Május - 2018
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 25 26 27
28 29 30 31  

Munka a fájlokkal

A leggyakrabban használt műveletek a másolás vagy áthelyezés, törlés és átnevezés. Ezeket a legegyszerűbben a Windows Intézővel lehet megtenni. Sok más, ezekre a funkciókra szakosodott program van, de azoknak működése különböző, az Intéző azonban minden Windows-ban alapértelmezetten megtalálható.

Az Intéző indítás: Start menü - Programok - Windows Intéző.
Az Intéző főbb részei: A Sajátgép-től annyiban tér el, hogy a képernyő megosztott, jobboldalt ugyanúgy látszódnak a fájlok, mappák míg baloldalt egy Mappák nevű rész található. Ez tartalmazza a teljes számítógép strukturális felépítését. A legelső az Asztal - Sajátgép - stb. hisz minden onnan kezdődik. Egy szaggatott vonal jelzi a logikai alá és fölérendeltséget a különböző könyvtárak között, a csomópontoknál egy négyzet található, amiben egy "+" vagy "-" jel van, ezek azt jelentik, hogy további almappákat is tartalmaz ("+" ha ezek az almappák nem láthatók "-" ha látszódnak). A megjelenítéshez vagy eltüntetéséhez elég ezekre a jelekre egyszer kattintani. Az adott mappa nevére duplán kattintva, ugyan ezt a hatást érhetjük el.

Másolás vagy áthelyezés: A különbség a két művelet között, hogy a másolásnál, pl. floppyra  egy példány az eredeti helyén marad. Az áthelyezéskor, pl. két könyvtár között a dokumentum (vagy fájl, mappa) az eredeti helyről törlődik és csak az új helyen lesz megtalálható.
Mindkét esetben először meg kell keresni azt a fájlt, amivel dolgozni akarunk. Jelöljük ki egy kattintással, majd Szerkesztés - Másolás vagy Kivágás attól függően, hogy másolni vagy áthelyezni akarunk (ezeket a műveleteket az ikonok segítségével is megtehetjük). Most oda kell lépni, ahova tenni akarjuk - floppy vagy más könyvtár (ebben segíthet a bal oldali "Mappa" rész) - és ott a Szerkesztés - Beillesztés menüponttal (vagy a Beillesztés ikonnal) végrehajthatjuk a kívánt műveletet.

Törlés: Fontos! Megnyitott fájlokat nem enged törölni, zárja be előtte! Keresse meg azt a fájlt vagy mappát, amit törölni kíván. Jelölje ki egy kattintással, utána a Fájl - Törlés menüponttal (vagy ikonból "piros X"-el, vagy a billentyűzeten a "Delete" gombbal) eltörölheti a kijelölt objektumot.

Átnevezés: Fontos! Megnyitott fájlokat nem lehet átnevezni, zárja be előtte! Keresse meg azt a fájlt vagy mappát, amit átnevezni kíván. Jelölje ki egy kattintással, majd a Fájl - Átnevezés menüponttal hajtsa végre. A Windows 95 és annál újabb rendszerek már támogatják a hosszú fájlneveket. Ez azt jelenti, hogy pár karakter kivételével: \ / : * " ? < > | bármit tartalmazhat a fájl neve. Célszerű beszédes neveket használni, hogy könnyen megtaláljuk, amit keresünk. Ékezeteket és szóközöket is nyugodtan használhat.

Céghírek, Jogtár

Meghajtók ellenőrzése:
A program "virtuális meghajtóról" (szerverről) futnak. A Sajátgépben kell lennie egy P: Q: meghajtónak a Complex Jogtár esetén. A Cégtárnál P: R: meghajtók. Ha ezek nincsenek, akkor az Asztalon kattintson bal egérgombbal a Hálózatok ikonra majd a Hálózati meghajtó csatlakoztatása menüpontot válassza ki. A meghajtó betűjelének P: -t jelölje ki alatta az "Elérési út" v. "Mappa" \\146.110.65.9\PROGRAMS\ (a \-t az AltGr- jobb oldali Alt és a Q betű lenyomásával lehet előhívni magyar billentyűzeten) A Q:-ra pedig a \\146.110.65.9\COMPLEX\ -et kell beállítani hasonlóan az előzőekhez.A Céghírek program használatához az R:-ra kell csatlakoztatni a {\\146.110.65.9\CEGHIREK} -et. Ha már működött korábban, akkor ezeket nem kell beírni, mert ki lehet választani a listából, amit a jobb oldali kis lefelé mutató háromszöggel tud lenyitni.

