Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  
Úr Isten, nyertünk!| 2009.09.10.

Indul a KMOP projekt

 

Tisztelt egyetemi polgárok!

A Budapesti Corvinus Egyetem az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott Közép-Magyarországi Operatív Programba benyújtott pályázatot megnyerte (KMOP-4.2.1/B-2008-001).

A pályázat az alábbi logikai egységekre osztható:

1.    Infrastrukturális fejlesztés, mely tartalmaz informatikai és oktatástechnikai elemeket

2.    Adattárház fejlesztés

3.    Tartalomtár fejlesztés

4.    Meteorológiai adatbázis

5.    Pályázatmenedzsment szoftver

 

A megvalósuló projekt általános célja a BCE oktatási-kutatási tevékenységhez kapcsolódó hallgatói és oktatói IKT rendszerek fejlesztése annak érdekében, hogy a BCE megfeleljen a gazdasági környezet munkaerő piaci igényeinek és a felsőoktatás európai élvonalába emelkedjen. Célunk, hogy a szolgáltatások rendszer szintű integrációja, az oktatói és kutatói munkához kapcsolódó minőségfejlesztés és az adatbázisok konszolidációja révén, az egyetemet képessé tegyük a felsőoktatási központi programokban kifejlesztett rendszerekhez való kapcsolódásra.

A Budapesti Corvinus Egyetem infrastrukturális feltételei zömében kielégítőek, de az információtechnológia fejlődése és az eszközpark természetes avulása az informatikai eszközpark további fejlesztését indokolja. Különösen vonatkozik ez a pályázati kiírással összhangban a központi infrastruktúra azon elemeire, melyek alapjában határozzák meg az oktatási és kutatási tevékenységek zökkenőmentes folytatását.

Az integrált és elektronikus e-tananyag fejlesztését és disztribúcióját lehetővé tevő, valamint a könyvtári és portál rendszerekkel összehangolt módon működő informatikai rendszerek kiépítése és tartalomtár alapú integrációja lehetővé teszi a tartalmak jobb kereshetőségét, verzió-, és hozzáférés kontrollját.

Az egyetemi adatok adattárház jellegű rendszerezése biztosítja az egyetemi minőségbiztosítási és gazdálkodási rendszerek számára releváns adatok kezelését, valamint rendszeres vezetői és kontrolling jellegű riportok készítését, ezzel lehetővé téve a hatékony intézményvezetési mechanizmusok kialakítását.

Az egyetemi informatikai alapinfrastruktúra kritikus helyeken való fejlesztésére az egyetem nem rendelkezik önálló forrással, így arra csak pályázati keretből nyílhat lehetőség. A hatékonyabb oktatási és kutatási munka kialakításának az érdekében elengedhetetlen a hallgatói nyilvántartás, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, rendszerek és eljárások informatikai-technikai feltételeinek kialakítása, fejlesztése. Olyan technológiai, informatikai megoldások bevezetésére kerül sor, melyek képesek a gazdálkodási, tanulmányi, erőforrás-gazdálkodási, és a kutatás-fejlesztési területek integrálására, együttes kezelésére.

A pályázat eredménye továbbá fejlesztési források allokálása a legfontosabbnak ítélt tartalom orientált rendszerekhez.

Az elérendő eredmények között kiemelt fontossággal bír az egyetemi központi rendszerek felkészítése a felsőoktatási központi programokhoz való csatlakozásra (IPv6).

Az egységesebb és funkcionálisan homogénebb oktatástechnikai infrastruktúra részeként a Villányi úti Campuson jelentős fejlesztéseket hajtunk végre összekötve a felújításokkal Itt is kialakításra kerülhet egy integrált videokonferencia-rendszer, mely egyrészt elősegíti a hatékony személyes kapcsolódás kialakítását az európai kutatói szférával és segíti elektronikusan rögzített előadások létre hozását a BCE Villányi úti Campushoz tartozó karain.

A pályázati projekt kiemelt eredménye lesz a jelenleg szigetrendszerként működő tartalomtár alapú e-learning megoldások egységes integrált kialakítása, mely infrastruktúra megteremtésével egyetemünk képessé válik a további Operatív Programok keretében megvalósuló tartalom orientált fejlesztések hatékony befogadására.

A projekt további alakulásáról folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.

 

 

 Szegedi János

projektmenedzser

 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.