Július - 2017
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
25 26 27 28 29 30
31  

Hallgatói userguide

A BCE központi felhasználó kezelő rendszere

2002. szeptemberétől az egyetemi informatikai szolgáltatásokat egy rendszerbe integrálva vehetik igénybe hallgatóink.

Minden hallgatónk saját egyetemi azonosítóval és jelszóval kell, hogy rendelkezzen. Amennyiben valaki még nem kapta meg, az a Sóház ügyfélszolgálatán (fszt. 15.) veheti át.

A cusman.uni-corvinus.hu oldalon mindenki megnézheti és beállíthatja az általa használt informatikai szolgáltatások paramétereit.

A rendszer által nyújtott szolgáltatások az alábbiak lehetnek:

- Központi felhasználó adminisztráció
- Központi levelezés (egyetemi email cím)
- Központi autentikáció (egyetemi gépekre belépés)
- Központi háttértár szolgáltatás (max. 250 MB)
- Telnet használat
- Személyes weblap
- Terminál szerver hozzáférés
- VPN-hozzáférés

A személyes weblap, a VPN hozzáférés és a Telnet használat kivételével minden szolgáltatás alapszolgáltatásnak minősül, vagyis minden hallgató igénybe veheti bármelyiket.

Amennyiben valaki saját weblapot szeretne az egyetemi szerveren, vagy használni szeretné a VPN-t, a Telnet-et vagy ftp-t, akkor ezeket a szolgáltatásokat külön kell igényelni az ügyfélszolgálaton.

Saját központi tárhely elérése egyetemi rendszeren belülről:
Miután bejelentkeztünk valamelyik egyetemi számítógépre a saját azonosítónkkal és jelszavunkkal, a szokásos meghajtókon kívül látnunk kell egy S- és egy T- meghajtót is. Az S: az a saját, a T: pedig egy temporális (ideiglenes) tárhelyre mutat.

Saját központi tárhely elérése egyetemi rendszeren kívülről:
A központi háttértár elérhető bárhonnan ftp-vel (nem csak az egyetemi gépekről) a storage.uni-corvinus.hu címen. Az ftp használata helyett, azonban javasoljuk a titkosított WinSCP használatát.

Amennyiben valaki ezt szeretné használni, előtte aktiváltatnia kell a Telnet szolgáltatást (e-mailben a ugyfelszolgalat(kukac)uni-corvinus(pont)hu címen), ugyanis ez a szolgáltatás csak külön kérésre kerül bekapcsolásra.

A központi ideiglenes tárhely ftp-vel való bejelentkezéskor is elérhető a legfelső (gyökér) könyvtárban bkaetmp név alatt.

A T-meghajtó - avagy az ideiglenes tárhely:
Saját azonosítóval való bejelentkezés után a számítógép T-meghajtója egy - az egyetem központi szerverén lévő - temporális könytárra mutat. Ez a könyvtár ( vagyis a T-meghajtó, avagy T-drive) egy mindenki által használható közös tárhely, ideiglenes anyagok tárolására. VIGYÁZAT, az itt tárolt anyagok meghatározott idő után törlésre kerülnek! Azokat a nagyobb méretű állományokat célszerű ide rakni, amelyek nem férnek el a saját 250 MB tárhelyen, de ideiglenesen el kell valahová helyezni, hogy máshonnan később hozzáférhető legyen ( pl. CD-re írás esetén).

Amennyiben ezen belül valaki létrehoz egy alkönyvtárat vagy file-t, azt alapból csak ő tudja megnyitni, de a felhasználó módosíthatja a hozzáférési jogosultságokat, hogy mindenki hozzáférjen.

Levelezés

Az egyetemi levelezőrendszer weben keresztül is elérhető a http://webmail.uni-corvinus.hu/ címen.

Bejelentkezéskor a "user ID" ablakba gépeljük be az azonosítónkat. A password ablakba kell begépelni az azonosítónkhoz tartozó jelszót, majd a "login" gomb megnyomásával lépünk be.

Levelező program használata esetén:
A levelesládákat a felhasználók IMAP4 (Internet Message Access Protocol) protokollon keresztül érhetik el. (A régebbi POP3 -Post Office Protocol- használata nem tiltott, de nem isjavasolt.) Az IMAP protokoll lényege az, hogy bejelentkezéskor nem tölti le a leveleket az adott gépre, ahonnan a felhasználó éppen bejelentkezett, hanem a levelek kezelése a szerverben létező postaládákban történik.

A megoldás előnyei:
- A levelek bármikor, bárhonnan olvashatók. Nincs a POP3-mal szokásos probléma: az este otthon elolvasott levél nem áll rendelkezésre másnap délelőtt a munkahelyen. Emellett további fontos szempont, hogy az egyetemi polgárok nagyobbik részének nincs dedikált munkaállomása.
- A levelek egy böngésző segítségével mindenféle külön konfigurálás nélkül az interneten keresztül is olvashatók pl. nyaralás alatt, konferencia idején, stb.
Megjegyzés:
Ennek feltétele, hogy az adott távoli hálózat megengedje az IMAP protokoll átvitelét.

- Biztonság: nincsenek letöltött levelek, amik különféle gépeken szerteszét kallódnak.

