November - 2018
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  
Kihívás és flow a köbön| 2017.11.20.

2017. november 20-án három rendkívüli vendéggel két rendkívüli rendezvénynek is otthont adott Egyetemünk. Délután egy szűk körű találkozón a vállalati szféra képviselői hallhattak egy különleges előadást a Csíkszentmihályi Mihály által definiált "flow-élményen" alapuló FLIGBY rendszerről a világhírű tudóstól és Dr. Buzády Zoltántól, a „Flow-Leadership” globális kutatási program és hálózat igazgatójától.

A találkozó háziasszonya Zoltayné Paprika Zita, a Gazdálkodástudományi Kar dékánja volt, s részt vett a rendezvényen Szántó Zoltán oktatási rektorhelyettes úr és Pavlik Lívia kancellár asszony is.

 Csíkszentmihályi professzor úr igen népszerű és már világhírű "flow" elmélete nyomán a magyar-amerikai ALEAS cég olyan szimulációs rendszert fejlesztett ki és működtet egyre nagyobb sikerrel, amely hidat teremt az élet értelmének tartott boldogság, az üzleti profit, valamint a környezeti és társadalmi alapokon nyugvó fenntarthatóság között. Dr. Csíkszentmihályi Mihály pszichológus 1975-ben definiálta a Flow-élményt, melyet a FLIGBY (Flow Is a Good Business for You) az emberközpontú, így a hagyományosnál több szempontból is hatékonyabb vezetői attitűdök és módszerek oktatásába integrált játékos módon.Kora este a Libri rendezvényén Csíkszentmihályi professzor, Al Ghaoui Hesna és Fa Nándor beszélgettek a zsúfolásig megtelt IV-es előadóban Krizsó Szilvia vezetésével. A három kivételes, ám igen különböző embert egy dolog köti össze: mindannyian hisznek abban, hogy csak azáltal vagyunk képesek fejlődni, és kezünkbe venni az életünk irányítását, ha igent mondunk a kihívásokra. Al Ghaoui Hesna, Fa Nándor és Csíkszentmihályi Mihály saját élményeiken és ismereteiken keresztül meséltek arról, miért fontos, hogy félelmeink ellenére, a kudarcok dacára is merjünk belevágni az ismeretlenbe - legyen az olyan extrém helyzetben, mint egy háborús övezetből való tudósításkor, viharban hánykolódva az óceán közepén, vagy éppen a leghétköznapibb tevékenység elvégzése során. Hiszen csak így tudhatjuk meg, hogy a határainknak gondolt falak legtöbbször képzeltek - és így fedezhetjük fel, mi az, ami által kiteljesedhetünk, hogy minél többször megélhessük a flow, avagy a teljes elmélyülés örömét.

"Ha nem magunk szabjuk meg az életutunkat, akkor más, külső hatóerők irányítják a miénktől eltérő célok szolgálatában." Csíkszentmihályi Mihály

Csíkszentmihályi Mihály Prima Primissima és Széchenyi-díjas pszichológus, a Claremonti Egyetem professzora és a Chicagói Egyetem Pszichológia Tanszékének korábbi vezetője. A flow-elmélet atyja, a boldogság és kreativitás egyik legismertebb nemzetközi kutatója. Számos könyv szerzője: Az öröm művészetében a mindennapi élet perspektívájából foglalkozik a flow jelenségével.

Al Ghaoui Hesna a Magyar Televízió munkatársaként több mint húsz országból, köztük számos háborús övezetből tudósított. Riport- és dokumentumfilmjeit több rangos elismeréssel, köztük Prima Primissima díjjal jutalmazták. Félj bátran című új kötetében a félelem természetét vizsgálja.

Fa Nándor a legsikeresebb hazai vitorlázó, az első magyar, aki saját kezűleg épített hajójával körülvitorlázta a Földet. Fa Nándor mindig az ár ellen hajózott - novemberben megjelenő Magad, uram című önéletrajzi könyvében elmesélt története követendő példa mindazoknak, akik úgy döntenek: soha nem adják fel.

 

(Fotók: Vincze Tímea)

Utolsó frissítés: 2018.10.19.