Október - 2019
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

A University College Londonnal való együttműködés (IMESS program)

International Master’s in Economy, State and Society (IMESS)

 

Az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló Erasmus Mundus program külföldi hallgatók számára kínál kettős diplomát. A nyertes pályázat előkészítésére 2005 és 2007 között került sor. A konzorciumban a vezető szerepet a brit University College London játssza, a tagok pedig Közép-Európai vezető egyetemei közül kerülnek ki, úgy mint Charles Egyetem (Prága, Csehország), Helsinki Egyetem (Helsinki, Finnország), Jagelló Egyetem (Krakkó, Lengyelország), University-Higher School of Economics (Moszkva, Oroszország), Tartu Egyetem (Tartu, Észtország).

Az International Master’s in Economy, State, and Society (IMESS) program egy kizárólag angol nyelvű, két éves mesterképzés. A program nagy hangsúlyt fektet a nyelvi felkészítésre is (cél, hogy a végzettek a választott ország nyelvén is tájékozódni, kutatni legyenek képesek). A hallgatók tanulmányaikat a program első évében a londoni University College London oktatási intézményében, a második évben pedig a választott közép-kelet-európai egyetemek egyikében végzik, így a BCE-n is. A program sikeres abszolválása után a hallgatók a University College London és a második év oktatási intézménye által kiállított kettős diplomát kapnak. Az Erasmus Mundus oktatási program támogatása lehetővé teszi, hogy a jelentkezők az Európai Unió által biztosított ösztöndíj csomagokra pályázzanak, és azok keretében végezzék el a képzést.

Az IMESS program első évében a hallgatók a londoni University College London oktatási intézményben kapnak erős elméleti hátteret, amit aztán a második évben, saját kutatásuk összeállításában használnak fel. A kötelező módszertani modulok mellett a hallgatók a specializációjuknak megfelelő választható tanegységeket végzik, kijelölik diplomamunkájuk témáját és rendszeres konzultációra járnak. A program második évében a hallgatók tanulmányaikat a fent felsorolt oktatási intézmények egyikében folytatják. A specializációjuk kötelező módszertani és választható tanegységeinek elvégzése, valamint a nyelvi modulok teljesítése mellett a fő hangsúlyt a szakdolgozat elkészítése kapja. Az IMESS program erősen kutatás-orientált jellegét mutatja, hogy a hallgatók a program profiljához tartozó, egy releváns témában elkészített empirikus vizsgálatokra épített diplomamunkát készítenek. A szakdolgozat a londoni University College London és a második év intézményében kijelölt témavezetők segítségével készül el. A szakdolgozatról mindkét egyetem bírálatot készít, a védés pedig a második év oktatási intézményében történik.

A konzorcium tagjai fontosnak tartják, hogy a program oktatásszervezési, adminisztratív és egyéb feladataival kapcsolatos teendőit közösen lássák el, ezért a partneregyetemek kijelölt képviselői a félévente összeülő Program Committee és Management Board keretében találkoznak. Míg a partnerek a Program Committee keretében egyeznek meg például a végzős IMESS hallgatók végső diplomajegyéről, a Management Board célja, hogy a partnerek - a hallgatók visszajelzései alapján - megvitassák a program továbbfejlesztésének lehetőségeit.

Az IMESS program magas színvonalú képzést nyújt, versenyképes végzettséget ad és biztosítja azt a ritka lehetőséget, hogy a hallgatók az európai térség két fontos régiójában is élettapasztalatot szerezzenek. A program nemzetközi elismertségét mutatja, hogy a hallgatók a világ különböző országaiból érkeznek (például az Egyesült Államokból, Kanadából, a Kínai Népköztársaságból, Argentínából, Németországból, Spanyolországból, Finnországból, Oroszországból, Ukrajnából, Szerbiából vagy Horvátországból) és pozitív véleménnyel vannak a program nyújtotta lehetőségekről. Néhány vélemény a BCE-n végzettektől:

„Az IMESS program lehetőséget adott arra, hogy a nemzetközi gazdaság és üzleti élet megértéséhez szükséges tudásra szert tegyek, valamint, hogy Londonban, a világ egyik legjelentősebb gazdasági és üzleti központjában, és közép/kelet-európai térség egy jelentős városában éljek. A program akadémiai követelményei magasak, a feladatok megfelelő szintű teljesítése mellett azonban szerencsére volt időm és lehetőségem a londoni és a budapesti üzleti élet több képviselőjével megismerkedni és kapcsolatot kialakítani. A világgazdaság globalizációja, valamint a kínai vállalatok egyre növekvő tengerentúli beruházása meggyőzött arról, hogy karrieremet a nemzetközi kereskedelem és befektetés területein építsem. Meg vagyok győződve arról, hogy az IMESS programban megfelelő felkészítést kaptam arra, hogy a rám váró kihívásokkal sikeresen szembenézzek.” Qin Huang (Kínai Népköztársaság), Economics and Business specializáció, UCL/BCE (2007- 2009)

Bővebb információ a programról itt elérhető.

 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.