Biztonság
A rendszeresen végzett központi mentések nagyobb védelmet jelentenek hardver hiba, véletlen törlés vagy más hasonló szituációk esetén.

Megjegyzés:
Az IMAP protokoll hátránya, hogy a központi erőforrások korlátozzák a rendelkezésre bocsátható terület nagyságát. Ez ellen a postaládák rendszeres tisztításával, azarchívumok lokális postaládába mozgatásával lehet leghatékonyabban védekezni.

A SIMS rendszerben tárolt postaládákhoz IMAP4 (vagy POP3) protokollt támogató levelező kliens szoftverrel lehet hozzáférni.

A hallgatói laborok

A hallgatók által közvetlenül használható számítógépes laborok a Sóház I. és II. emeletén találhatók. Használatukra jogosultak a BCE- re beiratkozott, érvényes diákigazolvánnyal rendelkező hallgatók.A termek egy részében órarendi órák is vannak, a többit a nyitvatartás ideje alatt / H- CS:08.00- 21.15 óra, P:08.00- 13.00 óra /(áltatában) szabadon használhatják a hallgatók. Az órarendi terhelések és az eseti korlátozások (tanfolyam, vizsga) a termek bejáratánál olvashatók.

A használat előfeltétele: felhasználói azonosító és jelszó.
Ennek intézése a Sóház fszt. 15-ös szobájában történik. A hallgató az igénylőlap aláírásával tudomásul veszi, hogy mind a HUNGARNET, mind az egyetem AUP szabályzatát magára nézve kötelezően elfogadja.

Az órarenden kívüli géphasználat jelenleg díjtalan.

A géptermi gépek működésével kapcsolatos probléma, vagy más adminisztratív probléma jelzése az Ügyfélszolgálatnál lehetséges (7501 mellék).

Hallgatói Laborok munkarendje

Az Egyetem a hallgatók számára, oktatásra, kutatásra használható hallgatói laborokat üzemeltet. A hallgatói laborok hardver és szoftver üzemeltetésének felelőse az InformatikaiSzolgáltató Központ. A laborok szorgalmi időszakban reggel 08.00-tól este 21.15-ig tartanak nyitva, vizsgaidőszakban pedig reggel 08.00-tól délután 16.00-ig. Az oktatási szünetekben anyitvatartás megegyezik a vizsgaidőszakival, kivéve a nyári szünetet, amikor a szolgáltatás szünetel.

Ki és hogyan veheti igénybe a laborokat?
A laborok felhasználása órarend szerinti idősávokra osztott, alapvetően háromféle lehet:
- Órarendi órák tartása: Mindazok a tantárgyak, melyekhez számítógépes laborfoglalkozás tartozik (számítástechnika, statisztika, matematika, marketing, stb.) órarend szerint foglaljáka termeket az adott félévben. Lefoglalása a tanszékek vagy az oktató feladata.
- Eseti előadások, tanfolyamok: Lefoglalása az előadó vagy a tanszék feladata.
- Szabad felhasználás: Alapvetően ez az az időszak, amikor a hallgatók szabadon veszik igénybe a termeket tanulásra, házi feladat elkészítésére, kutatásra.

Cisco Hálózati Akadémia

A Cisco Hálózati Akadémia (Cisco Networking Academy Program, CNAP) egy olyan non-profit szakképzési program és hálózat, amely oktatási intézmények, vállalatok, a kormányzat és a Cisco Systems közötti együttműködés eredményeként jön létre.A Hálózati Akadémia programja számítógépes hálózatok építésére, tervezésére és karbantartásásra tanítja a diákokat. A program felkészíti a diákokat a XXI. századra s egyúttal az Internetes oktatás, az E-Learning lehetőségeinek megtestesítője is.A hálózati akadémiák a 16 év feletti életkorúakat célozzák meg. A tananyag a nappali és a tanfolyamrendszerű felnőttképzésben is felhasználható.A képzés időtartama 4 félév (amit megfelelő körülmények esetén 2 félévre lehet redukálni).A tervezett heti óraszám 4 óra. A diákok a program igazi értékét jelentő, a Cisco Systems által rendelkezésre bocsátott, minden részletében kidolgozott, teljes egészében elektronikus, multimédiás tananyagot tanulják. A Hálózati Akadémiák mindegyikében egy olyan laboratórium áll ahallgatók rendelkezésére, amiben pontosan azok az eszközök találhatók, melyekkel a valódi hálózatok karbantartásakor találkoznak majd tanulmányaik befejeztével. A számonkérést fejezetenként rendelkezésre álló, szintén elektronikus tesztek biztosítják. A 4. szemeszter végén, az ezt igénylő diákok letehetik a nagyon versenyképes minősítést jelentő CCNA (Cisco Certified Network Associate) vizsgát. A Cisco nagyon nagy figyelmet szentel arra, hogy az egyes képzési intézményekben azonos körülmények között és azonos színvonalon tanulhassanak a hallgatók, éppen ezért egy többszintű minőségbiztosítási rendszert dolgoztak ki, aminek minden akadémiának meg kell felelnie.

Utolsó frissítés: 2016.12.13.