Július - 2018
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
24 25 26 27 28 29
30 31  
Családi Vállalatok Központ a Corvinus Egyetemen| 2016.12.08.

Az új kutatóközpont célja, hogy oktatási és kutatási tevékenységgel segítse a hazai családi vállalkozások megerősödését. A németországi partnerek támogatásával létrejövő központ megalakításáról szóló együttműködési megállapodást ma írták alá egyetemünkön.

A megállapodást Lánczi András rektor, Horváth Péter, a Péter Horváth-Stiftung alapítója és a családi vállalkozásokkal foglalkozó német alapítvány, a Stiftung Familienunternehmen alelnöke, Rainer Kirchdörfer írta alá. A központ létrehozását az egyetem részéről koordináló Drótos György, a Vezetés és Kontroll Tanszék vezetője köszöntőjében arról beszélt, hogy hazánkban a szocializmus évtizedei akadályozták a családi vállalkozások fejlődését, és a rendszerváltás után sem kezdődött meg a téma szisztematikus kutatása. Kiemelte: a német partnerek az évi 100 ezer eurós támogatás mellett a módszertani támogatást és a német tapasztalatokhoz való hozzáférést is biztosítják, és személyesen is részt vesznek majd a központ munkájának irányításában.

Lánczi András, az egyetem rektora is megköszönte a partnerek támogatását. Felidézte, hogy a második világháború előtt hazánkban is sok családi vállalkozás volt, ezek azonban a szocializmusban nem tudtak működni. A rendszerváltás után pedig hiányoztak az ismeretek és tapasztalatok ahhoz, hogy a témát ismét fontosságának megfelelően kezeljék. Emellett az is komoly problémát okoz, hogy hazánkban a mai napig alacsony a vállalkozás presztízse, és kevés fiatal gondolkodik vállalkozás alapításában. Ennek a helyzetnek megváltoztatása az egyetem fontos feladata, ezért is megtiszteltetés otthont adni új központnak – mondta Lánczi András.

A Stiftung Familienunternehmen célja a családi vállalkozások támogatása egész Európában – mondta az alelnök Rainer Kirchdörfer. Konferenciákat szerveznek, tudományos kutatásokat támogatnak és próbálják érvényesíteni a családi cégek érdekeit a politikai döntések megszületése során. Az alelnök a családi vállalkozások német gazdaságban betöltött szerepével érzékeltette az ilyen cégek jelentőségét. Németországban a vállalkozások 91 százaléka van családi tulajdonban, ezek a GDP és a foglalkoztatás több mint feléhez járulnak hozzá, bizonyos szektorokban – például a kiskereskedelemben vagy az építőiparban – pedig meghatározó szereplők. Rainer Kirchdörfer szerint izgalmas kutatási téma lehet, hogy Magyarországon hány ilyen cég van, hogyan működnek és milyen a társadalmi megítélésük – ezért nagy várakozásokkal néz az együttműködés elé.

Horváth Péter, a Péter Horváth-Stiftung alapítója szerint a családi vállalkozások az emberiség legidősebb gazdasági szervezetei, és a számok azt igazolják, hogy ma is jelentős a szerepük. A családi vállalkozások Horváth Péter szerint azért fontosak egy gazdaság életében, mert más cégeknél sokkal hosszabb távon – nem években, hanem generációkban – gondolkodnak. Működésük ezért stabilitást jelent a gazdaságnak és a munkavállalóiknak is. Nem utolsósorban pedig a polgári társadalom felépítésében is kulcsszerepük van. Horváth Péter szerint az alakuló központ legfontosabb feladata a családi cégekkel kapcsolatos tudományos kutatások támogatása, a társadalmi és gazdasági kapcsolatok kiépítése és a nemzetközi tapasztalatok hazai megismertetése.

Utolsó frissítés: 2016.10.20.