Január - 2015
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
29
30
31  
csütörtök, 2015. január 29.
10:00 - Meghívó nyílt napra
Az Élelmiszertudományi Kar Nyílt Napját 2015. január 29-én csütörtökön 10 órától tartja a Budai Campus Dísztermében. Cím: 1118 Budapest, Villányi út 35-43. A kari képzésekről, nyel...
péntek, 2015. január 30.
09:00 - Meghívó Vincenzo Fogliano nyilvános PhD-védésére 20150130 09:00
A Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskolája meghívja Önt Vincenzo Fogliano "Maillard reaction products: occurence, mitigation strategies and their physiologic...

HÍREK

 

KÖNYVBEMUTATÓ

A könyvbemutatóról készült zenés összeállítás itt megtekinthető.

 

 

Kedves Kollégák, kedves Hallgatók!

Agócs Károly kollégánk tollából egy kitűnő regény született. Az író hitvallását idézzük könyvéből:

"Van-e helye álmoknak, emlékeknek, ábrándoknak és legendáknak a következetes értelem fénykorában, a legnagyobb pontosság, a ’maximális’ hatásfok és teljesítmény kérlelhetetlen feltételei szerint megszervezett és működtetett világban? Tűnődésnek, vívódásnak, tétova mozdulatoknak és halk szavaknak az érvényesülés és feljebbjutás általánosodott kényszerében, a már életelemmé lett versengés és tülekedés közepette?
És van-e létjogosultsága cselekménynek, gondolatoknak, belső történéseknek, s egyáltalán fogalmazásnak, megjelenítésnek és ábrázolásnak a posztmodern, neoposztmodern és neoneoposztmodern szövegzuhatagok tömkelegében?
Kellene hogy legyen. Kell hogy legyen.
Van.
Ebben a hitben íródott ez a könyv.”

 

A mű bemutatására 2010. április 15-én kerül sor 16,30-17,50 között a 415-ös teremben.

„A lélekmadár”

Bemutatja: Magyar Miklós

professor emeritus

 

A dedikálásra a könyvbemutató utáni beszélgetést követően kerül sor.

Mindazokat szeretettel várjuk, – kollégákat, hallgatókat, barátokat, ismerősöket –, akiknek bölcsész vagy közgazdász lelkében eléggé erős az igény a szépirodalom iránt ahhoz, hogy szűkre szabott idejükben megismerkedjenek egy különleges alkotással

Üdvözlettel:

a Szervezők:
Dobos Ágota, Magyar Miklós, Zelényi Annamária, Jelenka Attila

 

 

 

 

KITÜNTETÉS

 

 

10. eLearning Fórum – 2009. november 11.

Az eLearning Fórumot 2002-ben a Magyar Tudományos Akadémia osztályvezetőjeként Hutter Ottó kezdte szervezni, majd halála után az MTA, a MATISZ, a SZÁMALK, a Gábor Dénes Főiskola stb. és Hutter Ottó özvegye alapítványt hoztak létre. A 10. eLearning Fórumon immár negyedik alkalommal adták ki az alapítvány bronzba öntött eLearning-Hutter Ottó díját.

2009. november 11-én Kovács Ilma egyetemi magántanár, a BCE IOK Alkalmazott Nyelvészeti Központ munkatársa kapta meg a 2009. évi eLearning-Hutter Ottó díjat életműve elismeréseként.


Gratulálunk a kitüntetéshez, további alkotóerőt és jó egészséget kívánunk!

 

 

CORVINUS NYELVI NAPOK

„Kreativitás és a nyelv”

2009. szeptember 24-25.

 

Nyelvi Napok, nyelvek, napok

Előrebocsátom, az ellentmondásnak nincs helye: a nyelvek jó dolgok. Határozottan jók. A Corvinuson meg pláne. A nyelvek azért jók, mert lehet őket beszélni, gyakorolni, olykor még tanulni is. Vagy használni. Sőt, konferenciát is lehet tartani róluk, velük. Értük. Igen, a nyelvekért. Ezt teszi az IOK (a Corvinus Idegen Nyelvi Oktató- és Kutatóközpontja), ezt teszik a Corvinus nyelvoktatói, már nem is első alkalommal.

Szeptember 24-én és 25-én zajlottak a „Nyelvi Napok” az egyetemen, két részre osztva a rendezvényt: egy Diáknapra és egy Konferencia-napra, különböző nyelvi szekcióülésekre. Az első nap, a nyitónap az, amelyik elsősorban nekünk, diákoknak szólt.

Miután Nagy Beáta dékánhelyettes asszony megnyitotta a rendezvényt, Gyimóthy Gábor Svájban élő magyar költő, autodidakta nyelvész (és sokad-állásban polihisztor) tartott előadást arról, hogy miért és hogyan hibázunk akkor, ha a mindennapok magyar beszédét idegen szavakkal teletűzdelve próbálunk meg okosnak tűnni. Hogy miért a közeledés, s miért nem a konvergencia; miért a versengés, s miért nem rivalizálás; vagy miért a jelentéktelen, s miért nem marginális a helyes? Azért, mert nyelvében él a náció. Ja, nem! A nemzet, hát persze.

De a „Nyelvi Napok” Diáknapján szellemi táplálékon túl kulináris élvezetek sora várt! Az előadás végén már hallani lehet, hogy fondü fortyog az üstben, s cerranói sonkába göngyölt kiflihegyekért harcoló diákok állják körül a dúsan rakott asztalt. Koccintó vendégek, oktatók és oktatottak kóstolják a spanyol sangría édes ízeit, miközben a háttérből zene szól, a Hundows Zenekar ontja a dallamokat. Majd ismerős hangok eddig ismeretlen, tiszta énekhangon kiáltják bele a térbe, hogy Killing me softly with his song: tanáraink szigorú orgánuma lágy akkordokra vált, s szintén egyik oktatónk pengeti a gitár húrjait. A diákok pedig csatlakozva a kórushoz, a karaoke szövegét figyelve éneklik velük együtt a felhangzó dalokat. És még mindig nem a párizsi Moulin Rouge heti revüjéről számolok be, hanem a „Nyelvi Napok” nyitórendezvényére emlékezem. Ahol ha csak pár órára is, de tapinthatóvá lett az a tény, hogy mi itt együtt, tanárok és diákok, egyszerűen csak mind egyetemi polgárok vagyunk. Egyszerűen. Mintha ez olyan egyszerűnek tűnne máskor is.

Oklevelek is gazdát találtak az estén, Trautmann László, a Közgazdaságtudományi Kar dékánja elismerő okleveleket adott át a Köz-gazdaság című tudományos füzetben megjelenő cikkekhez készített angol nyelvű recenziók és fordítások készítőinek és a „Nyelvi Napok” főszervezőjének, Zelényiné dr. Kováts Annamáriának. Átnyújtani mást is lehetett, mert a Diáknap országismereti vetélkedőjének győztesei ajándékkönyvekkel megrakodva hagyták el az egyetemet. Könyvek a kézben, tudomány a fejben, fondü a tányérban, sangría a pohárban. Élmény az emlékeinkben. Ez az egyenlege a „Nyelvi Napok” Diáknapjának.

 

Schmidt András,
a szervezést segítő Magyar-Svájci Diákegyesület elnöke

Megjelent a Corvin Offline legújabb száma, amelyben rövid cikk olvasható a Corvinus Nyelvi Napokról Major Csilla HÖK-képviselő tollából.

Utolsó frissítés: 2015.01.19.