Május - 2018
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 27
28 29 30 31  

Kutatási Projektek

Az egyetemi-kutatások eredményeinek gazdasági hasznosítása a BCE Innovációs Központ esetében jellemzően vállalati együttműködés formájában valósul meg. A megrendelő cégek, az alvállalkozók, az egyetemi szervezetek tevékenységének koordinálása nagyon fontos, nem kevésbé az állami forrásokhoz jutás elősegítése pályázatok útján, továbbá az innovációs járulék célszerű fejlesztési felhasználása.

Az együttműködő vállalatok hosszú listáján termelő és szolgáltató, multinacionális cégek vagy kisvállalkozások egyaránt szerepelnek. Ágazati szempontból jelentős számban működünk közre kereskedelmi, élelmiszeripari, informatikai, távközlési vállalatok fejlesztéseinek megvalósításában.

Az Innovációs Központ a közös projektek lebonyolítása során a piacképesnek ígérkező kutatási projektek kiemelésén túl a megfelelő partnerek, alvállalkozók, egyéb közreműködők felkutatásában, a szükséges egyeztetések lebonyolításában és az esetek többségében a szerződéskötésben is részt vesz. A projekt lebonyolítása során az innovációs transzferszervezet projektvezetési tanácsadást és a projektek komplex menedzselését is vállalja. A vállalati technológia transzfer tevékenységünk jelenleg alapvetően három területre koncentrálódik.

1.    A termékfejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó transzfer tevékenység.

Néhány projekttémát felsorolunk, melynek megvalósításában részt vettünk:

  • tejipari melléktermékek hasznosítása
  • gluténmentes gyorsfagyasztott félkész termékcsalád kifejlesztése
  • mélyhűtött termékek előállítása során jelentkező mikrobiológiai problémák megoldása
  • új tésztacsalád kifejlesztése
  • polifonos komponensek vizsgálatára alkalmas analitikai módszerek kidolgozása

2.    Rendszeresen feladatként jelentkezik a különböző mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek mintavizsgálata. A számos megrendelő között találhatók nagyobb élelmiszerkereskedelmi cégek és kisebb vállalkozások egyaránt. A vizsgálatok – egyebek mellett – kiterjednek például a zöldség-gyümölcs termékek peszticid kocentráció vizsgálatára, a pék- és cukrásztermékek mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálatára, stb.

3.    A Központ igen szerteágazó témakörökben végez általános transzfer tevékenységet. Koordinációs munkát végeztünk – többek között – az alábbi területeken:

  • a magyar élelmiszer-, háztartási- és vegyipari termékpiac folyamatos elemzése
  • a digitális műsorszórásra való átállás szocioökonómiai feltételeinek vizsgálata
  • a villamos energia piac alakulása a kisfogyasztói szegmens vonatkozásában
  • a baromfiipari technológiából származó elfolyóvíz környezetvédelmi kezelése
  • konzerv kutya- és macskaeledel gyártástechnológiájának fejlesztése
  • a tej összetételének változása a takarmányozás függvényében
  • IPTV tartalomkezelő megoldás kialakítása
  • mérési módszerek kidolgozása áruházi higiéniai állapotvizsgálatra, stb.

Utolsó frissítés: 2012.06.06.