Hogyan indíthatom a Jogtárat?
Jogtár esetén a P: meghajtó Complex mappa W95COMP.EXE -t kell indítani (dupla kattintás), Céghíreknél pedig a CHW.EXE -t.

Word tippek, trükkök

Nem nyitja meg rendesen a fájlt!
A Word doc, rtf, txt, wri kiterjesztésű fájlokat tud megnyitni. Ha rar, zip vagy exe a kiterjesztése akkor azt még ki kell csomagolni előtte.
A Word-nek nagyon sok változata (verziója) van, pl. Word 2.0, Word 6.0, Office 95, Office 97, Office 2000, Office XP, Office 2003, Office 2007) és ezek - sajnos - nem tökéletesen kompatibilisek egymással. Leginkább akkor van probléma, ha egy újabb Word-del írt doc fájlt akarunk megnyitni egy régebbivel. Ilyenkor össze vissza törik és különböző karakterek láthatóak zömében. Ebben az esetben egy újabb típusú Word-del át kell konvertálni (pl. Rich Text - rtf formátumura).
Problémát okozhat még, ha megsérült a fájl, vagy a hordozó eszköz.

Mentés különböző formátumban
A konverziós gondok elkerülése végett célszerű Rich Text (rtf) formátumba menteni, ha tudjuk, hogy akinek küldjük a fájlt régebbi Word-je van.
Ennek menete: Fájl - Mentés másként - a fájl Típusnál a - Rich Text formátum-ot kell kijelölni. A hely és név megadását ugyanúgy kell csinálni, mint máskor.

Winzip

Ez a program arra szolgál, hogy nagy állományokat összetömörítsen, erre a nagy redundanciát tartalmazó fájlok legideálisabbak. Ilyenek, pl. a  Word dokumentumok. Akkor érdemes összetömöríteni, ha e-mailben akarunk küldeni egy fájlt és már túl nagy ahhoz, hogy elmenjen vagy floppy-ra akarjuk menteni és a mérete nem túl nagymértékben, meghaladja a floppy kapacitását (1,44 MB). A tömörített fájlok kiterjesztése zip pl. valami.zip

Kitömörítés - "kicsomagolás"
Duplán kattintson a fájlra, ekkor előjön egy ablak "Thank you for trying winzip!" kezdettel. (Ez csak egy figyelmeztetés, hogy nem regisztrált ingyenes programot használunk.) Az "I Agree" gombra kell kattintani. Utána következő ablakban a "Next >"-re kell kattintani, majd a feltett kérdésre "Nem"-re, ezután ismét "Next >"-re és "Unzip Now"-ra. Ezen az ablakon látszik, hogy hova fogja kicsomagolni a fájlokat. Alapértelmezés szerint "C:\unzipped\a kitömörített fájl neve" pl. a levelek.zip kitömörítése után a C:\unzipped\levelek alkönyvtárban lesz a tartalma. Kitömörítéskor az eredet fájl nem módosul!

Tömörítés - "becsomagolás"
Amit, vagy amiket be akarunk tömöríteni, jelöljünk ki (egyszeri kattintással) majd Fájl - Add to Zip menüpontra kattintva ismét, előjön az a figyelmeztetés, amit az "I Agree" vel kell elfogadni. Az ezután megjelenő "Add" ablakban a "New" gombra kattintva megadhatja a helyét és nevét a tömörített fájlnak. Az "Add" gombra kattintva létrehozza a fájlt. Ha készen van, csak be kell zárni az ablakot.

Programok telepítése

A rendszer stabilitás érdekében arra kérjük, hogy a gépre ne telepítsen programokat, ehhez kérje az Informatikai Szolgáltató Központ munkatársainak a segítségét.

Utolsó frissítés: 2017.08.05.