Május - 2018
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 25 26 27
28 29 30 31  

Mit tehet hálózati probléma esetén

  Nem jön be egy weblap

  Abban az esetben, ha egy adott oldal nem jön be, pl. a www.disney.com próbálja meg a web.uni-corvinus.hu és a www.bme.hu oldalakat. Mivel előfordulhat, hogy egyes szerverek időnként nem működnek vagy meg is szakadhat egyetemünk kapcsolata. Hibaelhárítás szempontjából nagyon fontos információ ez!

  Semmilyen weboldal nem jön be

  Kapcsolat ellenőrzése

  Egy program segítségével le tudja Ön is ellenőrízni, hogy a számítógépe és a központi szerver között van e kapcsolat. Ezt az úgynevezett PING program segítségével teheti meg, a következő következőképpen: Start menü - Programok - MS DOS Parancssor. A megjelenő ablakba kell beírni a következőket: ping 146.110.2.2., majd meg kell nyomni az  enter billentyűt. A következő üzenetek jelenhetnek meg:

  <code>"Válasz 146.110.2.2: bájt=32 idő<10 ms TTL=254"</code>
  Ekkor a számítógép hálózati kapcsolatával nincs baj, a problémát másban kell keresni.

  <code>"A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül."
  "Request Time out"</code>
  Ekkor a hálózattal van gond. Célszerű ellenőrizni, hogy fizikailag rendben van-e a hálózati zsinór. Az MS Dos ablakot a jobb felső sarokban lévő x-szel lehet bezárni. Ha figyelmeztet, hogy még fut program, akkor mondjon neki "Igen"-t.Fali csatlakozó ellenőrzése

  A fali csatlakozót nézze meg nem csúszott-e ki kicsit, vagy egészen a zsinór. Ha csak részben csúszott ki, az is problémát okozhat. Ugyanígy a számítógép hátuljánál. Ha mindent rendben talált jelezze a hibát, hogy megkezdhessük annak elhárítását.

  A hálózati nyomtatás nem megy

   Off-line kikapcsolás

  Előfordulhat, hogy olyankor is adtunk ki nyomtatási parancsot, amikor még nem volt bejelentkezve a másik gép. Ilyenkor a Windows megjegyzi ezeket a feladatokat úgynevezett off-line (kapcsolat nélküli) állapotban. A kapcsolódás után ki tudjuk nyomtani azokat. Sajnos, magától azonban nem figyeli a partner kapcsolatát. Ha meggyőződtünk arról, hogy a másik fél is bejelentkezett, nekünk kell aktiválni a nyomtatást.
  Start menü - Beállítások - Nyomtatók - a nyomtató neve, pl. HP LaserJet 5L erre duplán kattintva bejövő ablakban látszanak a kiadott nyomtatási feladatok. A "Nyomtató" menüben a "Kapcsolt nélküli használat" menüpont előtt van egy pipa. Ha rákattintunk erre a menüpontra, akkor újra kapcsolatba kép a másik géppel és kinyomtatja az eddig kiadott utasításokat.

  A hálózatos csoportot a 7533-as melléken vagy a netadmin(kukac)uni-corvinus(pont)hu e-mail címen érheti el.

  Utolsó frissítés: 2017.08.05.