hallgatókkal, mely a leendő kollegiális kapcsolat jele. Ilyen esetben elfogadhatja a felkínált tegeződést, ami más hangnemű, mint a baráti társaságban megszokott.

Az első félév a „bemelegítést” szolgálja. Az első hetekben meg kell tapasztalnia, hogy Önnek mennyi egyéni tanulásra van szüksége. Mivel nincs heti számonkérés, Önre hárul az, hogy minél hamarabb felmérje saját tudását. Az egyetemi tanulás nagyon igényli az Ön alkotó hozzáállását. Minden tanár próbál betekintést nyújtani egy hatalmas témakörbe, és néhány kapaszkodót ad a téma megértéséhez. Mivel Önök különböző előképzettséggel jöttek, előfordul, hogy Ön mindent ért, és sok ideje marad szakkollégiumi munkára, sportra, szórakozásra.

Vannak olyan hallgatók is, akik eddig sikerrel vették az akadályokat, és most itt derül ki, hogy számukra kevés az előadás és a szeminárium követése a tananyag feldolgozásához és megértéséhez. Ha ezt tapasztalja, akkor vállaljon még nagyobb erőfeszítést a mielőbbi felzárkózáshoz. Megéri, ha az elején vesz nagy lendületet, és ne feledje, hogy később megtérül ez a „befektetés”.

A további félévek során biztosan megtalálja azokat a tantárgyakat, résztémákat, amikben jobban elmélyül. Tudományos diákköri dolgozatot írhat, csatlakozhat tanárokhoz, akik kutatási témákat hirdetnek meg. Karunkon számos szakmai közösség van, amelyek rendezvényein speciális ismereteket szerezhet, amik jól kiegészítik a tanulmányait, segítik majd az álláskeresést.

Hogy mennyit tanul tőlünk, az már Önön múlik. Nem csak az órákon leadott tananyag és az ajánlott könyvek, a felsorolt cikkek számítanak, hanem az életszemlélet, a tapasztalat, amibe betekintést nyerhet. Választhat közülünk témavezetőt, akinek segítségével a végzéshez közeledve szakdolgozatot ír. Ez a témaválasztás a jövendő karrierje szempontjából nagyon fontos.

A Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karán töltött évek lesznek felnőtt életének legszabadabb évei, mert a tanulással töltött idő nemcsak küzdelem, hanem rengeteg pozitív tapasztalat megszerzésének lehetősége, és közben életre szóló barátságok is szövődnek.

Kívánok Önnek tartalmas, eredményes egyetemi éveket!

 

Budapest, 2016. július 25.

 

Dr. Kovács Erzsébet s.k.

dékán

 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.