Június - 2019
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 27 28 29 30
A V4 és a Közép-Európai Kezdeményezés magyar elnöksége| 2013.10.08.

Beszámoló a Gyakorlati Diplomácia Társasága idei nyitóelőadásáról, vendégünk Heizer Antal, a KEK nemzeti koordinátor-helyettese a Külügyminisztériumban volt.

A 2013/2014-es tanév nyitóelőadásán egy mondhatni régi ismerős látogatott el hozzánk a Budapesti Corvinus Egyetemre. Vendégünk Heizer Antal, egykori pozsonyi nagykövet volt, aki jelenleg a KEK nemzeti koordinátor-helyettese a Külügyminisztériumban. A téma pedig Közép-Európa volt, amely „természetes közegünk”, mégsem foglalkozunk vele kellőképpen eleget.

Pedig a térség kiemelten fontos 2013-ban Magyarország számára, olyannyira, hogy az idei évet Közép-Európa Évévé nyilvánították, és a Külügyminisztériumban létrehozták a KEÉV Titkárságot. Mi ennek az oka? Nem más, mint hogy jelenleg hazánk egyszerre tölti be az elnöki pozíciót a Közép-európai Kezdeményezésben és a Visegrádi Együttműködésben. A két szervezetről nem sok szó esik a mindennapi életben, holott komoly szerepet töltenek be a tagországok életében, és mindkettő fontos segítséget nyújtott/nyújt számukra a rendszerváltás utáni felzárkózáshoz, fejlődéshez és euroatlanti integrációhoz. Ezért gondoltuk úgy, hogy érdemes ilyen témában előadást szerveznünk, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet a két együttműködésre és a magyar elnökségekre.

Egy rövid bemutatkozás után Heizer úr az előadásában összefoglalta a KEK és a V4 működését és feladatait. Megtudtuk, hogy utóbbi nem rendelkezik intézményekkel, „csak” egy finanszírozási alapot hoztak létre a felek Nemzetközi Visegrádi Alap névvel. Jelentős lépés, hogy ehhez egyre több nyugati ország is szeretne anyagilag hozzájárulni, így kívánják közvetve támogatni a Keleti Partnerség és a Nyugat-Balkán országainak integrációját. Nagy hangsúlyt kap továbbá mindkét szervezetben a közös érdekképviselet az Európai Unióban, és a különböző területeken (pl. mezőgazdaság, K+F, mobilitás, kultúra, hadászat) való együttműködés. Mindezekre példákat is hallottunk előadónktól, majd a V4-es magyar elnökség prioritásairól esett szó.

A politikai változások ellenére a tagországok elkötelezettek amellett, hogy Közép-Európát hangsúlyozni és láthatóvá kell tenni globális szinten. Magyarország ezt kb. 35 KEK-es és 130 V4-es rendezvény során teszi meg, és mindent megtesz annak érdekében, hogy sikereket érjen el. Érdemes lesz tehát a jövőben is figyelemmel kísérni Közép-Európa Évét!

Utolsó frissítés: 2012.02.16.

femdom-mania.net femdom-scat.net hot-facesitting.com