Június - 2017
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
27 28 29 30  

A Windows XP és Office 2003 támogatottsága 2014. 04. 08.-án lejárt!

Áttérés folyamata a Pesti Campus dolgozói gépein

A support időszak lejártával 2014.04.08. után potenciális veszélyekkel jár, ha valaki Windows XP operációs rendszeren marad, összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

Biztonság

A Windows XP kritikus frissítések nélkül sérülékennyé válhat a vírusok, kémszoftverek és egyéb kártékony szoftverekkel szemben amelyek ellophatják, vagy tönkretehetik cégének adatait, információit. Önmagukban a vírusirtók sem fognak kellő biztonságot biztosítani miután a Windows XP támogatása véget ér.

Megfelelés

Azon cégeknek biztonságos rendszer kell, melyek különböző külső felek által felügyelt adatbiztonsági normáknak kell megfeleljenek. A támogatás megszűnése után nem fogják ezeket a elvárásokat teljesíteni.

Szoftver fejlesztői támogatás hiánya

Számos szoftver fejlesztő cég nem fogja a termékét tovább támogatni Windows XP-n a rendszeres frissítések megszűnése után. Az új Office például már egyáltalán nem támogatott Windows XP-n és nem is fut rajta.

Hardver gyártók támogatása

A legtöbb hardver gyártó is meg fogja szüntetni eszközeinek támogatását Windows XP-n. Ennek megfelelően driverek sem fognak Windows XP-hez megjelenni és az újabb hardverek nem lesznek használhatóak.

Gyakori kérdések a Windows XP End Of Supporttal kapcsolatban

Mit jelent az, hogy End of Support?
Az "end of support" kifejezés magyarul azt jelenti, "támogatás megszűnése".

Mit jelent ez a Windows XP esetében?
A Windows XP esetében ez azt jelenti, hogy 2014.04.08. után a kritikus frissítések nem lesznek elérhetőek Windows XP operációs rendszerekre.

De az XP-s gépek még működni fognak, be lehet őket kapcsolni?
Igen.

Tehát 2014.04.08. után a Windows XP-k mind sebezhetőek lesznek?
2014.04.08.-án utóljára lesznek elérhetőek kritikus frissítések Windows XP-re. Ezt követően egy hónappal, májusban viszont már a kritikus frissítések nem fognak Windows XP-re megérkezni.

A Microsoft pénzért sem fog a továbbiakban támogatást biztosítani?
A Microsofttal szerződést kötő, elsősorban nagyméretű vállalatok számára biztosítva lesz a lehetőség, hogy továbbra is támogatást kapjanak Windows XP-hez. Ennek azonban a költsége az idő múlásával exponenciálisan nőni fog és hamar eléri azt a szintet, hogy minden cég számára kedvezőbb lesz modern operációs rendszerekre.

Biztos lesznek, akik ezeket a frissítéseket, majd a neten ingyen elérhetővé teszik. Ez megoldhatja a problémát sokak számára nem?
Az interneten elérhetővé tett későbbi frissítések tartalmának minőségét nem lehet garantálni, így akár kártékony kódot is tartalmazhatnak, mely adatvesztéshez is vezethet.

A mi számítógépeink nincsenek az internetre kapcsolva. így nem érinti őket ez a probléma ugye?
A vírusok és egyéb kártékony kódok mobil eszközökön és adathordozókon (például pendrive, CD, DVD) keresztül is megfertőzhetik a számítógépeket.

Mi elsőosztályú víruskeresőket és malware szoftvereket használunk. így nem érhet minket baj ugye?
Ez így lenne, ha nem léteznének olyan támadások, amelyek már akkor megtámadják a számítógépet, amikor még a víruskeresők és a malware szoftverek még nem indultak el. Ezek a támadások még az operációs rendszer bootolása előtt akcióba lépnek (ezért bootkitnek nevezik őket) és ugyanúgy kárt tehetnek a gépekben.

További hivatalos információk a Microsoft oldalán olvashatóak.

Forrás: TechNetKlub

Utolsó frissítés: 2016.07.28.