Február - 2018
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
26 27 28  

Társaságunk története

A Gyakorlati Diplomácia Társasága 2007 márciusában alakult meg a Budapesti Corvinus Egyetem, Dr. Ódor László tanár úr, volt svájci nagykövet által oktatott „Gyakorlati Diplomácia” kurzusának volt hallgatóiból, azzal a céllal, hogy a Társaság által meghívott előadók élet- és szakmai tapasztalatain keresztül betekintést nyerhessenek a különböző szakdiplomáciai ágak kulisszatitkaiba. Megalapítása óta a Társaság a Corvinus Egyetem egyik meghatározó diákszervezetévé nőtte ki magát, melyet programjaink kedvező fogadtatása is igazol. Előadóink között megtalálhatók a hazai külpolitika és szakdiplomáciai ágak meghatározó szereplői, illetve a budapesti Diplomáciai Testület tagjai.

A Társaság alapítása óta nagy hangsúlyt helyezett az aktuális kül-, biztonság- és világpolitikai események bemutatására. Az aktuális külpolitikai kérdések között foglalkoztunk – többek között – az iráni atomprogrammal (2007); az oroszországi és az amerikai elnökválasztással (2008) illetve ezek világpolitikai hátterével; a 2009. évi németországi választásokkal és ennek német belpolitikai hátterével. A 2008. évi EU-Latin-Amerika Csúcstalálkozó alkalmából az általunk szervezett kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a térség Magyarországra akkreditált nagykövetei és a Külügyminisztérium főosztályvezetője. Az elmúlt két év előadásai közül kiemelkednek a magyar EU-elnökségre történő felkészüléssel (2010), az arab országokban végbemenő felkelésekkel(2011) , a 2011-es japán katasztrófával és Magyarország BT-tagként való megjelenésének lehetőségeivel(2011) foglalkozó előadásaink.

A külpolitikai kérdések mellett szerepet kapnak előadástémáink között a különböző szakdiplomáciai ágak (pl. környezetvédelem, sportdiplomácia, kultúrdiplomácia) is és az olyan diplomáciához kapcsolódó kérdések, mint a külpolitikai újságírás jelene és jövője („Külpolitika, média és diplomácia”, 2009). A Társaság küldetésének részét képezi, hogy az aktuális külpolitikai és szakdiplomáciai kérdések mellett olyan előadókat is meghívjon, akik a szakma legjobbjai közé tartoznak, és akik személyes élettörténetükkel, tapasztalataikkal utat mutathatnak a diplomácia világában. Így köszönthettük előadóink között Erdős André volt ENSZ és párizsi nagykövetet; Simonyi Andrást, a washingtoni rocknagykövetet; Shkendije Géci-Sherifi, koszovói nagykövetasszonyt és Markos Kounalakis, amerikai külügyi újságírót és Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövetasszony férjét, valamint dr. Nyíri Ivánt,  az Ecuadori köztársaság tiszteletbeli konzulját, a Magyar Köztársaságban Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület alelnökét. A 2010/2011-es tanévben a GyDT kiemelt rendezvénye a „Külügyminiszterek a Közgázon”című előadássorozat volt, melynek keretében a rendszerváltás óta eltelt időszak magyar külügyminisztereit hívtuk meg, hogy meséljenek tevékenységük a nyilvánosság számára kevésbé ismert részeiről.

Folyamatosan építjük ki és ápoljuk kapcsolatainkat a Budapesten működő nagykövetségekkel és nemzetközi szervezetekkel, ahol ún. „site briefingeket” szervezünk. Az elmúlt évek során többek között a Spanyol, Francia, Nigériai és Indiai Nagykövetség, valamint a Lengyel Intézet vendégszeretetét is élvezhettük egy-egy délután erejéig, amikor a nagykövetségek és az intézet dolgozóinak köszönhetően a diplomáciai kérdéseken túl beleláthattunk az országok kulturális életébe is. 2011 szeptemberében az amerikai nagykövetasszony rezidenciáján fogadta a Gyakorlati Diplomácia Társaságát, ahol többek között az amerikai-magyar kapcsolatokról, a nagykövetasszony karrierjéről és társadalmi aktivitás fontosságáról beszélgettek a társaság tagjai a házigazdájukkal. 2011 nyarán a Társaság néhány tagja rövid látogatást tett a Bécsi Magyar Nagykövetségen és a bécsi ENSZ-központban is.

Utolsó frissítés: 2013.02.01.